Jump to content

World Vision International

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

World Vision International është një organizatë ekumenike [1] [2] e krishterë humanitare e ndihmës, zhvillimit dhe avokimit . Ajo u themelua në vitin 1950 nga Robert Pierce si një organizatë shërbimi për të ofruar kujdes për fëmijët në Kore. Në vitin 1975, puna e urgjencës dhe e avokimit iu shtua objektivave të World Vision. [3] Ajo është aktive në mbi 100 vende me të ardhura totale duke përfshirë grante, produkte dhe donacione të huaja prej 3.14 miliardë dollarësh.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizata bamirëse u themelua në vitin 1950 si World Vision Inc. nga Robert Pierce, Kyung-Chik Han dhe Frank Phillips. [3] [1] [4] Ajo u themelua pasi Pierce u ftua në Kore nga Han për të folur në Kishën Young Nak, e ndjekur nga një fjalim tjetër në Seul . Pas shpërthimit të Luftës Koreane javë më vonë, Pierce dhe Han vazhduan të bashkëpunojnë në përpjekjet e ndihmës në rajon. [1] Zyra e parë e World Vision u hap më vonë atë vit në Portland, Oregon, [5] [3] me një zyrë të dytë pasuese në 1954 në Kore. Gjatë viteve të hershme, shoqata bamirëse operoi si një organizatë shërbimi misionare që plotëson nevojat emergjente në zonat e krizës në Azinë Lindore . World Vision operoi si një organizatë shërbimi misionare që plotëson nevojat emergjente të fëmijëve në zonat e krizës në Azinë Lindore pas Luftës së Koresë. [1]

Në vitin 1967, Qendra e Kërkimit dhe Komunikimit të Avancuar të Misionit (MARC) u themelua nga Ed Dayton si një ndarje e World Vision. Ai u bë shtylla kurrizore organizative e Komitetit të Lozanës për Ungjillizimin Botëror, mblodhi dhe publikoi të dhëna për "njerëz të paarritur" dhe gjithashtu botoi "Doracakun e Misionit: Ministritë Protestante të Amerikës së Veriut jashtë shtetit". [6]

Gjatë viteve 1970, World Vision filloi të trajnojë familjet në aftësitë bujqësore të nevojshme për të ndërtuar ferma të vogla, me synimin për të promovuar përmirësimin afatgjatë dhe mbështetjen te vetja në komunitet. Organizata filloi gjithashtu instalimin e pompave të ujit për ujë të pastër, gjë që shkaktoi uljen e shkallës së vdekshmërisë foshnjore . Vullnetarët tani përdorin ujin e freskët për të mësuar kopshtarinë dhe ujitjen dhe për të promovuar një shëndet të mirë.

Me qëllim të ristrukturimit, organizata World Vision International u themelua në vitin 1977 nga Walter Stanley Mooneyham, presidenti i atëhershëm i World Vision. [7] [8] Në vitin 1979, World Vision gjithashtu bashkëthemeloi Këshillin Ungjillor për Përgjegjshmërinë Financiare me Shoqatën Ungjillore Billy Graham . [9] [10]

Gjatë viteve 1990, World Vision International filloi të fokusohej në nevojat e fëmijëve që kishin mbetur jetimë në Ugandë, Rumani dhe Somali si përgjigje ndaj SIDA-s, neglizhencës dhe luftës civile, respektivisht. World Vision filloi të punojë me komunitetet, ofruesit e shëndetit, organizatat e bazuara në besim dhe njerëzit që jetojnë me HIV dhe AIDS për të inkurajuar fundin e stigmatizimit, të kuptuarit më të mirë të parandalimit të HIV-it dhe kujdesit në komunitet për ata që jetojnë me AIDS dhe jetimët e lënë pas nga pandemia. Ata gjithashtu iu bashkuan përpjekjeve paqeruajtëse të Kombeve të Bashkuara për të ndihmuar të prekurit nga lufta civile. World Vision gjithashtu filloi të promovojë hapur ndalimin ndërkombëtar të minave tokësore. Në vitin 1994 World Vision SHBA u zhvendos në shtetin e Uashingtonit. [11] Në vitin 2004, gazeta e përjavshme politike Tehelka në Indi kritikoi World Vision India për përfshirjen e saj në AD2000 . [12]

Në vitin 2022, WVI operoi në më shumë se 100 vende dhe kishte mbi 33,000 punonjës. [13]

Struktura organizative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partneriteti World Vision funksionon si një federatë e zyrave kombëtare të ndërvarura që qeverisen nga një përkushtim ndaj standardeve dhe vlerave të përbashkëta për çështjet themelore. World Vision International ofron mbikëqyrjen globale dhe vendos standardet globale dhe është entiteti operativ në disa vende. Në vende të tjera, World Vision operon nëpërmjet një OJQ-je të inkorporuar në vend, me një bord drejtues vendor. Shumica e fuqisë punëtore në çdo vend janë qytetarë të atij territori të caktuar. Bordi i drejtorëve i World Vision International mbikëqyr partneritetin e World Vision. Bordi i plotë mblidhet dy herë në vit për të emëruar zyrtarë të lartë, për të miratuar planet strategjike dhe buxhetet dhe për të përcaktuar politikën ndërkombëtare. Kryetari aktual i bordit ndërkombëtar është Ivan Satyavrata. [14] Presidenti ndërkombëtar është Andrew Morley . [15] [16] Nga viti 2021 e tutje, Morley shërbeu si Kryetar i Komitetit Drejtues për Reagimin Humanitar (SCHR) dhe është anëtar i Komitetit të Përhershëm Ndër-Agjencior (IASC) .

