Jump to content

Akulturimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Akulturimi është një proces i ndryshimit social, psikologjik dhe kulturor që rrjedh nga balancimi i dy kulturave duke u përshtatur me kulturën mbizotëruese të shoqërisë. Akulturimi është një proces në të cilin një individ adopton, përvetëson dhe përshtatet me një mjedis të ri kulturor si rezultat i vendosjes në një kulturë të re, ose kur ju sjell një kulturë tjetër. [1] Individët e një kulture të ndryshme përpiqen të inkorporojnë veten në kulturën e re më të përhapur duke marrë pjesë në aspekte të kulturës më të përhapur, siç janë traditat e tyre, por ende mbajnë vlerat dhe traditat e tyre origjinale kulturore. Efektet e akulturimit mund të shihen në nivele të shumëfishta si te besimtarët e kulturës mbizotëruese ashtu edhe te ata që po asimilohen në kulturë. [2]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë nivel grupi, akulturimi shpesh rezulton në ndryshime në kulturë, praktika fetare, kujdes shëndetësor dhe institucione të tjera sociale. Ka gjithashtu pasoja të rëndësishme në ushqimin, veshjen dhe gjuhën e atyre që janë futur në kulturën e përgjithshme.

Në nivel individual, procesi i akulturimit i referohet procesit të shoqërizimit me anë të të cilit individët e lindur jashtë kombinojnë vlerat, zakonet, normat, qëndrimet kulturore dhe sjelljet e kulturës strehuese të përgjithshme. Ky proces është lidhur me ndryshimet në sjelljen e përditshme, si dhe me ndryshime të shumta në mirëqenien psikologjike dhe fizike. Ndërsa ekulturimi përdoret për të përshkruar procesin e të mësuarit të kulturës së parë, akulturimi mund të mendohet si të mësuarit e kulturës së dytë.

Në rrethana normale që shihen rëndom në shoqërinë e sotme, procesi i akulturimit zakonisht ndodh në një hapësirë të madhe kohore përgjatë disa brezave. Forca fizike mund të shihet në disa raste të akulturimit, e cila mund të shkaktojë që ajo të ndodhë më shpejt, por nuk është një komponent kryesor i procesit. Më shpesh, procesi ndodh përmes presionit social ose ekspozimit të vazhdueshëm ndaj kulturës më të përhapur pritëse.

Studiuesit në disiplina të ndryshme kanë zhvilluar më shumë se 100 teori të ndryshme të akulturimit, [3] por koncepti i akulturimit është studiuar vetëm shkencërisht që nga viti 1918. [3] Siç është trajtuar në periudha të ndryshme nga fushat e psikologjisë, antropologjisë dhe sociologjisë, teoritë dhe përkufizimet e shumta janë shfaqur për të përshkruar elementë të procesit akulturativ. Pavarësisht përkufizimeve dhe provave se akulturimi përfshin një proces ndryshimi të dyanshëm, kërkimi dhe teoria janë fokusuar kryesisht në përshtatjet e bëra nga pakicat si emigrantët, refugjatët dhe njerëzit indigjenë në përgjigje të kontaktit të tyre me shumicën dominuese. Hulumtimi bashkëkohor është fokusuar kryesisht në strategji të ndryshme të akulturimit, se si variacionet në akulturim ndikojnë tek individët dhe ndërhyrjet për ta bërë këtë proces më të lehtë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gudykunst, William B.; Kim, Young Yun (2003). Communicating with Strangers: An Approach to Intercultural Communication (bot. 4th). New York: McGraw-Hill Education. ISBN 9780071195379. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (1988). Television criticism and the problem of ground interpretation after deconstruction (Tezë). Ann Arbor: University of Michigan. {{cite thesis}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (1992). Consciousness and culture: an introduction to the thought of Jean Gebser (PDF). Contributions in sociology. Westport, Conn: Greenwood Press. fq. 1–60. ISBN 978-0313278600. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2012-04-26. Marrë më 2011-12-19. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (1997a). Modern/postmodern: Off the Beaten Path of Antimodernism. Westport, CT: Praeger. ISBN 9780275957582. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (1997b). Postmodernism and Race. Westport, CT: Praeger. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (2000a). "Cultural fusion and the defense of difference" (PDF). përmbledhur nga Asante, M. K.; Min, J. E. (red.). Socio-cultural Conflict between African and Korean Americans. New York: University Press of America. fq. 182–223. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2012-04-26. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (2003). The Emerging Monoculture: Assimilation and the "Model Minority". Westport, CT: Praeger. ISBN 9780275973124. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (2009). "Theoretical reflections on intercultural studies: Preface" (PDF). përmbledhur nga Croucher, S. (red.). Looking Beyond the Hijab. Cresskill, NJ: Hampton. fq. ix–xxxix. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-03-04. Marrë më 2011-12-19. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (2010). "Immigration" (PDF). përmbledhur nga Jackson, II, R. L. (red.). Encyclopedia of Identity. Thousand Oaks: Sage. fq. 384–389. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2012-04-26. Marrë më 2011-12-19. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (2011). "Preface" (PDF). përmbledhur nga Croucher, S. (red.). Religious Misperceptions: The case of Muslims and Christians in France and Britain. Cresskill, NJ: Hampton. fq. vii–xxxii. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2012-04-26. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kramer, Eric Mark (2012). "Dimensional accrual and dissociation: An introduction". përmbledhur nga Grace, J. (red.). Comparative Cultures and Civilizations. Vëll. 3. Cresskill, NJ: Hampton. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ward, C. (2001). The A, B, Cs of acculturation. In D. Matsumoto (Ed.) "The handbook of culture and psychology" (pp. 411–445). Oxford, United Kingdom: Oxford University Press.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Jacob, L. M. (2020). Acculturation. Salem Press Encyclopedia.
 2. ^ Cole, Nicki Lisa; Cole, Ph D. Nicki Lisa; journalist, Ph D. is a freelance; California, has taught a range of sociology courses at the University of; Barbara, Santa; College, Pomona. "Understanding Acculturation". ThoughtCo. Marrë më 2018-12-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Rudmin, Floyd W. (2003). "Critical history of the acculturation psychology of assimilation, separation, integration, and marginalization". Review of General Psychology. 7 (1): 3. doi:10.1037/1089-2680.7.1.3. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)