Jump to content

Udhëtim për në Perëndim

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Udhëtim për në Perëndim
Botimi më i hershëm i njohur i librit nga shekulli i 16-të
AutorWu Cheng'en
Titulli origjinal西遊記
ShtetiDinastia Ming
GjuhaKinezishtja amëtare
SeriaTrillim i zotërave dhe demonëve, mitologjia kineze, fantazi, aventurë

Udhëtim për në Perëndim (Kinezisht: 西遊記, pinyin: Xī Yóu Jì) është një roman kinez i botuar në shekullin e 16-të gjatë dinastisë Ming dhe i atribuohet Wu Cheng'en. Është një nga katër romanet e mëdha klasikeletërsisë kineze. Është përshkruar si diskutueshëm si vepra letrare më e njohur në Azinë Lindore.[2]

Romani është një tregim i gjërë i pelegrinazhit legjendar të dinastisë Tang, murgu budistë Xuan Zang i cili udhëtoi në "Rajonet Perëndimore", domethënë Azinë Qendrore dhe Indinë, për të marrë tekste të shenjta budiste (sūtras) dhe u kthye pas shumë provave dhe shumë vuajtjeve.

Udhëtim për në Perëndim ka rrënjë të forta në fenë popullore kineze, në mitologjinë kineze, në konfuzianizmin, Taoist dhe filozofinë budiste, dhe panteonin e pavdekësive taoiste dhe bodhisattva budiste janë akoma pasqyruese e disa qëndrimeve fetare kineze sot. Qëndrueshmërisht i popullarizuar, romani është njëherësh një histori aventureske komike, një satirë humoristike e burokracisë kineze, një pranverë e depërtimit shpirtëror dhe një alegori e zgjeruar në të cilën grupi i pelegrinëve udhëton drejt ndriçimit nga fuqia dhe virtyti i bashkëpunimit.

Përmbledhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romani ka 100 kapituj që mund të ndahen në katër pjesë të pabarabarta. Pjesa e parë, e cila përfshin kapitujt 1-7, është një prezantim i vetë-përmbajtur për tregimin kryesor. Merret tërësisht me shfrytëzimet e mëparshme të Sun Wukong, një majmun i lindur nga një gur i ushqyer nga Pesë Elementet, i cili mëson artin e Tao, 72 transformime polimorfike, luftarake dhe sekrete të pavdekësisë, dhe përmes dredhjes dhe forcës bën një emër për veten e tij, Qitian Dasheng. Fuqitë e tij rriten që të përputhen me forcat e të gjitha hyjnive Lindore (Taoiste) dhe prologu kulmon në rebelimin e Diellit kundër Parajsës, gjatë një kohe kur ai fitoi një post në burokracinë qiellore. Hubris dëshmon rënien e tij kur Buda arrin ta bllokojë atë nën një mal, duke e vulosur atë me një hajmali për pesëqind vjet.

Pjesa e dytë (kapitujt 8-12) prezanton personazhin kryesor nominal, Tang Sanzang, përmes biografisë së tij të hershme dhe sfondit të udhëtimit të tij të madh. Mosmarrëveshja se "toka e jugut njeh vetëm lakmi, hedonizëm, predikim dhe mëkate", Buda udhëzon bodhisattva Avalokiteśvara (Guanyin) të kërkojë në Kinë për dikë që të marrë sutras budiste të "transcendencës dhe bindjes për vullneti i mirë kthehet". Një pjesë e tregimit këtu ka të bëjë edhe me atë se si Tang Sanzang bëhet murg (si dhe duke zbuluar jetën e tij të kaluar si dishepull i Budës me emrin "Cicada i Artë" (金蟬子) dhe vjen për t'u dërguar në këtë pelegrinazh nga Perandori Taizong, i cili më parë shpëtoi nga vdekja me ndihmën e një zyrtari në nëntokë.

Seksioni i tretë dhe më i gjatë i veprës është kapitujt 13–99, një histori aventureske episodike, në të cilën Tang Sanzang përcakton të sjellë përsëri shkrime budiste nga tempulli Leiyin në Majën e Vulture në Indi, por has gjatë të keqes të ndryshme. Seksioni është vendosur në tokat me popullsi të rrallë përgjatë Rrugës së Mëndafshit midis Kinës dhe Indisë. Gjeografia e përshkruar në libër është, megjithatë, pothuajse tërësisht fantazi; pasi Tang Sanzang largohet nga Chang'an, kryeqyteti Tang dhe kalon kufirin (diku në provincën Gansu), ai e gjen veten në një shkretëtirë të grykave të thella dhe maleve të larta, të banuar nga demonë dhe shpirtra kafshësh, të cilët e konsiderojnë atë si një vakt të mundshëm (meqenëse mishi i tij besohej se i jep pavdekësi kujtdo që e hante), me manastirin e fshehur të rastit ose me qytet-shtet mbretëror në mesin e rrethimit të ashpër.

Episodet përbëhen nga 1-4 kapituj dhe zakonisht përfshijnë Tang Sanzang duke u kapur dhe duke u kërcënuar jeta e tij ndërsa dishepujt e tij përpiqen të gjejnë një mënyrë zgjuarsie (dhe shpesh të dhunshme) për çlirimin e tij. Megjithëse disa nga predispozitat e Tang Sanzang janë politike dhe përfshijnë qenie njerëzore të zakonshme, ato më shpesh përbëhen nga arrati me demonë të ndryshëm, shumë prej të cilëve rezultojnë të jenë manifestime tokësore të qenieve qiellore (mëkatet e të cilëve do të mohohen duke ngrënë mishin e Tang Sanzang) ose shpirtërore të kafshëve me merita të mjaftueshme shpirtërore Taoiste për të marrë forma gjysmë njerëzore.

