Zhvillimi i qëndrueshëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Zhvillimi i qëndrueshëm është parim organizativ për përmbushjen e qëllimeve të zhvillimit njerëzor duke ruajtur njëkohësisht aftësinë e sistemeve natyrore për të siguruar burimet natyrore dhe shërbimet e ekosistemit nga të cilat varet ekonomia dhe shoqëria. Rezultati i dëshiruar është një gjendje e shoqërisë ku kushtet dhe burimet e jetesës përdoren për të vazhduar përmbushjen e nevojave njerëzore pa dëmtuar integritetin dhe stabilitetin e sistemit natyror. Zhvillimi i qëndrueshëm mund të përkufizohet si zhvillim që plotëson nevojat e së tashmes pa cenuar mundësitë e brezave të ardhshëm për të përmbushur nevojat e tyre.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa koncepti modern i zhvillimit të qëndrueshëm ende rrjedh kryesisht nga Raporti Brundtland 1987, ai gjithashtu është i rrënjosur në idetë e mëparshme për menaxhimin e qëndrueshëm të pyjeve dhe shqetësimet mjedisore të shekullit XX. Paraqitja dhe zhvillimi i këtij konceptit të zhvillimit të qëndrueshëm e ka zhvendosur fokusin e tij më shumë drejt zhvillimit ekonomik, zhvillimit shoqëror dhe mbrojtjes së mjedisit për brezat e ardhshëm. Në lidhje me këtë është sugjeruar që "termi" qëndrueshmëri "duhet të shihet si qëllimi i synuar i njerëzimit për ekuilibrin njerëzim-ekosistem, ndërsa" zhvillimi i qëndrueshëm "i referohet qasjes holistike dhe proceseve kohore që na çojnë në pikën përfundimtare të qëndrueshmërisë". [1] Ekonomitë moderne po përpiqen të pajtojnë zhvillimin ambicioz ekonomik dhe detyrimet e ruajtjes së burimeve natyrore dhe ekosistemeve, pasi që të dy zakonisht shihen si të natyrës konfliktuale. Në vend të angazhimeve për ndryshimin e klimës dhe masave të tjera të qëndrueshmërisë duke e konsideruar si një ilaç për zhvillimin ekonomik, kthimi dhe përdorimi i tyre në mundësi tregu do të bënte më mirë. Zhvillimi ekonomik i sjellë nga parime dhe praktika të tilla të organizuara në një ekonomi quhet Zhvillim i Qëndrueshëm i Menaxhuar (Managed Sustainable Development). 

Koncepti i zhvillimit të qëndrueshëm ka qenë, dhe ende është, subjekt i kritikave, përfshirë këtu edhe çështjen se çfarë duhet të mbështetet në zhvillimin e qëndrueshëm. Lidhur me këtë është argumentuar se nuk ekziston diçka e tillë si përdorimi i qëndrueshëm i një burimi jo të rinovueshëm, pasi që çdo normë pozitive e shfrytëzimit përfundimisht do të çojë në shterimin e stokut të fundëm të tokës ose burimit; [2] :13 prandaj kjo perspektivë e bën Revolucionin Industrial si të paqëndrueshëm në tërësi. [3] :20f [4] :61–67 [5] :22f Është argumentuar gjithashtu që kuptimi i konceptit në fjalë është shtrirë në mënyrë oportuniste nga 'menaxhimi i ruajtjes' në 'zhvillim ekonomik' dhe se Raporti Brundtland nuk promovonte asgjë tjetër përveç një biznesi si strategji e zakonshme për zhvillimin e botës, me një koncept të paqartë dhe jo thelbësor si një slogan i marrëdhënieve me publikun. [6] :48–54 [7] :94–99 [8] [9] :3–8 [10] [11] :6-16

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ahmed, Faiz (2008). An Examination of the Development Path Taken by Small Island Developing States (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 3 tetor 2012. Marrë më 19 prill 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (pp. 17–26)
 • Atkinson, G., S. Dietz, and E. Neumayer (2009). Handbook of Sustainable Development. Edward Elgar Publishing, ISBN 1848444729.
 • Bakari, Mohamed El-Kamel. "Globalization and Sustainable Development: False Twins?." New Global Studies 7.3: 23–56. ISSN (Online) 1940-0004, ISSN (Print) 2194–6566, doi:10.1515/ngs-2013-021, November 2013.
 • Bertelsmann Stiftung, red. (2013). Winning Strategies for a Sustainable Future. Reinhard Mohn Prize 2013. Verlag Bertelsmann Stiftung, Gütersloh. ISBN 978-3-86793-491-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Beyerlin, Ulrich. Sustainable Development, Max Planck Encyclopedia of Public International Law
 • Borowy, Iris. Defining Sustainable Development for Our Common Future. A history of the World Commission on Environment and Development (Brundtland Commission), Milton Park: Routledge, 2014.
 • Cook, Sarah & Esuna Dugarova (2014). "Rethinking Social Development for a Post-2015 World". Society for International Development. 57 (1): 30–35. doi:10.1057/dev.2014.25. S2CID 85180610. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Danilov-Danil'yan, Victor I., Losev, K.S., Reyf, Igor E. Sustainable Development and the Limitation of Growth: Future Prospects for World Civilization. Transl. Vladimir Tumanov. Ed. Donald Rapp. New York: Springer Praxis Books, 2009. [1]Google Books
 • Edwards, A.R., and B. McKibben (2010). Thriving Beyond Sustainability: Pathways to a Resilient Society. New Society Publishers, ISBN 0865716412.
