Çellopeku (Brevincë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Flag of Macedonia.svg Fshatra në Republikën e Maqedonisë
Emri: Çellopeku
Komuna: Komuna e Brevincës
Krahina etnografike/ gjeografike: Pollog i Poshtëm
Popullsi: 5287 banorë
Kodi postal: -
Kodi telefonik: -
Lartësia mbidetare: -
Sipërfaqja: -
Gjerësia gjeografike: -
Gjatësia gjeografike: -
Web-faqe: s'ka
Përdorimi i stampës

Çellopeku është fshat në komunën e Brevincës, Maqedoni.

Gjeografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Fshati Çellopek gjendet rëzë Malit të Thatë në pjesën jug-lindore të Pollogut të Poshtëm· Gjendet në një lartësi mesatare mbidetare prej 460-600 metra, dhe 11.5 km në juglindje të Tetovës

Demografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Sipas regjistrimit në vitin 2002 në fshatin Cellopek jetonin 7 287 banorë, prej të cilëve 68

03 jan Shqiptarë, 463 jan sllavo-maqedonë dhe 21 të nacionaliteteve te tjera. (Këto të dhëna nuk jan të sakta, pasiqë një pjesë e popullatës qëndron në diasporë, dhe nuk parashihet në teresi në statistikat zyrtare).

Fshati Cellopek eshte me i madhi në komunën e Bërvenicës.

Ekonomia[redakto | redakto tekstin burimor]

Popullsia aktive e Ballishtit meret me bujqësi, tregti, transport, hotelieri dhe një pjesë e konsiderueshme gjendet në disa vende të Europës si në; Gjermani, Zvicër, Danimarkë, Norvegji, Itali, Austri etj. ekonomia e kti vendi ne kohrat me te vjetra esht mar me bujqsi por ne kohen me te re meret shum lloje biznesesh te mesme dhe te vogla,fshati ne fajal posedon me dia fabrika te drithrave perpunimin e qumshtit kultivimin e kafshev etj,ku ne kto fabrika jane te punsuar dia banor t kti vendi,

Kultura[redakto | redakto tekstin burimor]

Në Cellopek dominon kultura islame me të gjitha dukuritë e saja të ritit Hanefij. Fshati i ka tre xhamija, më e reja e ndërtuar ne vitin 2013 me ndihmën e fshatarëve. Krahas kulturës islame zhvillohet edhe kultura orthodokse sllave nga popullata sllavomaqedone e fshatit, të cilët i kan dy kisha në përdorim.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Çellopeki është vendbanim mesjetar, i cili sipas dokumenteve turke në vitin 1453 ka patur 90 familje, ndërsa në vitin 1468, 124 familje, dhe fillimisht i quajtur Ballisht.

Në kohën e pushtimeve serbe të këtyre trojeve, fshati Ballisht u emërua në gjuhën sllave Çellopek që për fat të keq edhe sot e kësaj dite quhet i tillë, por në të ardhmen e afërt inshallah do ti kthehet emri origjinal i parë siç e përmendëm edhe më lartë, Ballisht.po jtojin ne ket

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]


http://cellopek.tetova.de/