Kapitujt 13–22 nuk e ndjekin saktësisht këtë strukturë, pasi ata prezantojnë dishepujt e Tang Sanzang, të cilët, të frymëzuar ose të nxitur nga Guanyin, takohen dhe pranojnë t'i shërbejnë gjatë gjithë rrugës, në mënyrë që të shlyhen për mëkatet e tyre në jetën e tyre të kaluar.

Kapitulli 22, ku prezantohet Sha Wujing, gjithashtu siguron një kufi gjeografik, pasi lumi që kryqi i udhëtarëve i sjell ata në një "kontinent" të ri. Kapitujt 23–86 zhvillohen në shkretëtirë, dhe përbëhen nga 24 epizoda me gjatësi të ndryshme, secila e karakterizuar nga një përbindësh magjik i ndryshëm ose një magjistar i lig. Ka lumenj pa masë të gjerë, male që flakërojnë, një mbretëri me një popullsi gjithëpërfshirëse, një varg shpirtrash merimangat joshëse dhe shumë skenarë të tjerë. Gjatë udhëtimit, të katër dishepujt duhet të shmangin sulmet ndaj mjeshtrit dhe mësuesit të tyre Tang Sanzang nga monstra dhe fatkeqësi të ndryshme.

Sugjerohet fuqimisht që shumica e këtyre fatkeqësive janë të krijuara nga fati dhe / ose Buda, pasi, ndërsa përbindëshat që sulmojnë janë të mëdha në fuqi dhe shumë në numër, asnjë dëm i vërtetë nuk u vjen kurrë katër udhëtarëve. Disa nga përbindëshat rezultojnë të shpëtuar nga bishat qiellore që u përkasin boddhisattva ose hyjnive taoiste. Në fund të librit, ekziston një skenë ku Buda urdhëron përmbushjen e katastrofës së fundit, sepse Tang Sanzang është një nga të paktat 81 shtrëngimet e kërkuara para se të arrijë Budën.

Në kapitullin 87, Tang Sanzang më në fund arrin në tokat kufitare të Indisë dhe kapitujt 87–99 paraqesin aventura magjike në një ambient disi më të egër. Në gjatësi, pasi një shtegtim që thuhet të ketë marrë katërmbëdhjetë vjet (teksti në të vërtetë ofron vetëm prova për nëntë prej atyre viteve, por me sa duket nuk kishte vend për të shtuar episodet shtesë) ata mbërrijnë në destinacionin gjysmë të vërtetë, gjysmë legjendar të Majës Vulture, ku, në një skenë njëkohësisht mistike dhe komike, Tang Sanzang merr shkrimet nga Buda e gjallë.

Kapitulli 100, kapitulli i fundit, përshkruan shpejt udhëtimin e kthimit në Perandorinë Tang, dhe pasojat në të cilat secili udhëtar merr një shpërblim në formën e posteve në burokracinë qiellore. Sun Wukong (majmuni) dhe Tang Sanzang (murg) e arrijnë Budën, Sha Wujing (Sandy) bëhet një arhat, kali i dragoit është bërë një nāga, dhe Zhu Bajie (Derri), veprat e mira të të cilit gjithmonë janë tunduar nga lakmia e tij, është promovuar në një pastrues të altarit (d.m.th. ngrënës i sakrificave të tepërta në altarë).

Personazhet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Vazhdimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romani i shkurtër satirik Xiyoubu (西游 补, "Një plotësim i udhëtimit në perëndim", rreth vitit 1640) pason Sun Wukong ndërsa ai është bllokuar në një botë të ëndrrave magjike të krijuar nga Demon Peshku Qing, mishërimi i dëshirës (情, qing). Sun udhëton mbrapa dhe me kalimin e kohës, gjatë së cilës ai shërben si ndihmës i Mbretit të Ferrit dhe gjykon shpirtin e tradhtarit të vdekur së fundmi Qin Hui gjatë dinastisë Song, merr pamjen e një konkubine të bukur dhe shkakton rrëzimin e dinastisë Çin, dhe madje ndeshet me Pāramitā, një nga pesë djemtë e tij të lindur në rakshasa Princesha Iron Fan, në fushëbetejë gjatë dinastisë Tang.[3] Ngjarjet e Xiyoubu ndodhin midis fundit të kapitullit 61 dhe fillimit të kapitullit 62 të Udhëtimit për në Perëndim. Autori, Dong Yue (董 說), shkroi librin sepse donte të krijonte një kundërshtar - në këtë rast dëshirë - që Sun nuk mund të mposhtte me forcën e tij të madhe dhe aftësinë luftarake.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Introduction". Journey to the West (në anglisht). Përkthyer nga Yu, Anthony C. Chicago: University of Chicago Press. 1977. fq. 1–62.
  2. ^ Kherdian, David (2005). Monkey: A Journey to the West (në anglisht). fq. 7. is probably the most popular book in all of East Asia.
  3. ^ Dong, Yue; Wu, Chengẻn (2000). The Tower of Myriad Mirrors: A Supplement to Journey to the West. Michigan classics in Chinese studies (në anglisht). Përkthyer nga Lin, Shuen-fu; Schulz, Larry James. Ann Arbor: Center for Chinese Studies, The University of Michigan. ISBN 9780892641420.