Jump to content

Vasil Kançov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vasil Kançov

Vasil Kanchov [a] (26 korrik 1862 – 6 shkurt 1902) ishte gjeograf, etnograf dhe mësues që shërbeu si Ministër i Arsimit i Bullgarisë .

Jeta e hershme dhe edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vasil Kançovi lindi në Vracë . Me mbarimin e shkollës së mesme në Lom të Bullgarisë dhe më vonë hyri në Universitetin e Harkovit, atë kohë në perandorinë ruse . Gjatë Luftës Serbo-Bullgare të vitit 1885 ndërpreu shkollimin dhe mori pjesë në luftë. Më vonë, ai vazhdoi studimet në universitetet e Mynihut dhe Shtutgartit, por në vitin 1888 ai e ndërpreu përsëri arsimin për shkak të një sëmundje.

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet në vijim Kançovi ishte mësues bullgar në Maqedoni . Ai ishte mësues në Liceun Bullgar të Meshkujve të Selanikut (1888–1891), drejtor i shkollave bullgare në rrethin e Serrës (1891–1892), drejtor i shkollës së mesme Bullgare për Meshkuj të Selanikut (1892–1893), një inspektor kryesor i shkollave bullgare në Maqedoni (1894–1897).

Pas vitit 1898 Kançovi u kthye në Bullgari dhe u fut në politikë. Në fillim të vitit 1902 u bë ministër i arsimit i Bullgarisë. Ai udhëtoi shumë pas vitit 1888, duke vizituar dhe hulumtuar në mbarë Maqedoninë.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vasil Kançovi u vra në zyrën e tij nga një psikopat.

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të, një nga themeluesit e IMRO-së - Ivan Haxhinikolov, tha se Kançovi dikur kishte pohuar se kishte ardhur si mësues në Selanik për të bullgarizuar Maqedoninë. Haxhinikolovi u përgjigj se po e mbivlerësonte veten, pasi Maqedonia ka qenë prej kohësh bullgare dhe se bullgarët maqedonas kanë punuar për këtë për një kohë të gjatë.
Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>