Wikipedia:Faqja kryesore/A e dini se/2014/48

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vendimi i Kongresit të Manastirit

Kongresi i Manastirit apo Kongresi i Alfabetit është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor - 22 nëntor 1908 në Manastir për përcaktimin e alfabetit të gjuhës shqipe ?

...Ditën e flamurit shqiptar 28 Nëntorin u promovuan librat "Rilindësit shqiptarë" të autores Prof. Gordana Sinadinovska dhe "Shqiptarët ortodoks në R.M." të autorit Prof.Dr.Branisllav Sinadinovski në "Aleksandar Palace" të Shkupit ?

... Jessie J këngëtarja britanike ka falënderuar Shqipërinë që e ka ftuar për të festuar 70 vjetorin e çlirimit ndër tjera edhe ka bërë simbolin e shqiponjës me duart e saj?


...Vinçens Prenushi lindi në Shkodër dhe u rrit në një familje modeste në Lagjen Rus në rrugicën e Makajve dhe ishte eseist, publicist, poet, folklorist e përkthyes i cili ka përkthyer romane nga Wisman, Sinkieviç, Weber dhe Pelico ?

...Shën Prokopi ose Prokopi i Scythopolis paraqitet në disa legjenda si një shenjt ushtarak apo një asket, një Persian, ose një princ të Aleksandrisë dhe një histori e tregon sesi mundi afro 6,000 pushtues barbarë thjesht duke u treguar atyre Kryqin ?

...në botimet shqiptare me karakter historik është pranuar mendimi se Daut Boriçi e filloi veprimtarinë politike njëkohësisht me ngjarjet e Lidhjes së Prizrenit mirëpo studiuesi Hamdi Bushati sjell argumente se Dauti nisi të aktivizohej qysh në vitin 1869 ?

...premierë gati çerek shekulli pas rënies së komunizmit rrëzë Dajtit në Tiranë u hap bunkeri antibërthamor që kishte ndërtuar Qeveria komuniste dhe ku do të strehohej udheheqja e lartë në rast të një sulmi bërthamor ndaj Shqipërisë ?

...të dhënat e Departamentit të Vreshtarisë dhe Verëtarisë në Kosovë MBPZRH tregojnë se që nga janari i këtij viti e deri në gjysmën e dytë të muajit gusht janë eksportuar rreth 2.4 milionë litra verë në tregjet e Bashkimit Evropian e më gjerë ?

...revista prestigjoze "Time" ka stiluar klasifikimin e 25 shpikjeve më të mira për vitin 2014 e dolën në dritë produkte si Hoverboard, kompjuteri për selfie, reaktorët nuklearë për të krijuar energji alternative dhe tabletën që interpreton gjuhën e shenjave dhe i përkthen në fjalë ?

...fotografia e vitit e shpallur nga AFP-ja me autor fotografin Armend Nimani është titulluar "Nusja kosovare" në të cilën paraqitet shqiptaro boshnjakja Arleta Sahiri duke pozuar pasi fytyrën ia kanë lyer me ngjyrë në prezantimin e ceremonisë tradicionale të martesës ?