Njësia Speciale Antiterroriste (Serbi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e SAJ (Njësisë Speciale Antiterroriste)

Njësia Speciale Antiterroriste (serbisht: Специјална антитерористичка јединица Specijalna antiteroristička jedinica, САЈ) është njësi taktike policore e Policisë së Serbisë.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forca Speciale e Policisë e Sekretarit Republikan për Punë të Brendshme të Republikës Socialiste të Serbisë u krijua më 18 dhjetor 1978. Baza e parë për njësinë Milicija ishte në Stacionin Milicija në Beogradin e Ri. Komandanti i parë i saj ishte Millosh Bujenoviq.

Në vitin 1983, njësia u zhvendos në aeroportin e Beogradit në Surçin. Në vitin 1991, u themelua Ministria e Punëve të Brendshme me njësinë e riemëruar si Njësia kundër terrorizmit. Në vitin 1992, Njësia Anti-Terrorizëm u vu nën Shërbimin e Sigurisë Publike (serbisht cirilik: Ресор јавне безбедности; RJB) i cili mbikëqyrte Milicinë në Republikën e re të Serbisë. Një komandë u themelua në vitin 1992 në RJB; përveç Beogradit, ajo krijoi degë në Novi Sad dhe Prishtinë. Zoran Simoviq ishte kreu i njësisë së atëhershme të Beogradit, Novi Sadi drejtohej nga Branko Jurçiq, dhe Prishtina Radoslav Staleviq. Gjatë luftës së vitit 1992, njësia u zhvendos në bazën e parë të dedikuar në të cilën ndodhet edhe sot afër Batajnicës, e quajtur Qendra e Stërvitjes “13 Maji”.

Në vitin 1994, njësia u quajt Njësia Speciale Antiterroriste, emër të cilin e mban edhe sot. Në vitin 1996, Milicia u riemërua në Policija (Polici). Gjatë Luftës së Kosovës 1998-1999, njësia operoi për shtypjen e militantëve të UÇK-së në territorin e Kosovës. Gjatë këtyre operacioneve, 16 anëtarë të njësisë vdiqën në luftime. Njësia Speciale Antiterroriste komandohej nga: Radovan Stojçiq, Miodrag Tepavçeviq, Zhivko Trajkoviq dhe Millovan Glišovic.

Në vitin 2005, komandanti i SAJ u bë Spasoje Vulević (polici i parë serb që përfundoi Akademinë e FBI-së të SHBA-së). Nga viti 1978 deri në vitin 2008, në SAJ kaluan rreth 650 anëtarë. Policia serbe kishte dy njësi taktike policore nën komandën e Drejtorisë së Policisë së Policisë: SAJ-në dhe Njësinë Kundër-Terroriste (PTJ) e cila ishte themeluar në vitin 2003. Në vitin 2015 u njoftua se dy njësitë do të ishin unifikuar me emrin SAJ u ruajt pasi kishte një histori më të gjatë me Spasoje Vuleviqin si komandant i njësisë që do të vazhdonte të përdorte si objektet e trajnimit të SAJ ashtu edhe PTJ. Vetëm anëtarët elitë të SAJ-së dhe PTJ-së do të pranoheshin në njësinë e re, me anëtarët që nuk kishin standarde, të ridislokuar diku tjetër në polici ose të dilnin në pension. Në dhjetor 2018, Njësia Speciale Antiterroriste festoi 40-vjetorin e saj.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

SAJ ka katër ekipe: "A", "B", "C" dhe "D". "Grushti i parë" përfaqësohet nga skuadrat "A" dhe "B" që zgjidhin situata të ndërlikuara armiqësore, hedhjen e avionëve, autobusëve, thyerjen e objekteve me hekura, arrestimin e personave dhe kriminelëve të rrezikshëm dhe të armatosur. Ekipi C është i specializuar dhe përbëhet nga: Grupi Snajper, Grupi i Zhytjes, Grupi i Trajnimit të Qenit, Substancat shpërthyese të Minave dhe Produktet Biologjike dhe Kimike (BHS). Gjatë kryerjes së detyrave "A", "B" dhe "C", ekipi vepron i koordinuar, si një entitet i vetëm, një ekip në të cilin secili ka detyra të sakta. Ekipi "D" siguron personalitete dhe objekte të rëndësishme që kërcënohen nga kërcënimi i menjëhershëm i një sulmi terrorist dhe ofron mbështetje zjarri. Mbështetja logjistike ofrohet nga Grupi Mjekësor, Grupi i Ndërtimit dhe Testimit të Armëve dhe Municioneve, Shërbimi Teknik dhe i Urgjencës.

Pajisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arma Lloji
Flag of the United States.svgM4 Commando (Model 933) Pushkë Sulmi
Flag of Switzerland.svgSIG SG 552 Pushkë Sulmi
Flag of Serbia.svgZastava M21 Pushkë Sulmi
Flag of Finland.svgSako TRG Pushkë Snajper
Flag of Germany.svgHeckler & Koch MP5 (A3, SD3) Gjysmë Mitraloz
Flag of Italy.svgBenelli M4 Shotgun Gjysmë-automatik
Flag of Serbia.svgCZ-99 Pistoletë Gjysmë-automatike
Flag of Austria.svgGlock 17 Pistoletë Gjysmë-automatike

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Special Anti-Terrorist Unit (Serbia)", Wikipedia (në anglisht), 2023-01-14, marrë më 2023-02-20