Jump to content

Amnisti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Amnistia përkufizohet si "Një falje e dhënë nga qeveria ndaj një grupi ose klase njerëzish, zakonisht për një shkelje politike; akti i një pushteti sovran që fal zyrtarisht klasa të caktuara njerëzish që janë subjekt i gjykimit, por që kanë ende i pa dënuar”. [1] Megjithëse termi falje e përgjithshme ka një përkufizim të ngjashëm, [2] një amnisti përbën më shumë se një falje, aq sa fshin çdo kujtim ligjor të veprës penale. Amnistia përdoret gjithnjë e më shumë për të shprehur idenë e "lirisë" dhe për t'iu referuar kur të burgosurit mund të lirohen.

Amnistitë, të cilat në Mbretërinë e Bashkuar mund të jepen nga kurora ose me një akt të Parlamentit, më parë ishin të zakonshme në kurorëzime dhe raste të ngjashme, por kryesisht ushtrohen ndaj shoqatave të kriminelëve politikë dhe ndonjëherë jepen absolutisht, megjithëse më shpesh ka përjashtime të caktuara të specifikuara. Kështu, në rastin e amnistisë më të hershme të regjistruar, atë të ThrasybulusAthinë, tridhjetë tiranët dhe disa të tjerë u përjashtuan shprehimisht nga funksionimi i saj; dhe amnistia e shpallur për restaurimin e Karlit II të Anglisë nuk u shtri tek ata që kishin marrë pjesë në ekzekutimin e babait të tij. Amnisti të tjera të famshme përfshijnë: Amnistia e Napoleonit e 13 marsit 1815, nga e cila trembëdhjetë persona të shquar, përfshirë Talleyrand, u përjashtuan; amnistia prusiane e 10 gushtit 1840; amnistia e përgjithshme e shpallur nga perandori Franz Josef I i Austrisë në 1857; amnistia e përgjithshme e dhënë nga Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Andrew Johnson, pas Luftës Civile Amerikane (1861-1865), në 1868, dhe amnistia franceze e vitit 1905. Amnistia në politikën amerikane në vitin 1872 nënkuptonte rivendosjen e së drejtës për të votuar dhe për të mbajtur postin e ish-konfederatave, gjë që u arrit me aktin e Kongresit. [3] Ishin amnisti të vërteta, falja e shkeljeve të kaluara pa ndryshuar ligjet e shkelura.

Qëllimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një amnisti mund të zgjatet kur autoriteti vendos se sjellja e qytetarëve në përputhje me ligjin është më e rëndësishme sesa ndëshkimi i tyre për shkeljet e mëparshme. Amnistia pas një lufte ndihmon në përfundimin e një konflikti. Ndërsa ligjet kundër tradhtisë, rebelimit, etj. mbahen për të dekurajuar tradhtarët e ardhshëm gjatë konflikteve të ardhshme, ka kuptim që të falen shkelësit e së kaluarës, pasi armiku nuk ekziston më, i cili kishte tërhequr mbështetjen e tyre, por një numër i konsiderueshëm mbetet në arrati nga autoritetet. [citim i nevojshëm] Në 1718, kur një falje e përgjithshme iu ofrua piratëve nga britanikët, [4] avokatët e saj shpresonin se kjo do t'i largonte marrësit që të hynin në shërbimin spanjoll ndërsa vendet ishin në luftë. [5]

Amnistia përdoret shpesh për të inkurajuar njerëzit të dorëzojnë kontrabandë, si në rastin e kufizimeve të armëve në Kinë, [6] ose ndalimit të Kansas City për pitbullët. [7] Përparësitë e përdorimit të amnistisë mund të përfshijnë shmangien e ndjekjeve penale të shtrenjta (veçanërisht kur përfshihen një numër masiv shkelësish), duke nxitur shkelësit të dalin përpara, të cilët përndryshe mund t'u kishin shpëtuar autoriteteve, dhe promovimi i pajtimit midis shkelësve dhe shoqërisë. Një shembull i kësaj të fundit ishte amnistia që iu dha kundërshtuesve për shkak të ndërgjegjes dhe atyre që shmangnin skuadër në vazhdën e Luftës së Vietnamit në vitet 1970, në një përpjekje të Presidentit Jimmy Carter për të shëruar plagët e luftës, duke qenë se lufta dhe drafti kishin përfunduar. [8]

