Xhandarmëria (Serbi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emblema e njësisë së policisë serbe të Xhandarmërisë.
Flamuri

Xhandarmëria (serbisht: Жандармерија Žandarmerija) është forca kombëtare e xhandarmërisëRepublikës së Serbisë. Është nën autoritetin e Drejtorisë së PolicisëMinistrisë së Brendshme të Serbisë dhe është formuar më 28 qershor 2001, pas shpërbërjes së Njësive Speciale të Policisë (PJP). Xhandarmëria në Serbi ka ekzistuar në formën e mëparshme nga viti 1860 deri në vitin 1920. Si njësi speciale brenda policisë serbe, roli i saj mund të krahasohet me atë të OMON-it rus dhe ish njësive ukrainase Berkut.

Që nga viti 2017, Xhandarmëria përbëhet nga rreth 2800 anëtarë. Komanda e Xhandarmërisë është në Beograd.

Detyrat e xhandarmërisë janë civile dhe ushtarake, duke përfshirë sigurimin e 'Zonës së Sigurisë Tokësore' përgjatë vijës administrative me Kosovën dhe sigurimin e ekipeve të shpëtimit nga fatkeqësitë (shih më poshtë).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala žandarmerija është një huazim francez ("xhandarmëri") dhe shqiptohet "zhandarmeriya". Korpusi Žandarmerija daton nga Principata e Serbisë, e themeluar më 28 qershor 1860 dhe fillimisht përbëhej nga 120 oficerë. Ishte një njësi speciale e rëndësishme policore si në Mbretërinë e Serbisë ashtu edhe në Mbretërinë e Jugosllavisë. Megjithatë, ajo u braktis pas Luftës së Dytë Botërore dhe u restaurua në vitin 2001 nga riorganizimi i "Njësisë Speciale të Policisë" (Posebna Jedinica Policije, PJP). Kjo është arritur me aktin e ministrit të Brendshëm Dushan Mihajloviq. Një nga detyrat e para të mëdha ishte kapja e të dyshuarve për vrasjen e kryeministrit Zoran Gjinxhiq.

Më 7 maj 2003, në kuadër të Xhandarmërisë u krijua Njësia Kundër-Terroriste (CTU), por u nda në prill 2007 për t'u bërë një njësi e pavarur brenda Policisë.

Në vitin 2005 u krijua Njësia për Mbrojtjen e Personave dhe Infrastrukturës, për të kryer detyrat e mbrojtjes nga afër, si dhe aktivitetet që lidhen me mbrojtjen teknike.

Në vitin 2011 u riorganizua Xhandarmëria dhe u krijua Detashmenti i Parë i Reagimit të Shpejtë, i përbërë nga kompanitë e specializuara të të gjitha reparteve të Xhandarmërisë së bashku me Qendrën e Zhytjes.

Komandantët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga themelimi i saj, Xhandarmëria Serbe ka pasur gjashtë komandantë:

  1. Kolonel Goran Radosavljeviq (2001-2004)
  2. Kolonel Borivoje Teshiq (2004-2008)
  3. Kolonel Bratislav Dikić (2009-2013)
  4. Kolonel Milenko Bozhoviq (2013-2015)
  5. Kolonel Goran Dragoviq (2015-2018)
  6. Kolonel Dejan Lukoviq (2018-Në detyrë)

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2012, xhandarmëria serbe përbëhej nga rreth 3734 pjesëtarë, ndërsa në vitin 2017 forca llogaritet në 2800 pjesëtarë.

Krahas detashmenteve operative të dislokuara nëpër Serbi, Xhandarmëria ka disa njësi të specializuara: Njësinë e Zhytjes dhe Njësinë e Mbrojtjes së Personelit dhe Infrastrukturës, e cila është e specializuar në detyrat e mbrojtjes fizike dhe teknike.

Detashmentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bazat kryesore janë të vendosura në Beograd, Nish, Novi Sad dhe Kraljevë.

Detashmentet organizohen si njësi të pavarura në mënyrë që të mund të kryejnë detyrat e përditshme në territorin e juridiksionit të tyre. Nëse lind nevoja, çdo detashment mund të mbështesë shpejt të tjerët në të gjithë Serbinë.

Detashmenti i Parë i Shpejtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brenda çdo detashmenti operacional, një njësi e specializuar e përmasave të kompanisë ka për detyrë të merret me detyrat më komplekse si në mjedisin urban ashtu edhe në atë rural. Nga ana tjetër, çdo njësi e specializuar përbëhet nga disa ekipe kundër-terroriste, të cilat mund të përforcohen me mjete snajper, K9 dhe asgjësimin e mjeteve shpërthyese kur është e nevojshme. Që nga viti 2011, njësitë e specializuara janë grupuar brenda Detashmentit të Parë të Shpejtë. Komandanti i parë ishte nënkoloneli i policisë Vojkan Ivanoviç.

Njësia e Zhytjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësia e zhytjes e xhandarmërisë serbe ka selinë në Beograd dhe ka për qëllim kryerjen e aksioneve speciale në mjedise të dominuara nga uji, si dhe në zonën tokësore afër ujit. Elementi i tij operacional përbëhet nga tre ekipe të specializuara: ekipi i ndërhyrjes, ekipi i kërkimit dhe ekipi detar.

