Jump to content

Udha e shkronjave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Udha e shkronjave
Arkivi i filmit
Titulli shqip Udha e shkronjave
Origjinali Udha e shkronjave
Vendi i prodhimit Shqipëri
Viti i prodhimit 1978
Gjuha origjinale Shqip
Për moshën ≥12
Ekipi realizues
Regjia Vladimir Prifti
Skenari Peçi Dado Vladimir Prifti
Autori Dhimitër Shuteriqi
Muzika e filmit Kujtim Laro
Kameramani Pavli Kuke
Drejtori artistik Besnik Kaltanji
Prodhuesi i filmit: TVSH Televizioni Shqiptare
Aktorë kryesorë
Sandër Prosi
Bujar Lako
Ndrekë Luca

"Udha e shkronjave" është titulli i filmit artistik shqiptar, prodhimi vitit 1978 nga stafi i radio televizioni shqiptar, R.T.V SH.

"Udha e shkronjave" është edhe emri i shkollës së parë private shqiptare, themeluar në 1997 nga Artur Shkurti. "Udha e shkronjave" është edhe organizatore e Olimpiadës Kombëtare "Udha e shkronjave" ® në matematikë, shkencë, gjuhë shqipe dhe Kompetencë Globale ®.

Filmi është prodhuar sipas skenarit të tregimit të Dhimitër Shuteriqit, " Buka dhe thika".

Mësues Dhaskal Todri, një patriot, i cili kishte ardhur nga jashtë shtetit, kishte lënë gjithë pasurinë e tij për të sjellë në Shqiperi nje ngarkesë me shkronja tunxhi dhe krijimin e shtypshkronjës së parë. Me kthimin e tij në atdhe, armiqtë e tij nuk ishin të kënaqur. Karvanxhiu i thjeshtë që e shoqëronte ngarkesën nuk arrin ta kuptojë dot patriotin, se përse kishte kaq shumë vlerë e gjithë kjo. Mësues Todri nuk pati mundësinë të arrijë në vendlindje pasi armiqtë e gjuhës shqipe e vrasin mësuesin patriot.