Uragani Katrina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Uragani Katarina (shqiptim portugez: [kataɾinɐ]) ishte një ciklon tropikal shumë i rrallë i Atlantikut të Jugut që goditi në jug të Brazilit në fund të marsit 2004. Stuhia u zhvillua nga një lugë e nivelit të sipërm të nivelit të lartë të ftohtë të ngushtë më 12 mars. Pothuajse një javë më vonë, më 19 mars, një trazirë u zhvillua përgjatë lugit dhe udhëtoi drejt juglindjes lindore deri më 22 mars, kur një kreshtë ndalonte lëvizjen përpara të shqetësimit. Çrregullimi ishte në një mjedis jashtëzakonisht të favorshëm me një pak më poshtë mesataren e qethjes së erës dhe temperatura mesatare mbi sipërfaqen e detit. Kombinimi i të dyjave çoi në një tranzicion të ngadaltë nga një ciklon ekstratropikal në një ciklon subtropikale deri më 24 mars. Stuhia vazhdoi të merrte karakteristikat tropikale dhe u bë një stuhi tropikale të nesërmen ndërsa erërat u rritën në mënyrë të qëndrueshme. Stuhia arriti shpejtësinë e erës prej 120 km / h, e cila ishte e barabartë me një stuhi të kategorisë 1 të ulët në shkallën Saffir-Simpson më 26 mars. Në këtë kohë ishte quajtur jo zyrtarisht Catarina dhe ishte gjithashtu stuhia e parë- forca ciklon tropik i regjistruar ndonjëherë në Oqeanin Atlantik Jugor. Kushte jashtëzakonisht të favorshme vazhduan dhe Catarina vazhdoi të intensifikohet dhe u vlerësua të ketë arritur kulmin me erëra prej 100 mph (155 km / h) më 28 mars. Qendra e stuhisë bëri zbarkimin më vonë atë ditë në atë kohë midis qyteteve të Passo de Torres dhe Balneário Gaivota, Santa Catarina. Catarina u dobësua me shpejtësi pasi u rrëzua dhe u shpërnda ditën tjetër.