Polemika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Amnistia ndonjëherë mund të ngrejë çështje të drejtësisë. Një shembull ishte oferta e qeverisë së Ugandës për të mos ndjekur penalisht kriminelin e dyshuar të luftës Joseph Kony, me shpresën se do të shmangej gjakderdhja e mëtejshme. [9] David Smock vuri në dukje, "Ana e keqe e saj është mosndëshkimi që nënkupton; që njerëzit mund të kryejnë mizori dhe të thonë se do të ndalojnë vetëm nëse u jepet amnisti..." [10]

Mosmarrëveshjet ngrihen edhe në lidhje me amnistitë e dhëna për autorët e dyshuar të krimeve më të rënda të së drejtës ndërkombëtare (ose krimet e Jus Cogens që përfshijnë gjenocidin, krimet kundër njerëzimit, krimet e luftës dhe agresionin [11] ). Gjykatat kanë refuzuar amnisti për krime të tilla, si Gjykata Ndërkombëtare Penale për ish-Jugosllavinë [12] dhe Gjykata Speciale për Sierra Leone. [13] Por studiuesit kanë sugjeruar se duhet të ketë vend për amnisti të cilat ishin domosdoshmëri imperative për të arritur paqen dhe të shoqëruara nga Komisione efektive të së Vërtetës dhe Pajtimit. [14] Një rast i veçantë ishte në Uruguai: Ligji i diskutueshëm mbi skadimin e kërkesave ndëshkuese të shtetit pretendonte t'i jepte fund çështjeve të pazgjidhura që rrjedhin nga 12 vjet diktaturë civilo-ushtarake; Organizatat lokale të të drejtave të njeriut e kundërshtuan atë ligj dhe thirrën një referendum në 1989, i cili konfirmoi ligjin me 56% të votave popullore. [15]

Amnisti e emigrantëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Akti i Reformës dhe Kontrollit të Emigracionit i vitit 1986 - i nënshkruar në ligj nga Presidenti Ronald Reagan më 6 nëntor 1986 - u dha amnisti rreth 3 milion emigrantë pa dokumente në Shtetet e Bashkuara.

Një çështje e diskutueshme në Shtetet e Bashkuara është nëse imigrantëve pa dokumente duhet t'u jepet ndonjë formë amnistie. Propozohet që emigrantët pa dokumente të mund të paraqiten dhe të marrin menjëherë statusin e provës. [16] Guvernatori republikan i Kalifornisë, Arnold Schwarzenegger tha se një program amnistie si ai që qeveria federale ndërmori në vitin 1986 do të ishte i keqkëshilluar sot. "Kjo rezultoi mbrapsht në një kohë të madhe. Ai dërgoi mesazhin e gabuar: ju vini këtu në mënyrë të paligjshme, dhe pastaj ne shkojmë dhe ju japim amnisti. Kështu, pastaj, miliona e ardhshme vijnë dhe ata thonë, 'Hej, ne kemi amnisti, kjo është vërtet e mrekullueshme' ." [17]

