Jump to content

Universiteti Linnaeus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Biblioteka e Universitetit Linnaeus, Växjö

Universiteti Linnaeus (suedisht: Linnéuniversitetet) është një universitet shtetëror në provincën historike suedeze ( landskap ) Småland, me kampuse të vendosura në Växjö dhe Kalmar . Universiteti Linnaeus u themelua në vitin 2010 nga një bashkim i ish- Universitetit Växjö dhe Universitetit Kalmar ( Högskolan i Kalmar ), dhe është emëruar për nder të botanistit suedez Carl Linnaeus .

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti Växjö filloi si një departament lokal i Universitetit të Lundit në 1967. Departamenti u bë një kolegj universitar i pavarur në 1970 dhe iu dha statusi i plotë universitar në 1999.

Universiteti Kalmar ishte në mënyrë të ngjashme një kolegj universitar, i themeluar në 1977. Megjithëse nuk është një universitet sipas përkufizimit suedez, ai kishte të drejtë të lëshonte gradë doktorature në shkencat e natyrës që nga viti 1999.

Fakultetet dhe shkollat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakultetet [1][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fakulteti i arteve dhe i shkencave humane.
 • Fakulteti i shkencave të shëndetit dhe jetës.
 • Fakulteti i Shkencave Sociale.
 • Fakulteti i Teknologjisë.
 • Shkolla e biznesit dhe ekonomisë - mori akreditimin e AACSB në 2022. [2]

Departamentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Departamenti i Biologjisë dhe Shkencave të Mjedisit
 • Departamenti i Teknologjisë së Ndërtimit
 • Departamenti i Mjedisit të Ndërtuar dhe Teknologjisë së Energjisë
 • Departamenti i Kimisë dhe Shkencave Biomjekësore
 • Departamenti i Shkencave Kompjuterike dhe Teknologjisë së Medias
 • Departamenti i Kriminologjisë dhe Punës Policore
 • Departamenti i Shkencave të Kulturës
 • Departamenti i Dizajnit
 • Departamenti i Ekonomisë dhe Statistikave
 • Departamenti i Arsimit dhe Praktika e Mësuesve
 • Departamenti i Filmit dhe Letërsisë
 • Departamenti i Pylltarisë dhe Teknologjisë së Drurit
 • Departamenti i Shkencave të Shëndetit dhe Kujdesit
 • Departamenti i Informatikës
 • Departamenti i Gjuhëve
 • Departamenti i Menaxhimit
 • Departamenti i Studimeve të Marketingut dhe Turizmit
 • Departamenti i Matematikës
 • Departamenti i Inxhinierisë Mekanike
 • Departamenti i Medias dhe Gazetarisë
 • Departamenti i Mjekësisë dhe Optometrisë
 • Departamenti i Muzikës dhe Artit
 • Departamenti i Pedagogjisë dhe Mësimit
 • Departamenti i Fizikës dhe Inxhinierisë Elektrike
 • Departamenti i Shkencave Politike
 • Departamenti i Psikologjisë
 • Departamenti i Studimeve Sociale
 • Departamenti i Punës Sociale
 • Departamenti i Shkencave Sportive
 • Departamenti i Suedisë
 • Instituti për Arsimimin e Mëtejshëm të Gazetarëve
 • Akademia Detare Kalmar

Administrata e Universitetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Zyra e Komunikimit
 • Zyra Ekzekutive
 • Zyra e Financës
 • Zyra e IT
 • Zyra e Marrëdhënieve me Jashtë
 • Zyra e Menaxhimit të Objekteve dhe Shërbimeve
 • Zyra e Burimeve Njerëzore
 • Zyra e Çështjeve Studentore
 • Biblioteka Universitare

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Organisation". Lnu.se (në anglisht). 2023-01-13. Marrë më 2023-07-05.
 2. ^ "Linnaeus University and the School of Business and Economics become accredited by AACSB". 2022-10-31. Marrë më 2023-02-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)