Teknologjia e mjedisit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Inovacioni dhe projektimi urban i qëndrueshëm: Photovoltaic ombrière SUDI është një stacion i pavarur dhe i lëvizshëm që rigjeneron energji për makinat elektrike duke përdorur energjinë  diellore.

Teknologjia e mjedisit ose teknologjia mjedisore (anglisht: envirotech), teknologjia e gjelbër (anglisht: greentech) ose teknologjia e pastër (anglisht: cleantech) është aplikimi i një ose më shumë nga shkenca e mjedisit, kimia e gjelbër, monitorimin e mjedisit dhe pajisjeve elektronike për të monitoruar, modeluar dhe ruajtur mjedisin dhe burimet natyrore, dhe për të frenuar ndikimet negative të përfshirjes së njerëzve. Ky term gjithashtu përdoret për të përshkruar teknologjitë për prodhimin e energjisë së qëndrueshme siç janë fotovoltaikët (një metode të konvertimin e energjisë diellore në energji elektrike), turbina me erë, reaktorët biologjik etj. Zhvillimi i qëndrueshëm është thelbi i teknologjive mjedisore. Termi teknologjia mjedisore është përdorur edhe për të përshkruar një klasë të pajisjeve elektronike që mund të nxisin menaxhimin e qëndrueshëm të burimeve.

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Mënyra se si teknologjia po ndihmon mjedisin sot.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Energjia e Rinovueshme

Disa nga avancimet më të njohura dhe më të rëndësishme të teknologjisë ekologjike në vitet e fundit kanë qenë në sektorin e energjisë së pastër. Burimet e ripërtërishme të energjisë si dielli, era dhe energjia hidroelektrike janë bërë shumë më të përhapura, si dhe më të lira.

Teknologjia po përparon gjithashtu. Përmirësimet teknologjike kanë bërë që burimet e ripërtëritshme të jenë më efikase. Produkte si panelet diellore të Teslës, të cilat duken si pllaka të rregullta të mbulimit, i kanë bërë ato më të kapshme dhe tërheqëse për konsumatorët.

Dixhitalizimi

Bizneset dhe individët po përdorin më pak letër se sa në vitet e kaluara, në sajë të kompjuterëve, smartfonëve dhe ruajtjes së reve.

Shumë kompani dërgojnë faturat, gazetat dhe komunikimet e tjera me anë të postës elektronike në vend të postës së rregullt. Dosjet ruhen në re, e cila është lehtësisht e kapshme nga kudo, në vend se në kabinetet fizike. Njerëzit më shpesh marrin shënime dhe menaxhojnë oraret e tyre në telefonat e tyre të mençur sesa në biletat fizike dhe kalendarët.

E gjithë kjo shton deri në një "normalitet të ri" që ka pakësuar varësinë tonë nga popullsia e pemës në botë dhe ka ndihmuar në zvogëlimin e shpyllëzimit.

Monitorimi i Mjedisit

Teknologjia po përdoret gjithashtu për të siguruar që ligjet dhe rregulloret lidhur me mjedisin janë duke u ndjekur.

Në zonat ku luftëtarët shpesh gjuajnë kafshë të rrezikuara, konservatorët kanë filluar përdorimin e dronëve për të mbajtur një sy në këtë zonë. Drones veprojnë si kamera të sigurisë që mund të mbulojnë distanca të mëdha, duke e bërë më të vështirë për ata që gjuajnë në mënyrë të paligjshme të largohen nga shkelja e ligjit.

Qeveria gjithashtu përdor teknologjinë për të monitoruar nëse kompanitë po ndjekin rregulloret mjedisore. Matjet gjeo-hapësinore të sistemeve të ndotjes së ajrit tërheqin në ajër rreth impianteve të gazit dhe naftës për të testuar sasinë e ndotësve të pranishëm. Plus, Testimi i Simulimit të Mjedisit ndihmon në sigurimin e produkteve dhe teknologjive të reja që janë në përputhje me standardet para se të godasin tregun dhe të fillojnë të ndikojnë në planetin tonë.

Ekonomia e ndarjes

Ekonomia e ndarjes është një zhvillim i kohëve të fundit që redukton ndikimin tonë mjedisor duke u mundësuar individëve të blejnë më pak dhe të përdorin më pak materiale.

