Jump to content

Turqit në Ballkan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Turqit e Ballkanit ose turqit rumelianë janë populli turk që jeton në Ballkan që nga sundimi osman si dhe pasardhësit e tyre që jetojnë ende sot në rajon. Turqit njihen zyrtarisht si pakicë në Bosnje dhe Hercegovinë, [1] Bullgari, Kroaci, Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe Rumani ; në Greqi minoriteti turk njihet si “myslimanë grekë”. Për më tepër, gjuha turke ka statusin e gjuhës së pakicës në Bosnje dhe Hercegovinë, Maqedoninë e Veriut dhe Rumani. Perandoria Osmane pushtoi pjesë të Ballkanit midis shekullit të 14 dhe 16.

Historikisht, që nga pushtimi osman deri dhe duke përfshirë shekullin e 19-të, myslimanët etnikisht joturq, veçanërisht sllavët e jugut të Ballkanit u referuan në gjuhët vendase si turq (term për myslimanët) . Ky përdorim është i zakonshëm në letërsi, për shembull në veprat e Ivan Mažuranić dhe Petar II Petrović-Njegoš . Megjithatë, gjatë shekullit të 20-të ajo gradualisht ra jashtë favorit. Sot, grupi më i madh etnik kryesisht mysliman sllav njihet si boshnjakët .

Turkish communities in the Balkans
State or region Community Current status
Bosnia and Herzegovina Bosnian Turks The 1991 Bosnian census found that there was a minority of 267 Turks,[2] while the census of 2013 gave a number of 1,108.
Bulgaria Bulgarian Turks In the 2011 Bulgarian census, which did not receive a response regarding ethnicity from the total population, 588,318 people, or 8.8% of the self-appointed responders, determined their ethnicity as Turkish;[3] while the latest census which provided answers from the entire population, the 2001 census, recorded 746,664 Turks, or 9.4% of the population.[4] Other estimates suggests that there are 750,000.[5][6]
Albania Albanian Turks In the 2011 census in Albania, more than 800 people registered Turkish as their first language.[7]
Croatia Croatian Turks According to the 2001 Croatian census the Turkish minority numbered 300.[8] More recent estimates have suggested that there are 2,000 Turks in Croatia.[9]
Rhodes (in Greece)

Kos (in Greece)
Dodecanese Turks Some 5,000 Turks live in the Dodecanese islands of Rhodes and Kos.[10]
Kosovo Kosovan Turks[11] There are approximately 30,000 Kosovar Turks living in Kosovo, mostly in Mamusha, Prizren, and Pristina.[12]
North Macedonia Macedonian Turks[13] The 2002 Macedonian census stated that there were 77,959 Macedonian Turks, forming about 4% of the total population and constituting a majority in Centar Župa and Plasnica.[14] However, academic estimates suggest that they actually number between 170,000 and 200,000.[5][15] Furthermore, about 200,000 Macedonian Turks migrated to Turkey during World War I and World War II due to persecutions and discrimination.[16]
Serbia Serbian Turks There were 647 Serbian Turks living in the country according to the 2011 census.
Montenegro Montenegrin Turks There were 104 Montenegrin Turks according to the 2011 census.[17] The majority left their homes and migrated to Turkey in the 1900s.[18]
Northern Dobruja (in Romania) Romanian Turks[19] There were 28,226 Romanian Turks living in the country according to the 2011 Romanian census.[20] However, academic estimates suggest that the community numbers between 55,000[12][21] and 80,000.[22]
Western Thrace (in Greece) Western Thrace Turks The Greek government refers to the community as "Greek Muslims" or "Hellenic Muslims" and does not specifically mention the ethnicity of the Muslims (including Turks) in Western Thrace.[23] Traditionally, academics have suggested that the Western Thrace Turks number about 120,000–130,000,[23] although more recent estimates suggest that the community numbers 150,000.[24] Between 300,000 and 400,000 immigrated to Turkey since 1923.[25]
 1. ^ OSCE. "National Minorities in BiH". Arkivuar nga origjinali më 11 korrik 2016. Marrë më 2013-12-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Federal Office of Statistics. "Population grouped according to ethnicity, by censuses 1961–1991". Arkivuar nga origjinali më 26 shtator 2011. Marrë më 16 tetor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ National Statistical Institute of Bulgaria (2011). "2011 Census (Final data)". National Statistical Institute of Bulgaria. fq. 4. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ National Statistical Institute of Bulgaria (2001). "2001 Census". National Statistical Institute of Bulgaria. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b Sosyal 2011
 6. ^ Novinite. "Scientists Raise Alarm over Apocalyptic Scenario for Bulgarian Ethnicity". Marrë më 21 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Population and Housing Census 2011" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2012-12-24. Marrë më 2013-11-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Croatian Bureau of Statistics. "POPULATION BY ETHNICITY, BY TOWNS/MUNICIPALITIES, CENSUS 2001". Croatian Bureau of Statistics. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Zaman. "Altepe'den Hırvat Müslümanlara moral". Arkivuar nga origjinali më 13 janar 2013. Marrë më 9 shtator 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Clogg 2002.
 11. ^ Elsie 2010.
 12. ^ a b Sosyal 2011
 13. ^ Evans 2010.
 14. ^ Republic of Macedonia State Statistical Office 2005.
 15. ^ Abrahams 1996.
 16. ^ Evans 2010.
 17. ^ Statistical Office of Montenegro. "Population of Montenegro by sex, type of settlement, etnicity, religion and mother tongue, per municipalities" (PDF). fq. 7. Marrë më 21 shtator 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Turks in Montenegrin town not afraid to show identity anymore". Today's Zaman. Arkivuar nga origjinali më 22 shtator 2011. Marrë më 21 shtator 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Brozba 2010.
 20. ^ National Institute of Statistics 2011
 21. ^ Phinnemore 2006.
 22. ^ Constantin, Goschin & Dragusin 2008
 23. ^ a b Whitman 1990.
 24. ^ Ergener 2002.
 25. ^ Whitman 1990.