Përdorime të ndërlidhura të termit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Termi amnisti është gjithashtu çdo iniciativë ku individët inkurajohen të dorëzojnë sendet e paligjshme tek autoritetet, duke kuptuar se ata nuk do të ndiqen penalisht për posedimin e atyre sendeve. Një përdorim i zakonshëm i amnistive të tilla është zvogëlimi i numrit të armëve të zjarrit ose armëve të tjera në qarkullim. Disa shkolla publike me një politikë të tolerancës zero për drogën ose armët kanë një "kuti amnistie" në të cilën nxënësit mund të asgjësojnë sendet kontrabandë të sjella në shkollë pa pasoja.
 • Amnistia u përdor në Afrikën e Jugut, gjatë viteve 1990, si pjesë e TRC (E vërteta dhe Pajtimi)
 • Një ligj amnistie është çdo ligj që përjashton në mënyrë retroaktive një grup të zgjedhur njerëzish, zakonisht udhëheqës ushtarakë dhe drejtues të qeverisë, nga përgjegjësia penale për krimet e kryera.
 • debatin e imigracionit të paligjshëm, lejimi i emigrantëve të paligjshëm që të qëndrojnë ligjërisht në Shtetet e Bashkuara shpesh quhet amnisti, zakonisht nga kundërshtarët e saj. Disa vëzhgues pretendojnë se fjala amnisti nuk është aplikuar në mënyrë të duhur këtu. Një arsye është se propozimet në shqyrtim përfshijnë gjoba financiare për emigrantët e paligjshëm. Një arsye tjetër është se praktika aktuale e qeverisë është përgjithësisht për të dëbuar, por jo për të ndjekur penalisht emigrantët e paligjshëm dhe kështu ndonjëherë nuk ka asnjë gjykim ligjor të "fajësisë" për t'u falur. [citim i nevojshëm]
 • Shumë biblioteka kanë një javë amnistie ku njerëzit mund t'i kthejnë librat e bibliotekës me vonesë dhe nuk do të paguhen me gjobë për nxjerrjen e tyre. [citim i nevojshëm]
 • Akademinë Ushtarake të Shteteve të Bashkuara, Akademinë e Forcave Ajrore të Shteteve të Bashkuara dhe Akademinë Detare të Shteteve të Bashkuara, çdo kryetar shteti që viziton akademinë mund t'i kërkojë Superintendentit të japë amnisti për anëtarët e Korpusit të Kadetëve me turne të jashtëzakonshëm ndëshkimi, duke i liruar kadetët e kufizuar. nga turnetë e mëtejshme të ndëshkimit. Në të kaluarën kjo ishte për të gjitha veprat penale, por në kohët e fundit vetëm kadetët me kundërvajtje (bordi i kompanisë) kanë të drejtë për amnisti, ndërsa kadetët me shkelje të mëdha (bordi regjimental ose më i lartë) nuk kanë të drejtë. [citim i nevojshëm]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bryan A. Gardner (ed.). 2009. Blacks Law Dictionary (9th ed.). St. Paul, MN: West, p. 99
 2. ^ "What is GENERAL PARDON?". The Law Dictionary. n.d. Marrë më 31 dhjetor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Robert W. Burg, "Amnesty, Civil Rights, and the Meaning of Liberal Republicanism, 1862–1872". American Nineteenth Century History 2003 4(3): 29–60.
 4. ^ Brigham, Clarence (1911). British Royal Proclamations Relating to America 1603–1783. Worcester, Massachusetts: American Antiquarian Society. fq. 178–180. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Calendar of State Papers, Colonial series. America and West Indies, August 1717–Dec. 1718. Vaduz: Kraus Reprint. 1964. fq. 398–399. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (780, 9 December 1718)
 6. ^ "China sets gun amnesty deadline". BBC News. 5 korrik 2006. Marrë më 23 prill 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Pit bull amnesty convinces some owners to abide by ban". LJWorld.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Online NewsHour: Remembering Vietnam: Carter's Pardon". pbs.org. Arkivuar nga origjinali më 28 shkurt 2007. Marrë më 19 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2008-12-08. Marrë më 2008-04-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 10. ^ John Pike. "Amnesty Offer for Ugandan Rebel Kony Raises Controversy". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ M. Cherif Bassiouni. 1998. International Crimes: Jus Cogens and Obligatio Erga Omnes, Law & Contemporary Problems, 59: 63–74
 12. ^ Prosecutor v. Furundžija, Trial Chamber Judgment. International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia, 2002, 121 International Law Reports 213 (2002)
 13. ^ Special Court for Sierra Leone: Prosecutor v. Kallon and Kamara, Appeals Chamber: Decision on Challenge to Jurisdiction: Lome Accord Amnesty
 14. ^ Antonio Cassesse. 2003. International Criminal Law. New York: Oxford University Press, pp. 315–316
 15. ^ Francisco Gallinal (28 shkurt 2009). "La ley de caducidad" (në spanjisht). El País. Marrë më 30 tetor 2010.
 16. ^ "Immigration Amnesty". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Schwarzenegger, A. (n.d.). Retrieved October 31, 2010, from Government Press: