World Digital Library

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Biblioteka Dixhitale Botërore ( WDL ) është një bibliotekë dixhitale ndërkombëtare e operuar nga UNESCO dhe Biblioteka e Kongresit të Shteteve të Bashkuara.

WDL ka deklaruar se misioni i saj është të promovojë mirëkuptimin ndërkombëtar dhe ndërkulturor, të zgjerojë vëllimin dhe shumëllojshmërinë e përmbajtjes kulturore në internet, të sigurojë burime për edukatorët, studiuesit dhe audiencën e përgjithshme dhe të krijojë kapacitete në institucionet partnere për të ngushtuar ndarjen dixhitale. brenda dhe midis vendeve. [1] Ai synon të zgjerojë përmbajtjen jo-anglisht dhe jo-perëndimore në internet dhe të kontribuojë në kërkimin shkencor. Biblioteka synon të vërë në dispozicion në internet, pa pagesë dhe në format shumëgjuhësh, materiale të rëndësishme parësore nga kulturat në mbarë botën, duke përfshirë dorëshkrime, harta, libra të rrallë, partitura muzikore, regjistrime, filma, printime, fotografi, vizatime arkitekturore dhe materiale të tjera të rëndësishme kulturore. [2] [3] [4]

WDL u hap me 1236 artikuj. [5] Që nga fillimi i vitit 2018, ai liston më shumë se 18,000 artikuj nga gati 200 vende, që datojnë në 8,000 pes .

Historia dhe koncepti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas gati 20 vjetësh pa pjesëmarrje, Shtetet e Bashkuara rithemeluan delegacionin e tyre të përhershëm në Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën (UNESCO) në 2003. Dr. James H. Billington, Bibliotekar i Kongresit, u emërua si komisioner i Komisionit Kombëtar të SHBA në UNESCO dhe u ftua të mbante një fjalim plenar në konferencën e tij inauguruese në qershor 2005. Fjalimi i tij, i titulluar Një Pamje e Bibliotekës së Botës Dixhitale, përshkroi një vizion në të cilin koleksionet e pasura që "institucionet, bibliotekat dhe muzetë kanë ruajtur mund t'i kthehen botës pa pagesë dhe në një formë të re shumë më të aksesueshme universalisht sesa çdo formë që i ka paraprirë”.

Google Inc. u bë partneri i parë i këtij partneriteti publik-privat dhe dhuroi 3 dollarë milion për të mbështetur zhvillimin e Bibliotekës Dixhitale Botërore në 2005. [6]

Në konferencën vjetore të Komisionit Kombëtar të vitit 2006, Dr. John Van Oudenaren, Këshilltar i Lartë për Bibliotekën Dixhitale Botërore në Bibliotekën e Kongresit, përshkroi një plan projekti për realizimin e vizionit të Dr. Billington. Kryesorja ishte besimi se Biblioteka Dixhitale Botërore duhet të angazhojë partnerë në planifikimin e katër fushave kryesore të projektit: arkitekturën teknike, përzgjedhjen, qeverisjen dhe financimin. Kjo u arrit në dhjetor 2006, kur 45 drejtorë të bibliotekave kombëtare, drejtorë teknikë të bibliotekave dhe përfaqësues kulturorë dhe arsimorë nga UNESCO u takuan në Paris për të diskutuar zhvillimin e Bibliotekës Dixhitale Botërore. Pjesëmarrësit formuan grupe pune për të adresuar sfidat e veçanta të secilës prej katër fushave të projektit.

Grupet e punës u mblodhën në gjysmën e parë të vitit 2007 dhe përfshinin profesionistë në fushën e bibliotekave dixhitale – duke përfshirë shkencat kompjuterike, shkencën e bibliotekës dhe informacionit, zhvillimin e ueb-it dhe mbledhjen e fondeve. Grupet e punës i paraqitën gjetjet e tyre grupit më të madh WDL në korrik 2007. Gjetjet nga ky proces planifikimi u prezantuan në sesionin e tridhjetë e katërt të Konferencës së Përgjithshme të UNESCO-s në tetor 2007 në Paris, Francë.

Në fillim të shtatorit 2008, Organizata e Shteteve Amerikane (OAS) ra dakord të bashkohej me Bibliotekën e Kongresit në zhvillimin e Bibliotekës Dixhitale Botërore. Sekretari i Përgjithshëm José Miguel Insulza nënshkroi "Marrëveshjen e Kontribuuesit" me Bibliotekarin e Kongresit, Dr. James Billington, në një ceremoni në selinë e OAS.

Biblioteka Dixhitale Botërore u hap më 21 Prill 2009 në selinë e UNESCO-s në Paris, Francë. [7]

Partnerët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partnerët në projektin e Bibliotekës Dixhitale Botërore përfshijnë: [8]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Abid, Abdelaziz (nëntor 2009). "The World Digital Library and Universal Access to Knowledge" (PDF). UNESCO. Marrë më 2014-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Oudenaren, John Van (2012), "Beyond Access: Digitization to Preserve Culture" (PDF), Library of Congress, UNESCO {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Oudenaren, John Van (2012). "The World Digital Library". Uncommon Culture. 3 (5/6): 65–71. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Thorp, Justin (dhjetor 2007). "World Digital Library In The Developing World". International Journal of Mobile Marketing. 2 (2): 75–77. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "About the World Digital Library: Mission". World Digital Library. Library of Congress. United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation. Marrë më 21 prill 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "UNESCO and Library of Congress sign agreement for World Digital Library". portal.unesco.org. Paris. 17 tetor 2007. Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2009. Marrë më 21 prill 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "UN puts global treasures online". BBC News. BBC. 21 prill 2009. Arkivuar nga origjinali më 24 prill 2009. Marrë më 21 prill 2009. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Flood, Alison (8 prill 2009). "Free-access World Digital Library set to launch". The Guardian. London: Guardian News & Media Limited. Marrë më 21 prill 2009. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Cody, Edward (21 prill 2009). "U.N. Launches Library Of World's Knowledge". Washington Post. Marrë më 21 prill 2009. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Vise, David A. (22 nëntor 2005). "World Digital Library Planned". The Washington Post. Marrë më 21 prill 2009. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "World Digital Library to launch at UNESCO". Agence France-Presse. 20 prill 2009. Arkivuar nga origjinali më 27 prill 2009. Marrë më 21 prill 2009 – nëpërmjet Google News. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "About the World Digital Library: Partners". World Digital Library. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Arkivuar nga origjinali më 21 prill 2009. Marrë më 21 prill 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Partners". World Digital Library. 16 prill 2009. Arkivuar nga origjinali më 21 prill 2009. Marrë më 22 prill 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]