Njësia e Zhytjes e gjurmon origjinën e saj në vitin 1997, kur u krijua në kuadër të Njësisë së Operacioneve Speciale.

Misioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detyrat e saj kryesore janë:

  • Rivendosja e paqes dhe stabilitetit nëse janë shqetësuar shumë
  • Kundër terrorizmit
  • Kundër grupeve të dhunshme
  • Shtypja e trazirave të burgjeve

Detyrat e tij civile përfshijnë: të sigurojë siguri dhe paqe publike, të hetojë dhe parandalojë krimin e organizuar, terrorizmin dhe grupet e tjera të dhunshme; për të mbrojtur pronën shtetërore dhe private; për të ndihmuar dhe ndihmuar civilët dhe forcat e tjera të emergjencës në rast emergjence, fatkeqësie natyrore, trazira civile dhe konflikte të armatosura.

Detyrat e tij ushtarake përfshijnë sigurimin, ruajtjen dhe mbrojtjen e sigurisë dhe paqes publike, rendit publik, mbrojtjen e pronës shtetërore dhe private, ndihmën e forcave të tjera të sigurisë në rast emergjence, trazirash civile, lufte; për të shtypur trazirat; për të përforcuar ligjin ushtarak dhe mobilizimin; për të luftuar dhe kapur kriminelë të dyshuar, terroristë dhe grupe të tjera të dhunshme;

Detyrat e tij shtesë janë të kryejë çdo detyrë të dekretuar në dekretet ligjore dhe nënligjore të ndryshme nga detyrat civile, ushtarake dhe të tjera dhe detyrat e dhëna nga dekretet qeveritare të bazuara në to.

Pajisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Armët e Zjarrit
Name Country Caliber Notes
CZ 99 Serbia 9×19 Parabellum In use also CZ999
Glock 17 Austria 9×19 Parabellum In use Glock 17 Gen 3
SIG Sauer P 220 Switzerland 9×19 Parabellum
Amadeo Rossi Brasil 357. Magnum For training purposes
Smith&Wesson U.S. 357. Magnum For training purposes
Zastava R83 Serbia 357. Magnum For training purposes
HK MP5 Germani 9×19 Parabellum In use A2,A3,SD3,K versions
Zastava M92 Serbia 7.62×39
Zastava M84 Škorpion Jugosllavia 7.65×17 Personal Defense Weapon
Zastava M70 Jugosllavia/Serbia 7.62×39 In use AB1,AB2 and modernised ABX versions
Zastava M21 Serbia 5.56×45 NATO
MPi-KM East Germany 7.62×39
Colt M4 U.S. 5.56×45 NATO A4 Commando version in use
Zastava M76 Jugosllavia 7.92×57
Zastava M91 Serbia 7.62×54R
Steyr Austria 7.62×51 NATO Tactical Elite
HK G3 Germany 7.62×51 NATO
HK G33 Germany 5.56×45 NATO
SIG Sauer 716 Switzerland 7.62×51 NATO
Zastava M93 Serbia 12.7×108
Barrett M82 U.S. 12.7×99 NATO
Barrett M95 U.S. 12.7×99 NATO Bullpup sniper rifle
Zastava M84 Jugosllavia/Serbia 7.62×54R
Browning M2 U.S. 12.7×99 NATO Mounted only on vehicles
Zastava M93 Serbia 30mm Automatic granade launcher

Automjetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Model Image Origin Type Variant Number Details
BOV Serbia Serbia Armored personal carrier BOV M15 20 Armed with 12.7mm RWS
BOV Serbia Serbia Armored personal carrier BOV M11 20 Armed with 12.7mm RWS
BOV  Jugosllavia Armored personal carrier BOV M86 20 Armed with 14.5mm KPVT heavy machine gun
BOV  Jugosllavia anti-aircraft BOV-3 SPAAG with triple M55A4B1 20mm cannon
BOV M16 Serbia Serbia Armoured multi-purpose combat vehicle BOV M16 Miloš Armed with 12.7mm RWS
Lazar armored vehicle Serbia Serbia Armored personal carrier Lazar-3 12 Armed with 12.7mm RWS
Saxon Britania e Madhe Britania e Madhe Armored personal carrier AT105 Saxon 1 Armed with 12.7mm Zastava M02 Coyote
Praga Stampa:CZS Anti-aircraft M53/59 Praga 3+ Armed with 30 mm twin AA autocannon
SPAT 30/2  Jugosllavia Anti-aircraft SPAT 30/2 4 Self-propelled anti-aircraft gun 2x30mm Foka based on BVP M-80 hull
AIFV SHBA Infantry fighting vehicle YPR-765 1 YPR-765 seized from Dutch UN peacekeepers in the Bosnian War
TAM  Jugosllavia Riot control vehicle TAM 110 Riot trucks
TAM  Jugosllavia Armoured personnel carrier TAM 110 Ris armored truck
TAM  Jugosllavia Military truck TAM 150 T11 truck
Humvee SHBA All-wheel-drive vehicle HMMWV 30-50 American-made Hummers procured via Cyprus used by former Special Operations Unit
Land Rover Britania e Madhe Britania e Madhe All-wheel-drive vehicle Land Rover Defender
Sevel Italia Italia Fiat Ducato
Yamaha Japonia Japonia ATV Kodiak 700
Toyota Japonia Japonia Toyota Land Cruiser
Škoda Republika Çeke Republika Çeke Škoda Rapid

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]