Gjeograf

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjeografi (1668-69), nga Johannes Vermeer

Një gjeograf është një shkencëtar fizik, shkencëtar social ose humanist fusha e studimit të të cilit është gjeografia, studimi i mjedisit natyror të Tokës dhe shoqërisë njerëzore, duke përfshirë mënyrën se si shoqëria dhe natyra ndërveprojnë. Parashtesa greke "geo" do të thotë "tokë" dhe prapashtesa greke "grafi", që do të thotë "përshkrim", kështu që një gjeograf është dikush që studion tokën.[1] Fjala "gjeografi" është një fjalë franceze e mesme që besohet se është përdorur për herë të parë në vitin 1540.[2]

Megjithëse gjeografët njihen historikisht si njerëz që bëjnë harta, hartimi është në fakt fusha e studimit të hartografisë, një nëngrup i gjeografisë. Gjeografët nuk studiojnë vetëm detajet e mjedisit natyror apo shoqërisë njerëzore, por ata studiojnë edhe marrëdhënien reciproke mes këtyre të dyjave. Për shembull, ata studiojnë se si mjedisi natyror kontribuon në shoqërinë njerëzore dhe se si shoqëria njerëzore ndikon në mjedisin natyror.[3]

Në veçanti, gjeografët fizikë studiojnë mjedisin natyror ndërsa gjeografët njerëzorë studiojnë shoqërinë dhe kulturën njerëzore. Disa gjeografë janë praktikues të GIS (sistemi i informacionit gjeografik) dhe shpesh janë të punësuar nga agjencitë qeveritare lokale, shtetërore dhe federale, si dhe në sektorin privat nga firma mjedisore dhe inxhinierike.[4]

Pikturat e Johannes Vermeer të titulluara Gjeografi dhe Astronomi mendohet se përfaqësojnë ndikimin në rritje dhe ngritjen e rëndësisë së kërkimit shkencor në Evropë në kohën e pikturës së tyre në vitet 1668–69.

Fushat e studimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë tre fusha kryesore të studimit, të cilat ndahen më tej:[5]

National Geographic Society identifikon pesë tema kryesore për gjeografët:

 • ndërveprimi njeri-mjedis
 • vendndodhjen
 • lëvizje
 • vend
 • rajonet[8]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Arrowsmith, Aaron (1832). "Chapter II: The World". A Grammar of Modern Geography (në anglisht). King's College School. fq. 20–21. Arkivuar nga origjinali më 4 tetor 2021. Marrë më 4 tetor 2021.
 2. ^ "geography (n.)" (Web article). Online Etymology Dictionary (në anglisht). Douglas Harper. n.d. Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2017. Marrë më 10 tetor 2018.
 3. ^ Pedley, Mary Sponberg; Edney, Matthew H., red. (2020). The History of Cartography, Volume 4: Cartography in the European Enlightenment (në anglisht). University of Chicago Press. fq. 557–558. ISBN 9780226339221. Arkivuar nga origjinali më 4 tetor 2021. Marrë më 4 tetor 2021.
 4. ^ "Geographers : Occupational Outlook Handbook : U.S. Bureau of Labor Statistics". www.bls.gov (në anglisht). Marrë më 2021-10-06.
 5. ^ "Three types of Geography" (PDF) (në anglisht).
 6. ^ Nel, Etienne (2010-11-23). "The dictionary of human geography, 5th edition - Edited by Derek Gregory, Ron Johnston, Geraldine Pratt, Michael J. Watts and Sarah Whatmore". New Zealand Geographer (në anglisht). 66 (3): 234–236. doi:10.1111/j.1745-7939.2010.01189_4.x. ISSN 0028-8144.
 7. ^ Marsh, William M. (2013). Physical geography : great systems and global environments (në anglisht). Martin M. Kaufman. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-76428-5. OCLC 797965742.
 8. ^ "Geography Education @". Nationalgeographic.com (në anglisht). 24 tetor 2008. Arkivuar nga origjinali më 7 shkurt 2010. Marrë më 16 korrik 2013.