Asimilimi kulturor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Asimilimi kulturor është procesi në të cilin një grup i pjesëtarëve të një kulturëpakicës kombëtare përpiqet ti ngjajë grupit shumicë të një shoqërie ose merr vlerat, sjelljet dhe besimet e një grupi tjetër, qoftë plotësisht ose pjesërisht. [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Llojet e ndryshme të asimilimit kulturor përfshijnë asimilimin e plotë dhe asimilimin e detyruar; asimilimi i plotë është më i përhapuri nga të dyja, pasi ndodh spontanisht. [2] Gjatë asimilimit kulturor, grupet minoritare pritet të përshtaten me praktikat e përditshme të kulturës dominuese nëpërmjet gjuhës dhe paraqitjes, si dhe nëpërmjet faktorëve më të rëndësishëm socio-ekonomikë, si përthithja në komunitetin lokal kulturor dhe të punësimit. [3] Disa lloje të asimilimit kulturor i ngjajnë akulturimit në të cilin një grup ose kulturë pakicë asimilohet plotësisht në kulturën dominuese në të cilën karakteristikat përcaktuese të kulturës së pakicës janë më pak të kundërta ose zhduken plotësisht; ndërsa në llojet e tjera të asimilimit kulturor siç është integrimi kulturor që gjendet kryesisht në komunitetet multikulturore, një grup pakicë brenda një shoqërie të caktuar adopton aspekte të kulturës dominuese ose nëpërmjet përhapjes kulturore ose për arsye praktike si përshtatja me normat sociale të një shoqërie tjetër duke ruajtur kulturën e tyre origjinale. . Një konceptualizim përshkruan asimilimin kulturor si të ngjashëm me akulturimin [4] [5] ndërsa një tjetër thjesht e konsideron të parën si një nga fazat e të dytit. [1] Gjatë historisë ka pasur forma të ndryshme të asimilimit kulturor, shembuj të llojeve të akulturimit përfshijnë asimilimin vullnetar dhe të pavullnetshëm. [6] Asimilimi mund të përfshijë gjithashtu të ashtuquajturin akulturim shtesë ku, në vend që të zëvendësojë kulturën stërgjyshore, një individ zgjeron repertorin e tij kulturor ekzistues. [4] [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Alba, Richard D.; Nee, Victor (2003). Remaking the American Mainstream. Assimilation and Contemporary Immigration. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-01813-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Armitage, Andrew (1995). Comparing the Policy of Aboriginal Assimilation: Australia, Canada, and New Zealand. UBC Press. ISBN 978-0-7748-0459-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Crispino, James A. (1980). The Assimilation of Ethnic Groups: The Italian Case. Center for Migration Studies. ISBN 978-0-913256-39-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Drachsler, Julius (1920). Democracy and Assimilation: The Blending of Immigrant Heritages in America. Macmillan. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gordon, Milton M. Daedalus Yetman (red.). "Assimilation in America: Theory and Reality". Journal of the American Academy of Arts and Sciences. Boston, Mass. 90 (2): 245–258. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gordon, Milton M. (1964). Assimilation in American Life: The Role of Race, Religion, and National Origins. New York: Oxford University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Grauman, Robert A. (1951). Methods of studying the cultural assimilation of immigrants. University of London. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kazal, R. A. (prill 1995). "Revisiting Assimilation". American Historical Society. 100. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Murguía, Edward (1975). Assimilation, Colonialism, and the Mexican American People. University of Texas at Austin. ISBN 978-0-292-77520-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |journal= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Zhou, Min (dimër 1997). "Segmented Assimilation: Issues, Controversies, and Recent Research on the New Second Generation". International Migration Review. 31 (4, Special Issue: Immigrant Adaptation and Native–Born Responses in the Making of Americans): 975–1008. doi:10.1177/019791839703100408. PMID 12293212. S2CID 20588618. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Zhou, Min; Carl L. Bankston (1998). Growing Up American: How Vietnamese Children Adapt to Life in the United States. Vëll. III. New York: Russell Sage Foundation. ISBN 978-0-87154-995-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Spielberger, Charles (2004). Encyclopedia of Applied Psychology. New York: Academic Press. fq. 615. ISBN 9780126574104. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "Cultural Assimilation" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Cultural Assimilation". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 4. ^ a b Abe, David K. (2017-07-19). Rural Isolation and Dual Cultural Existence: The Japanese-American Kona Coffee Community. Cham: Palgrave Macmillan. fq. 17–18. ISBN 9783319553023. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Carter, Prudence L. (2005-09-15). Keepin' It Real: School Success Beyond Black and White (në anglisht). Oxford University Press. ISBN 9780199883387.
 6. ^ "assimilation | Definition, History, & Facts". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 2020-05-28.