Zyra për Kosovën dhe Metohinë

Coordinates: 44°49′12.1″N 20°25′39.1″E / 44.820028°N 20.427528°E / 44.820028; 20.427528
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zyra për Kosovën dhe Metohinë
Канцеларија за Косово и Метохију
Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Agency overview
Formuar2 gusht 2012
agency
Selitë qendroreBulevar Mihajla Pupina 2, Beograd, Serbi
44°49′12.1″N 20°25′39.1″E / 44.820028°N 20.427528°E / 44.820028; 20.427528
Të punësuar82 (2017)[1][2]
Buxheti vjetor64.07 milion (2020, planifikuar)[3]
Agencia executive

Zyra për Kosovën dhe Metohinë (serbisht: Канцеларија за Косово и Метохију, romanizuar: Kancelarija za Kosova i Metohiju) është një organ koordinues i Qeverisë së Serbisë.[4] Ajo u themelua më 2 gusht 2012 pas shpërbërjes së Ministrisë për Kosovë e Metohinë.[4] Drejtori aktual i zyrës është Petar Petkoviq.[5]

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtori është përgjegjës për zyrën dhe emërohet nga Qeveria e Serbisë. Mandati i drejtorit është 5 vjet.

Lista
Emri Fillimi i mandatit Fundi i mandatit
Aleksandar Vulin 27 korrik 2012 2 shtator 2013
Marko Gjuriq 2 shtator 2013 8 tetor 2020
Petar Petkoviq 8 tetor 2020 Present

Juridiksioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Juridiksioni i Zyrës përcaktohet me statutin e saj:

 • Monitorimi i lidhjes dhe zbatimit të marrëveshjeve ndërkombëtare lidhur me Kosovën dhe Metohinë.[6]
 • Mbajtja e kontakteve me organizatat ndërkombëtare, shtetet, OJQ-të dhe institucionet tjera relevante lidhur me statusin e ardhshëm të Kosovës dhe Metohisë.[6]
 • Monitorimi i zbatimit të marrëveshjeve ndërkombëtare në fushën e të drejtave të njeriut në Kosovë dhe Metohi.[6]
 • Monitorimi i respektimit të Rezolutës 1244 dhe Kornizës Kushtetuese në procesin e lidhjes së marrëveshjeve ndërkombëtare nga Përfaqësuesi Special i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së.[6]
 • Analiza e drafteve të rezolutave të dorëzuara në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.[6]
 • Monitorimi, bashkëpunimi dhe koordinimi me forcat ushtarake ndërkombëtare.[6]
 • Mbrojtja e të drejtave dhe kthimi i refugjatëve dhe personave të zhvendosur nga Kosova dhe Metohija, si dhe i personave të zhvendosur brenda në Kosovë dhe Metohi.[7]
 • Riparimi dhe ndërtimi i shtëpive për të kthyerit, ndërtimi i infrastrukturës, ofrimi i ndihmës humanitare dhe emergjente për popullatën vulnerabël serbe dhe joshqiptare në Kosovë dhe Metohinë.[7]
 • Zbatimi i qendrave të vendimmarrjes për punë sociale dhe mbrojtje të fëmijëve.[7]
 • Informimi i qendrave të punës sociale dhe qytetarëve të interesuar për përfitimet sociale të njohura dhe të zbatuara.[7]
 • Regjistrimi dhe procedimi i parashtresave, si dhe të gjitha palëve të interesuara nga Kosova dhe Metohia në lidhje me të drejtat e marrëdhënieve të punës dhe ligjit të punës.[7]
 • Bashkëpunimi me Shërbimin Kombëtar të Punësimit dhe propozimi i masave për përmirësimin e informimit të qytetarëve për vendet e lira të punës në Kosovë dhe Metohi, përfitimet për të papunët dhe punëdhënësit, si dhe gjetjen e mundësive për punësim.[7]
 • Funksionimi i institucioneve të Republikës së Serbisë në Kosovë dhe Metohi.[8]
 • Politika sociale, kultura, mediat, çështjet fetare, restaurimi i trashëgimisë kulturore dhe shpirtërore të Serbisë dhe Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë.[8]
 • Infrastruktura dhe telekomunikacioni në zonat serbe të Kosovës dhe Metohisë.[8]
 • Ndihmë financiare, juridike, teknike dhe profesionale në të gjitha fushat me rëndësi për serbët dhe komunitetet tjera joshqiptare në Kosovë dhe Metohi.[8]
 • Mbrojtja juridike e personave që u përkasin pakicave kombëtare dhe personave juridikë nga Kosova e Metohija.[8]
 • Koordinimi i aktiviteteve në fushën e ekonomisë dhe zhvillimit ekonomik me ministritë e linjës dhe organet dhe organizatat tjera relevante të Republikës së Serbisë.[8]
 • Përmirësimi i energjisë, transportit dhe telekomunikacionit.[8]
 • Formulimi i projektligjit i cili siguron autonomi substanciale të Kosovës dhe zbatimin e politikës shtetërore për mbrojtjen e integritetit territorial të Republikës së Serbisë, si dhe funksione të tjera nga Departamenti.[8]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Година LXXIII – број 61". pravno-informacioni-sistem.rs (në serbisht). Službeni glasnik RS. 23 qershor 2017. Marrë më 18 dhjetor 2017.
 2. ^ "ODLUKA O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH NA NEODREĐENO VREME U SISTEMU DRŽAVNIH ORGANA, SISTEMU JAVNIH SLUŽBI, SISTEMU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I SISTEMU LOKALNE SAMOUPRAVE ZA 2017. GODINU". paragraf.rs (në serbisht). Službeni glasnik RS.
 3. ^ "ЗАКОН О БУЏЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 2020. ГОДИНУ" (PDF). parlament.gov.rs (në serbisht). Народна скупштина Републике Србије. Marrë më 20 shkurt 2020.
 4. ^ a b "Serbian government, official site (in serbian)" (në serbisht). Marrë më 26 nëntor 2013.
 5. ^ Beta, Piše (2020-10-09). "Petar Petković novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju". Dnevni list Danas (në serbisht). Marrë më 2020-10-09.
 6. ^ a b c d e f "Office for Kosovo and Metohija, official site (in serbian)" (në serbisht). Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2013. Marrë më 28 nëntor 2013.
 7. ^ a b c d e f "Office for Kosovo and Metohija, official site (in serbian)" (në serbisht). Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2013. Marrë më 28 nëntor 2013.
 8. ^ a b c d e f g h "Office for Kosovo and Metohija, official site (in serbian)" (në serbisht). Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2013. Marrë më 29 nëntor 2013.