Jump to content

Bionika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje mikroskopike e një gjetheje lotusi që vetëpastrohet, përdorur nga bionika në ndërtimin e veshjeve ujëmbrojtëse vetëpastruese.

Bionika është zbatimi i mënyrave dhe sistemeve të gjendura në natyrë për studimin dhe skicimin e sistemeve inxhinierike, elektronike dhe teknologjisë moderne. Bionika studion qëniet e gjalla për të përdorur parimet e tyre në ndërtimin e pajisjeve inxhinierike dhe elektronike duke bërë përmirësimin dhe përsosmërinë e tyre. Disa shembuj të studimit të natyrës nga bionika janë fluturimi i zogjve; në ndërtimin e mjeteve fluturuese, si aeroplani, helikopteri, deltaplani dhe radari (nga lakuriqi i natës) etj.; në detari studimi i lëvizjes dhe formës së peshqve në ndërtimin e mjeteve lundruese: si nëndetësja (sonari nga balenat, delfinët), palombarët, mjetet e zhytjes, etj. si edhe shumë fusha të tjera zbatimi.

Fjala bionikë përbëhet nga ana e saj nga dy fjalë të tjera me prejardhje greke, nga fjala "βιος" (shqiptohet "vios") - jetë. Shumë shpesh prejardhja gabimisht konsiderohet të vijë nga biologjia dhe nga elektronika.

Historia e bionikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mënyrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shembuj të zbatimit të natyrës në bionikë ose biomimika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe lexo[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]