Jump to content

Autobiografia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Autobiografia [1][2]}} nganjëherë quhet joformalisht një autobio, është një biografi e shkruar vetë e jetës së dikujt.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala "autobiografi" u përdor për herë të parë në mënyrë të dekurajuar nga William Taylor në 1797 në periodikun anglez The Monthly Review, kur ai sugjeroi fjalën si një hibrid, por e dënoi atë si "pedant". Megjithatë, përdorimi i tij i ardhshëm i regjistruar ishte në kuptimin e tij aktual, nga Robert Southey në 1809. [3] Pavarësisht se u emërua vetëm në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë, shkrimi autobiografik në vetën e parë e ka origjinën në antikitet. Roy Pascal e dallon autobiografinë nga mënyra periodike vetë-reflektuese e shkrimit të ditarit ose ditarit duke vënë në dukje se "[autobiografia] është një rishikim i një jete nga një moment i caktuar në kohë, ndërsa ditari, sado reflektues të jetë ai, lëviz nëpër një seri. të momenteve në kohë”. [4] Autobiografia bën kështu një pasqyrë të jetës së autobiografit që nga momenti i kompozimit. Ndërsa biografët në përgjithësi mbështeten në një shumëllojshmëri të gjerë dokumentesh dhe pikëpamjesh, autobiografia mund të bazohet tërësisht në kujtesën e shkrimtarit. Forma e kujtimeve është e lidhur ngushtë me autobiografinë, por ajo tenton, siç pretendon Pascal, të fokusohet më pak te vetja dhe më shumë te të tjerët gjatë rishikimit të jetës së tyre nga autobiografi. [4]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veprat autobiografike janë nga natyra subjektive. Paaftësia ose mosgatishmëria e autorit për të kujtuar me saktësi kujtimet ka rezultuar në disa raste në informacione mashtruese ose të pasakta. Disa sociologë dhe psikologë kanë vërejtur se autobiografia i ofron autorit aftësinë për të rikrijuar historinë.

Autobiografia shpirtërore është një rrëfim i luftës ose udhëtimit të një autori drejt Zotit, i ndjekur nga konvertimi, një konvertim fetar, shpesh i ndërprerë nga momente regresi. Autori ri-kornizon jetën e tyre si një demonstrim i qëllimit hyjnor përmes takimeve me Hyjnoren. Shembulli më i hershëm i një autobiografie shpirtërore është Rrëfimet e Agustinit, megjithëse tradita është zgjeruar për të përfshirë tradita të tjera fetare në vepra të tilla si " Një autobiografi " e Mohandas Gandit dhe " Black Elk Speaks" . Autobiografia shpirtërore shpesh shërben si një miratim i fesë së shkrimtarit.

Një kujtim është paksa i ndryshëm në karakter nga një autobiografi. Ndërsa një autobiografi zakonisht fokusohet në "jetën dhe kohët" e shkrimtarit, një kujtim ka një fokus më të ngushtë, më intim në kujtimet, ndjenjat dhe emocionet e autorit. Kujtimet shpesh janë shkruar nga politikanë ose udhëheqës ushtarakë si një mënyrë për të regjistruar dhe publikuar një rrëfim të shfrytëzimeve të tyre publike. Një shembull i hershëm është ai i Commentarii de Bello GallicoJulius Caesar -it, i njohur gjithashtu si Komentarë mbi Luftërat Galike . Në vepër, Cezari përshkruan betejat që u zhvilluan gjatë nëntë viteve që ai kaloi duke luftuar ushtritë lokale në Luftërat Galike . Kujtimet e tij të dytë, Commentarii de Bello Civili (ose Komentarë mbi Luftën Civile ) është një rrëfim i ngjarjeve që ndodhën midis viteve 49 dhe 48 pes në luftën civile kundër Gnaeus Pompeius dhe Senatit .

Leonor López de Córdoba (1362–1420) shkroi atë që supozohet të jetë autobiografia e parë në spanjisht. Lufta Civile Angleze (1642-1651) provokoi një numër shembujsh të këtij zhanri, duke përfshirë veprat e Sir Edmund Ludlow dhe Sir John Reresby . Shembujt francezë nga e njëjta periudhë përfshijnë kujtimet e Kardinalit de Retz (1614–1679) dhe Duc de Saint-Simon .

Termi "autobiografi fiktive" nënkupton romanet rreth një personazhi imagjinar të shkruar sikur personazhi të shkruante autobiografinë e tij, që do të thotë se personazhi është tregimtari në vetën e parë dhe se romani trajton përvojat e brendshme dhe të jashtme të personazhit. Moll Flanders e Daniel Defoe është një shembull i hershëm. David Copperfield i Charles Dickens është një tjetër klasik i tillë, dhe The Catcher in the Rye i JD Salinger është një shembull i mirënjohur modern i autobiografisë imagjinare. Jane Eyre e Charlotte Brontës është një shembull tjetër i autobiografisë imagjinare, siç shënohet në faqen e parë të versionit origjinal. Termi mund të zbatohet gjithashtu për veprat e trilluara që pretendojnë të jenë autobiografi të personazheve realë, p.sh., Kujtimet e Lord Bajronit Robert Nye .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Autobiography comes from the Greek, αὐτός autos "self" + βίος bios "life" + γράφειν graphein to write
  2. ^ Stampa:Cite dictionary
  3. ^ "autobiography", Oxford English Dictionary
  4. ^ a b Pascal, Roy (1960). Design and Truth in Autobiography. Cambridge: Harvard University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)