Kompanitë si Uber bëjnë më të lehtë për të marrë rreth pa pasur nevojë për një makinë. Airbnb ndihmon pronarët e shtëpive dhe udhëtarët të përfitojnë nga hapësira që nuk përdoren, gjë që konsolidon zonën dhe burimet e nevojshme për të udhëtuar. Shërbimet si Netflix kanë zvogëluar numrin e DVD Rentals në favor të streaming online, e cila është reduktuar nevojën për postare, transportimin e artikujve dhe krijimin e kopjeve fizike të filmave.

Makina elektrike

Ndërsa kompanitë ridesharing na mundësojnë të përdorim më pak automjete, ato mjete gjithashtu po bëhen më të qëndrueshme. Numri i makinave elektrike në përdorim është rritur vazhdimisht gjatë viteve të fundit. Automjetet hibride gjithashtu janë bërë më të zakonshme.

Çmimi i veturave elektrike po bie gjithashtu, për shkak të përmirësimeve teknike në kostot e baterive të nevojshme për t'i drejtuar ato. Në fakt, ekspertët parashikojnë se do të jenë më të lirë për të zotëruar automjetet tradicionale deri në vitin 2022.

Shtepite "e zgjuara"

Shtëpia është një nga përdoruesit më të mëdhenj të energjisë, por teknologjitë e reja po ndihmojnë për ta ndryshuar këtë. Pajisjet si termostatet e mençur dhe ndriçimi i aktivizuar me lëvizje e bëjnë më të lehtë përdorimin e energjisë vetëm kur ju keni nevojë për të, e cila kursen paratë dhe energjinë. Këto pajisje mund të përdoren si në shtëpi private ashtu edhe në biznese, dhe ato kanë potencial për të reduktuar ndjeshëm përdorimin tonë të energjisë.

Ndërsa teknologjia dhe mjedisi mund të duken si dy fusha krejtësisht të ndryshme, natyra dhe pajisjet tona më të teknologjisë janë më të ndërlidhura sesa mund të mendojmë.

Natyra frymëzon teknologjinë. Kjo na jep një referencë nga e cila mund të përtërijmë dhe na mëson se çfarë do dhe nuk do të funksionojë. Teknologjia ka aftësinë për të ndryshuar natyrën - ose për mirë ose për keq.

Një mësim që sapo mësojmë nga natyra është se ne duhet të përdorim teknologjinë tonë në një mënyrë të qëndrueshme. Teknika mund të na ndihmojë të përdorim më pak energji jetët tona ndryshe dhe të jemi më të vetëdijshëm për efektin tonë në mjedis. Teknika mund të jetë pjesë e zgjidhjes ose pjesë e problemit. Ne po gjejmë gjithnjë e më shumë mënyra për t'u siguruar që na ndihmon më mirë sesa të na dëmtojë, gjë që është një prirje që duhet të sigurohemi që të qëndrojmë rreth.

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kurset që synojnë zhvillimin e të diplomuarve me shkathtësi specifike për sistemet mjedisore apo teknologjinë e mjedisit janë duke u bërë më të zakonshme dhe të ndahen në tri klasa më të gjëra:

  • Inxhinieria e Mjedisit ose Sistemet Mjedisore - janë kurse të orientuara drejt një qasjeje të inxhinierisë civile në të cilën strukturat dhe peizazhit janë ndërtuar për të përzierë me mjedisin ose për mbrojtjen e mjedisit;
  • Kimia e mjedisit, kimia e qëndrueshme ose inxhinieria kimike e mjedisit janë kurse të orientuar drejt kuptimit të efekteve (të mira dhe të këqij) të elementeve kimike në mjedis;
  • Teknologjia e mjedisit - kurse të orientuara për të diplomuarit në prodhimit elektronik, elektrik ose elektro-teknologji të aftë për të ndërtuar pajisje dhe objekte që do jenë në gjendje të monitorojnë, të bëjnë matje, modelojnë dhe kontrollojnë ndikimin e mjedisit, duke përfshirë monitorimin dhe menaxhimin e gjenerimit të energjisë nga burimet e ripërtëritshme, dhe zhvillimin e teknologjive të reja për gjenerimin e energjisë.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]