Jump to content

Xhihadizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Xhihadizmi është një neologjizëm për lëvizjet militante islamike që perceptohen si kërcënuese të qënies së Perëndimit.[1]

Ai është përdorur ndaj individëve dhe organizatave të ndryshme kryengritëse ekstremiste islamike, militantëve islamikë dhe terroristë, ideologjitë e të cilëve bazohen në nocionin islamikxhihadit. Ai është zbatuar gjithashtu në perandori të ndryshme islamike përgjatë historisë, si Kalifati Umajad dhe Perandoria Osmane, të cilat bënë fushata të gjera kundër kombeve jomuslimane në emër të xhihadit.[2] [3]

Xhihadizmi bashkëkohor kryesisht i ka rrënjët në zhvillimet ideologjike të fundit të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20- të të ringjalljes islame, të cilat u zhvilluan më tej në Kutbizëm dhe në ideologjitë islamike të lidhura me të gjatë shekujve 20 dhe 21..[4] [5] Ideologët xhihadistë e përfytyruan xhihadin si një "luftë revolucionare" kundër rendit ndërkombëtar laik për të bashkuar botën myslimane nën " sundimin e Zotit ". [6] Organizatat vullnetare islamike që morën pjesë në Luftën Sovjetike-Afgane të viteve 1979-1989 përforcuan ngritjen e xhihadizmit, i cili është propaganduar gjatë konflikteve të ndryshme të armatosura gjatë viteve 1990 dhe 2000. [7] [8]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Compare: Firestone, Reuven (2012). ""Jihadism" as a new religious movement". përmbledhur nga Hammer, Olav; Rothstein, Mikael (red.). The Cambridge Companion to New Religious Movements. Cambridge: Cambridge University Press. fq. 263–285. doi:10.1017/CCOL9780521196505.018. ISBN 978-0-521-19650-5. LCCN 2012015440. 'Jihadism' is a term that has been constructed in Western languages to describe militant Islamic movements that are perceived as existentially threatening to the West. Western media have tended to refer to Jihadism as a military movement which is rooted in political Islam. [...] 'Jihadism,' like the word jihad from which it is constructed, is a difficult term to precisely define. The meaning of Jihadism is a virtual moving target because it remains a recent neologism and no single, generally accepted meaning has been developed for it. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ The End of the Jihad State. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Mohanty, Nirode (15 shtator 2018). Jihadism: Past and Present - Nirode Mohanty - Google Books. Rowman & Littlefield. ISBN 9781498575973. Marrë më 2022-10-01. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Aydınlı, Ersel (2018). "The Jihadists after 9/11". Violent Non-State Actors: From Anarchists to Jihadists. Routledge Studies on Challenges, Crises, and Dissent in World Politics (bot. 1st). London and New York: Routledge. fq. 110–149. ISBN 978-1-315-56139-4. LCCN 2015050373. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Jalal, Ayesha (2009). "Islam Subverted? Jihad as Terrorism". Partisans of Allah: Jihad in South Asia. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. fq. 239–301. doi:10.4159/9780674039070-007. ISBN 9780674039070. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ A. Charters, David (6 shk 2007). "Something Old, Something New…? Al Qaeda, Jihadism, and Fascism". Terrorism and Political Violence. Routledge. 19: 65–93. doi:10.1080/09546550601054832. ISSN 0954-6553 – nëpërmjet tandfonline. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Hekmatpour, Peyman (1 janar 2018). "What do we know about the Islamic Radicalism: A meta-analysis of academic publications". resistance of Afghan Mujahideen against the Soviet invasion.. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Hekmatpour, Peyman; Burns, Thomas (14 gusht 2018). "Radicalism and Enantiodromia: A Trialectic of Modernity, Post-modernity, and Anti-modernity in the Islamic World". {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)