Jump to content

Rrjeti rrugor në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrjeti rrugor kombëtar i Shqipërisë

Rrjeti rrugor në Shqipëri është një rrjet në zgjerim e sipër.

Tërësia e rugëve, bashke me vite të prodhimit dhe vepratmahin qendrat e banimit dhe të prodhimit dhe që shërbejnë për lëvizjen e njerëzve me dijetet e transportit rrugor. .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas rëndësisë ekonomike, shoqërore dhe nga teknika e ndërtimit të Rr.Rr. të Elbasanit, ka rrugë kryesore me syprinë prej asfalti, asfaltobetoni e betoni, si dhe rrugë krahinore.Historikisht Elbasani përmendet për një Rr.Rr. të zhvilluar që lidhte qytetin jo vetëm me bregdetin Adriatik e me vendet në lindje të tij, por edhe me veriun nëpër Kërrabë, dhe krahinat e thella në jug nëpër luginën e Devollit, ose nëpër Dumre, për të dalë në krahinat jugperendim të vendit. Ato rrugë në pjesën më të madhe kanë qenë të shtruara me gurë të mëdhenj ose kalldrëm (Egnatia, e Kandavisë). Qysh nga shek. XV kur Shqipëria u pushtua nga Turqia, Elbasani ka qenë qendër rrugore me rëndësi për tregti e komunikacion që lidh Durrësin me pjesën lindore të perandorisë turke, sidomos me Strugën, Ohrin, Resnjën, Manastirin, Dibrën, Shkupin si dhe me Bullgarinë e Rumaninë.[1]

Qeveria turke në vitin 1902 ndërtoi rrugën Elbasan-Shushicë-Fushë Buall-Polis, mbetjet e së cilës ruhen edhe vitet e fundit të shek. XX. Në ndërtimin e kësaj rruge kanë marrë pjesë edhe sipërmarrës nga Elbasani si Ligor Nosi. Në Luftën e Parë Botërore, austro- hungarezët zgjeruan dhe përmirësuan rrugën e karvaneve Tiranë-Qafë Kërrabë-Elbasan. Pas Shpalljes së Pavarësisë, dhe sidomos duke filluar pas vitin 1921, filloi ndërtimi i rrugëve të mirëfillta, që mund të shfrytëzoheshin dhe prej mjeteve të reja të kohës si automjetet. Mbas Kongresit të Lushnjës, qeveria shqiptare, aty nga viti 1923 ndërtoi pjesët që mungonin në rrugën Durrës- Elbasan-Korçë. Filluan punimet në rrugën Peqin-Elbasan e pastaj Elbasan-Librazhd. Në 1921 filloi ndërtimi i Thamobilistike Elbasan - Librazhd rrugës Thane, e gjate 76.5 km dhe mbaroi net 1926. Më 1925 u përurua rruga Durrës- Elbasan dhe po këtë vit u ndërtua Elbasan- Llixhë-Gostimë. Më 1926 mbaroi dhe rruga Elbasan - Gramsh 45 km e gjatë (asfaltimi i së cilës u bë në vitin 1989 si dhe në v. 1996). Në v. 1920 mbaroi rruga Elbasan - Peqin, 36 kme gjatë, asfaltimi i së cilës u krye në vitin 1962-1963, 24 km e gjatë. Po këtë vit mbaroi dhe tuneli automobilistik i Mirakës, ndërsa kalimi i dytë i tij u ndërtua në vitin 1996. Më 1926 u përurua rruga Elbasan-Korçë. Më 1934 u përurua rruga Tiranë-Qafë Kërrabë- Elbasan.

Pas Luftës II Botërore, veç riparimit të rrugëve të prishura gjatë Luftës së Dytë Botërore, u ndërtuan mjaft rrugë krahinore, për lidhjen e Elbasanit me shumicën e fshatrave kryesore, u ndërtuan rrugë të cilësisë së parë brenda ndërmarrjeve të mëdha ekonomike, si dhe nga qyteti për në këto ndërmarrje. U ndërtuan rrugë që lidhnin vendburimet e lëndës së drurit me rrugët nacionale.

Rrjeti rrugor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hierarkia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Autostrada
  2. Rruga kombëtare

Autostrada[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e autostradave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

# Nga Deri në Nyjet Gjatësi Gjendja e punimeve
A1
Durrës Morina Vora - Fushë Kruja - Milot - Rrëshen - Kalimash - Kukës 177 km e përfunduar
A2
Levan Vlora 24,5 km e përfunduar
A3
Tirana Tepelena Baldushk - Elbasan - Kuçova - Berat - Memaliaj 125 km në ndërtimin dhe planifikimin
S2
Durrës Tirana Vora - Aeroporti Nënë Tereza (Tirana) 32 km e përfunduar
S4
Durrës Levan Rrogozhina - Lushnja - Fier 81 km përfunduar pjesërisht

Rrugët kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e rrugëve kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

# Nga Deri në Nyjet Gjatësia Gjendja e punimeve
S1
Han i Hotit / 12px MNE Tirana Shkodra - Lezha - Milot - Fushë Kruja ca. 117,5 km pjesërisht e përfunduar
S3
Stampa:RSIGN/Europastraßen Elbasan Kapshtica / 12px GR Librazhd - Pogradec - Korça ca. 144 km pothuajse e përfunduar
S4
Levan Kakavija / 12px GR Tepelena - Gjirokastra ca. 129 km e përfunduar
S5
Shkodra Kukës Puka - Fushë-Arrëz ? e përfunduar
S6
Milot Peshkopi Burrel - Bulqiza ? e përfunduar
S7
Rrogozhina Elbasan Peqin ? e përfunduar
S8
Fier Saranda Levan - Vlora - Himara ? e përfunduar
S9
S3 am Qafë Thana Qafë Thana / 12px MK ca. 3 km e perfunduar
S24
Shkodra Zogaj ca. 10,7 km e përfunduar
S27
Berdica e Sipërme Velipoja ca. 27 km e përfunduar
S32
Lezha Shëngjin ca. 6,5 km e përfunduar
S41
Shkodra Muriçan / 12px MNE ca. 12,3 km e përfunduar
S52
Vora Fushë-Kruja ca. 11,4 km e përfunduar
S56
Tirana Plepa (Durrës Plazh) ca. 33 km e përfunduar
S64
Pogradec Tushemisht / 12px MK ca. 6,8 km e përfunduar

Projekte të planifikuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

# Nga Deri në Nyjet Gjatësia Shënim
A2
Levan Fier-Veri ? Bajpasi i Fierit, segment i ri
A3
Elbasan Tepelena Berat ca. 79 km Segment i ri
S1
Shkodra Milot Lezha ? Zgjerim i autostradës
S6
Tirana Peshkopi Bulqiza ? Rruga e Arbrit, segment i ri
Kashar Mullet Vaqarr 22 km Bajpasi i Tiranës, segment i ri


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ enciklopdeia elbasan.
  • Enciklopedia Elbasan