Arma e zjarrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Armë zjarri)
Një marinar i marinës amerikane qëllon një karabinë Mk 18 Mod 0 në një objektiv.

Një armë zjarri është çdo lloj arme e krijuar për t'u mbajtur dhe përdorur lehtësisht nga një individ. Termi është përcaktuar ligjërisht më tej në vende të ndryshme (shih Përkufizimet ligjore).

Armët e para të zjarrit e kanë origjinën në Kinën e shekullit të 10-të, kur tuba bambuje që përmbanin barut dhe predha fishekësh u montuan në shtiza për ta bërë heshtin portativ të zjarrit, të përdorshëm nga një person i vetëm, i cili më vonë u përdor në mënyrë efektive si një armë shokuese në Rrethimin e De' në vitin 1132. Në shekullin e 13-të, tytat e shtizës së zjarrit u zëvendësuan me tuba metalikë dhe u shndërruan në një top dore me tytë metalike. Teknologjia u përhap gradualisht në të gjithë Euroazinë gjatë shekullit të 14-të. Armët e zjarrit të vjetra zakonisht përdorin pluhur të zi si shtytës, por armët moderne të zjarrit përdorin pluhur pa tym ose lëndë të tjera shtytëse. Shumica e armëve të zjarrit moderne (me përjashtim të dukshëm të armëve gjahu me grykë të lëmuar) kanë tyta pushkë për t'i dhënë rrotullim predhës për stabilitet të përmirësuar të fluturimit.

Armët e zjarrit moderne mund të përshkruhen nga kalibri i tyre (d.m.th. diametri i shpimit). Për pistoletat dhe pushkët, kjo jepet në milimetra ose inç (p.sh. 7,62 mm ose 0,308 inç), ose në rastin e armëve gjahu nga matësi i tyre (p.sh. 12 ga. dhe 20 ga.). Ato gjithashtu përshkruhen nga lloji i veprimit të përdorur (p.sh. grykë ngarkues, mbrapa, levë, rrufe, pompë, revolver, gjysmë automatike, plotësisht automatike, etj.), së bashku me mjetet e zakonshme të transportit (p.sh. montimi me dorë ose mekanik ). Klasifikimi i mëtejshëm mund t'i referohet llojit të tytës së përdorur (d.m.th. me pushkë) dhe gjatësisë së tytës (p.sh. 24 inç), mekanizmit të qitjes (p.sh. kyçi i shkrepës, bllokimi i rrotave, stralli ose kyçi me goditje), qëllimit kryesor të dizajnit ( p.sh. pushkë gjuetie), ose me emrin e pranuar përgjithësisht për një variacion të veçantë (p.sh. armë Gatling).

Qitësit drejtojnë armët e zjarrit në objektivat e tyre me koordinim sy-dorë, duke përdorur ose pamje hekuri ose pamje optike. Gama e saktë e pistoletave në përgjithësi nuk i kalon 100 metra, ndërsa shumica e pushkëve janë të sakta deri në 500 metra duke përdorur shami hekuri, ose në rreze më të gjata gjatë përdorimit të pamjeve optike. (Grashjet e armëve të zjarrit mund të jenë të rrezikshme ose vdekjeprurëse përtej rrezes së tyre të saktë; distanca minimale për siguri është shumë më e madhe se diapazoni i specifikuar për saktësinë). Pushkët snajper të ndërtuara për qëllime dhe pushkët anti-material janë të sakta në rreze më shumë se 2000 metra.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]