Partnerët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partnerët e World Vision përfshijnë qeveritë, organizatat e shoqërisë civile, komunitetet fetare, organizatat e bazuara në besim, bizneset, akademinë dhe të tjerë. Organizata ka mijëra partnerë të vendosur në mbarë botën.

Disa nga ata që punojnë me World Vision në nivel global përfshijnë Bashkimin Evropian, [17] Unicef, Partneritetin Global për t'i dhënë fund dhunës, Forcat e bashkuara, Banka Botërore, Organizata Botërore e Shëndetësisë, [18] Programi Botëror i Ushqimit, Komiteti i Përhershëm Ndër agjencish, [18] Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve për Politikat Ushqimore dhe Forcat e Bashkuara [19] për Ushqyerjen e Milit të Fundit.

Besimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stafi i World Vision vjen nga një sërë besimesh të krishtera . Stafi i saj përfshin ndjekës të protestantizmit, katolicizmit dhe ortodoksisë lindore . Në të gjithë botën stafi i tij përfshin ndjekës edhe të feve të ndryshme ose të asnjë feje. [20] Disa anëtarë të stafit marrin pjesë në shërbimet fetare të ofruara nga WVI. Ata theksojnë se njeriu mund të jetë i krishterë në çdo kulturë. Megjithatë, World Vision respekton edhe fetë e tjera me të cilat ndeshet, duke deklaruar se "promovimi i një qasjeje laike ndaj jetës do të ishte një fyerje për ta". [21] Richard Stearns, president i World Vision US, deklaroi se World Vision ka një politikë të rreptë kundër prozelitizmit, të cilën ai e përshkruan si "përdorim të çdo lloji shtrëngimi ose nxitjeje për të dëgjuar një mesazh fetar përpara se të ndihmoni dikë". [22]

Partneriteti World Vision dhe të gjithë anëtarët e tij kombëtarë janë të përkushtuar ndaj konceptit të zhvillimit transformues, i cili është hedhur në një kuadër biblik dhe që shihet si një dëshmi e dashurisë së Zotit për të gjithë njerëzimin. [23]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d Swartz, David R. (16 mars 2020). "World Vision's Forgotten Founder". Christianity Today. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Time to review law for foreign funding of NGOs". The Sunday Guardian. 22 qershor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c Hamilton, John Robert. An Historical Study of Bob Pierce and World Vision's Development of the Evangelical Social Action Film (Tezë). University of Southern California. {{cite thesis}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Mehmet Odekon, W. George Scarlett, Encyclopedia of World Poverty, SAGE Publications, USA, 2006, p. 1198
 5. ^ Brian Steensland, Philip Goff, The New Evangelical Social Engagement, Oxford University Press USA, USA, 2014, p. 243
 6. ^ S.W. Haas: "MARC to Make Transition, Retain Its Mission" MARC Newsletter 03-4, World Vision Publications, Nov. 2003
 7. ^ "World Vision Annual Review 2012" (PDF). World Vision International. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "World Vision International : Company Content Page". Manta.com. Marrë më 1 shtator 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Timothy J. Demy Ph.D., Paul R. Shockley Ph.D., Evangelical America: An Encyclopedia of Contemporary American Religious Culture, ABC-CLIO, USA, 2017, p. 135
 10. ^ "Fund‐Raising Oversight Agency Begun by Evanzelical Christians". NY Times. 3 mars 1979. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "MONROVIA : World Vision Picks Seattle as Relocation Site". Los Angeles Times. 30 qershor 1994. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "VK Shashikumar '"Preparing for the harvest ..."' Tehelka, Vol 1, Issue 1, Feb 07, 2004". Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Our Structure". World Vision. World Vision International. Marrë më 2023-08-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Board of Directors". wvi.org. 7 dhjetor 2012. Marrë më 19 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "World Vision International announces new President and CEO". Marrë më 13 nëntor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Andrew J Morley President & CEO, World Vision International". 19 shkurt 2019. Marrë më 19 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "European Union and World Vision launch project for socio-economic support". Daily FT. 5 prill 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ a b "Statement by Principals of the Inter-Agency Standing Committee on Afghanistan: Women's participation in aid delivery must continue". World Health Organization. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Joining Forces partnership calls for urgent actions to be taken to protect children and their families in Ukraine". ReliefWeb. prill 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Michael Barnett, Janice Gross Stein, Sacred Aid: Faith and Humanitarianism, Oxford University Press, UK, 2012, p. 46
 21. ^ Tripp, Linda.
 22. ^ Stearns, Richard.
 23. ^ "World Vision Mission Statement."
 24. ^ "An interview with Hugh Jackman, World Vision ambassador". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)