Jump to content

Blenderi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një blender elektrik

Blenderi (nganjëherë i quajtur mikser ose likuidues në anglisht britanike ) është një pajisje kuzhine dhe laboratori që përdoret për të përzier, grimcuar, bërë pure ose emulsifikimin e ushqimit dhe substancave të tjera. Një blender i palëvizshëm përbëhet nga një enë blender me një teh metalik ose plastik rrotullues në fund, i mundësuar nga një motor elektrik që ndodhet në bazë. Disa modele të fuqishme gjithashtu mund të thërrmojnë akullin dhe ushqimet e tjera të ngrira. Konfigurimi më i ri i blenderit me zhytje ka një motor në krye të lidhur me një bosht me një teh rrotullues në fund, i cili mund të përdoret me çdo enë.

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Blenderët e ndryshëm kanë funksione dhe veçori të ndryshme, por testimi i produktit tregon se shumë blenderë, madje edhe ata më pak të shtrenjtë, janë të dobishëm për të përmbushur shumë nevoja të konsumatorëve. [1] Karakteristikat që konsumatorët marrin parasysh kur blejnë një blender përfshijnë si në vijim:

  • shenja të mëdha matëse të dukshme [1]
  • lehtësia e përdorimit [1]
  • zhurmë e ulët gjatë përdorimit [1]
  • konsumi i energjisë (zakonisht 300-1000 watts) [1]
  • lehtësia e pastrimit [1]
  • opsion për përzierjen e shpejtë të "pulsit" [1]

Përzierës për tavolinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përzierësit e banakut përdorin një enë për përzierje 1–2 litra (4–8 filxhanë) të bërë nga qelqi, plastika, çeliku inox . [1] Përzierësit e qelqit janë më të rëndë dhe më të qëndrueshëm. [1] Plastika është e prirur për të gërvishtur dhe thithur erën e ushqimit të përzier. [1] Çeliku inox preferohet për pamjen e tij, por kufizon dukshmërinë e ushqimit teksa përzihet. [1]

Përzierësit e banakut zakonisht ofrojnë 2-16 cilësime shpejtësie, por të kesh më shumë zgjedhje në cilësimet e shpejtësisë nuk është një tregues i rritjes së dobisë për të gjithë përdoruesit. [1]

Në rastet kur tehet janë të lëvizshme, kontejneri duhet të ketë një unazë O ose copë litari midis trupit të kontejnerit dhe bazës për të mbyllur kontejnerin dhe për të parandaluar rrjedhjen e përmbajtjes. Kontejneri i përzierjes është përgjithësisht i formësuar në një mënyrë që inkurajon materialin të qarkullojë nëpër tehe, në vend që thjesht të rrotullohet përreth.

Ena mbështetet mbi një bazë që përmban një motor për rrotullimin e montimit të tehut dhe ka kontrolle në sipërfaqen e saj. Shumica e blenderëve modernë ofrojnë një numër shpejtësish të mundshme. Përzierësit me fuqi të ulët kërkojnë shtimin e disa lëngjeve për të funksionuar siç duhet. Në këta blenderë, lëngu ndihmon në lëvizjen e lëndëve të ngurta rreth kavanozit, duke i sjellë ato në kontakt me tehet. Tehet krijojnë një efekt vorbull i cili lëviz trupat e ngurtë nga lart poshtë, duke siguruar kontakt të barabartë me tehun. Kjo krijon një përzierje homogjene. Përzierësit me fuqi të lartë janë në gjendje të bluajnë kokrra dhe të shtypin akullin pa një ndihmë të tillë.

Blender zhytjeje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një blender zhytjeje

Blender zhytjeje me dorë, blender me shkop, blender dore ose blender me shkop nuk ka enë të vetin, por ka një kokë përzierëse me tehe rrotulluese që mund të zhyten në një enë. [1] Përzierësit me zhytje janë të përshtatshëm për homogjenizimin e vëllimeve që janë shumë të mëdha për t'u futur në tasin e një blenderi të palëvizshëm ose si në rastin e supave, janë shumë të nxehtë për t'u derdhur në mënyrë të sigurtë në tas. [1]

Funksionimi i një blenderi me zhytje kërkon që përdoruesi të mbajë të shtypur një çelës për aq kohë sa funksionojnë tehet, gjë që mund të jetë e lodhshme për përdoruesin. [1]

Përzierësit e dorës janë idealë për detyra të vogla dhe specifike, por nuk kanë aq përdorime sa një blender tavoline. [1]

Funksionimi mekanik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një blender përbëhet nga një strehim, motor, tehe dhe enë ushqimi. Një motor elektrik i ftohur me ventilator është i siguruar në strehë me anë të amortizatorëve të dridhjeve dhe një bosht i vogël daljeje depërton në kabinën e sipërme dhe lidhet me montimin e tehut. Zakonisht, një rondele e vogël gome siguron një vulë rreth boshtit të daljes për të parandaluar hyrjen e lëngut në motor. Shumica e blenderëve sot kanë shpejtësi të shumëfishta. Duke qenë se një blender tipik nuk ka kuti ingranazhi, shpejtësitë e shumëfishta shpesh zbatohen duke përdorur një motor universal me mbështjellje të shumta të statorit dhe/ose mbështjellje të statorit me shumë përgjime; në një blender me kontrolle elektromekanike, butoni (ose pajisje ose pozicion tjetër komutues elektrik) për çdo shpejtësi të ndryshme lidh një mbështjellje/trokitje të ndryshme të statorit ose kombinim të tyre. Çdo kombinim i ndryshëm mbështjelljesh me energji prodhon një çift rrotullues të ndryshëm nga motori, i cili jep një shpejtësi të ndryshme ekuilibri në ekuilibër kundër tërheqjes (rezistencës ndaj rrotullimit) të montimit të tehut në kontakt me materialin brenda kontejnerit të ushqimit. Një përjashtim i dukshëm nga mesi i viteve 1960 është Oster Model 412 Classic VIII (me një dorezë të vetme) që siguron shpejtësinë më të ulët (Përzierje) duke përdorur metodën e lartpërmendur të mbështjelljes, por siguron shpejtësi më të larta (vargu i shpejtësisë më të lartë me ndryshueshmëri të vazhdueshme shënohet Puree to Liquify ) me anë të një guvernatori mekanik të shpejtësisë që balancon forcën e ofruar nga peshat e fluturimit kundrejt një force sustë që varion nga çelësi i kontrollit kur ai vendoset në diapazonin e shpejtësisë më të lartë. Me këtë rregullim, kur nuk është vendosur në shpejtësinë e trazimit, shpejtësia e motorit është konstante edhe me ngarkesë të ndryshme deri në pikën ku fuqia e kërkuar nga ngarkesa është e barabartë me aftësinë e fuqisë së motorit në një shpejtësi të caktuar. Versioni më modern i këtij rregullimi është kontrolli elektronik i shpejtësisë që gjendet në disa njësi.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Consumer Reports (nëntor 2013). "Top Blender Ratings - Blender Buying Guide". consumerreports.org. Marrë më 7 mars 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Consumer Reports 2013" defined multiple times with different content