Bestytnia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Macet e zeza janë pjese e shume bestytnive.
Numri 13 shpesh shmanget ne banesa publike, kate, dyer dhe ne kete stalle kuajsh ne Santa Anita Park.

Me bestytni tregohen, me nje ndjenje zakonisht përçmuese, besimet e nje natyre te paarsyeshme dhe qe mund te ndikojne ne veprimtarine dhe sjelljen e pervetesuar te personave bestyte ne jeten e tyre. Bestytnia pra është nje besueshmeri e paarsyeshme qe, ngjarjet e se ardhmes ndikohen nga sjellje te veçanta, pa pasur nje lidhje shkakore. Shpesh bestytnia lidhet me mangesine e arsimimit

Bestytni nga e gjithë bota[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bestytnitë ndryshojnë shumë nga njeri vend në tjetrin:

  • Disa bestyëe kthehen mbrapsht ose marrin rruge tjetër kur një mace e zezë ua pret rrugen.
  • Midis Afro-amerikaneve besohet si ters t´i fshish dikujt kembët me një fshese kur fshihet shtëpia. Ndërsa, në Shqipëri mendohet nga disa njerëz se, nëse i fshihen kembet nje njeriu me fshese, ky njeri mbetet pa u martuar.
  • Ne Kine njerzit thonë se nuk duhet të fshihet me fshese apo fshihen pluhrat Ditën e Vitit te Ri sepse fati i mir‰ po ashtu do të zhduket.
  • Ne Shqipëri mendohej se gjysma e njeqindarke sillte fat.
    • Besohet po ashtu se n.q.s priten floket, ato duhen te mos lihen te shkelen; sepse po u shkelen, atëherë do të kemi dhimbje koke.
      • Potkoi i varur në derën e nje shtepie ne formën e një U-je kokëposhte sjell fat.
  • Jane të shumta bestytnite ndër lojtaret e Bejsbollit.

Pikepamje akademike dhe kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bestytnia dhe studimi i folklorit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bestytnia dhe feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bestytnia dhe magjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]