 • Farah, Paolo Davide; Rossi, Piercarlo (2015). "Energy: Policy, Legal and Social-Economic Issues Under the Dimensions of Sustainability and Security". World Scientific Reference on Globalisation in Eurasia and the Pacific Rim. SSRN 2695701. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hickel, Jason (2019). "The contradiction of the sustainable development goals: Growth versus ecology on a finite planet". Sustainable Development. 27 (5): 873–884. doi:10.1002/sd.1947. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Huesemann, M.H., and J.A. Huesemann (2011). Technofix: Why Technology Won't Save Us or the Environment, Chapter 6, "Sustainability or Collapse?", and Chapter 13, "The Design of Environmentally Sustainable and Socially Appropriate Technologies", New Society Publishers, ISBN 0865717044.
 • James, Paul; Nadarajah, Yaso; Haive, Karen; Stead, Victoria (2012). Sustainable Communities, Sustainable Development: Other Paths for Papua New Guinea. Honolulu: University of Hawaii Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • James, Paul; with Magee, Liam; Scerri, Andy; Steger, Manfred B. (2015). Urban Sustainability in Theory and Practice: Circles of Sustainability. London: Routledge. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jarzombek, Mark, "Sustainability — Architecture: between Fuzzy Systems and Wicked Problems," Blueprints 21/1 (Winter 2003), pp. 6–9.
 • Li, Rita Yi Man. Building Our Sustainable Cities " onsustainability.com, Building Our Sustainable Cities Illinois, Published by Common Ground Publishing.
 • Partsvania, V. R. (2020). Profitability of multi-national corporations in the context of sustainable development: Scania business practices. Российский журнал менеджмента, 18(1), 103–116.
 • Raudsepp-Hearne, C; Peterson, GD; Tengö, M; Bennett, EM; Holland, T; Benessaiah, K; MacDonald, GM; Pfeifer, L (2010). "Untangling the Environmentalist's Paradox: Why is Human Well-Being Increasing as Ecosystem Services Degrade?". BioScience. 60 (8): 576–589. doi:10.1525/bio.2010.60.8.4. S2CID 27270296. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Rogers, P., K.F. Jalal, and J.A. Boyd (2007). An Introduction to Sustainable Development. Routledge, ISBN 1844075214.
 • Sianipar, C. P. M., Dowaki, K., Yudoko, G., & Adhiutama, A. (2013). Seven Pillars of Survivability: Appropriate Technology with a Human Face. European Journal of Sustainable Development (ECSDEV), 2(4), 1–18. ISSN 2239-5938.
 • Tausch, Arno (2012). Globalization, the Human Condition, and Sustainable Development in the Twenty-first Century: Cross-national Perspectives and European Implications. With Almas Heshmati and a Foreword by Ulrich Brand (bot. 1st)). Anthem Press, London. ISBN 9780857284105. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Van der Straaten, J., and J.C van den Bergh (1994). Towards Sustainable Development: Concepts, Methods, and Policy. Island Press, ISBN 1559633492.
 • Wallace, Bill (2005). Becoming part of the solution : the engineer's guide to sustainable development. Washington, DC: American Council of Engineering Companies. ISBN 978-0-910090-37-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Shaker, Richard Ross (shtator 2015). "The spatial distribution of development in Europe and its underlying sustainability correlations". Applied Geography. 63. p. 35. doi:10.1016/j.apgeog.2015.07.009. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Turner, R. Kerry (1988). "Sustainability, Resource Conservation and Pollution Control: An Overview". përmbledhur nga Turner, R. Kerry (red.). Sustainable Environmental Management. London: Belhaven Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Georgescu-Roegen, Nicholas (1971). The Entropy Law and the Economic Process (Full book accessible at Scribd). Cambridge: Harvard University Press. ISBN 978-0674257801. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Rifkin, Jeremy (1980). Entropy: A New World View (PDF contains only the title and contents pages of the book). New York: The Viking Press. ISBN 978-0670297177. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Daly, Herman E. (1992). Steady-state economics (bot. 2nd)). London: Earthscan Publications. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ O'Riordan, Timothy (1993). "The Politics of Sustainability". përmbledhur nga Turner, R. Kerry (red.). Sustainable Environmental Economics and Management: Principles and Practice. London: Belhaven Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Perez-Carmona, Alexander (2013). "Growth: A Discussion of the Margins of Economic and Ecological Thought". përmbledhur nga Meuleman, Louis (red.). Transgovernance. Advancing Sustainability Governance. Heidelberg: Springer. fq. 83–161. doi:10.1007/978-3-642-28009-2_3. ISBN 9783642280085. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Lynn R. Kahle, Eda Gurel-Atay, Eds (2014). Communicating Sustainability for the Green Economy. New York: M.E. Sharpe. ISBN 978-0-7656-3680-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 9. ^ Finn, Donovan (2009). Our Uncertain Future: Can Good Planning Create Sustainable Communities?. Champaign-Urbana: University of Illinois. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Ulrich Grober: Deep roots — A conceptual history of "sustainable development" (Nachhaltigkeit), Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung, 2007
 11. ^ Blewitt, John (2015). Understanding Sustainable Development (bot. 2nd)). London: Routledge. ISBN 9780415707824. Marrë më 26 nëntor 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)