Jump to content

Bllokada

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjarpri i madh i Scott-it, një hartë vizatimore që ilustron bllokadën e Konfederatës nga Bashkimi gjatë Luftës Civile Amerikane, e njohur si Plani Anaconda, ilustruar nga J.B. Elliott.

Një bllokadë është akti i parandalimit aktiv të një vendi ose rajoni nga marrja ose dërgimi i ushqimit, furnizimeve, armëve ose komunikimeve, dhe ndonjëherë edhe njerëzve, me forcë ushtarake. Një bllokadë ndryshon nga një embargo ose sanksion, të cilat janë pengesa ligjore për tregtinë dhe jo barriera fizike. Ajo dallon gjithashtu nga një rrethim në atë që një bllokadë zakonisht i drejtohet një vendi ose rajoni të tërë, në vend të një fortese ose qyteti dhe objektivi mund të mos jetë gjithmonë pushtimi i zonës.

Ndërsa shumica e bllokadave historikisht ndodhën në det, bllokadat mund të përdoren edhe në tokë për të parandaluar hyrjen e një zone. Për shembull, Armenia është një vend pa dalje në detTurqia dhe Azerbajxhani e bllokojnë.[1] Kështu, Armenia nuk mund të zhvillojë tregti ndërkombëtare përmes këtyre vendeve, dhe kryesisht tregton përmes Gjeorgjisë. Kjo kufizon zhvillimin ekonomik të vendit.[2]

Luftën e Dytë Botërore, U-boat gjermane u përpoqën të ndalonin anijet që transportonin ushqime, furnizime dhe materiale të arrinin në Mbretërinë e Bashkuar, një shembull i një bllokade të largët.

Një fuqi bllokuese mund të kërkojë të ndërpresë të gjithë transportin detar nga dhe në vendin e bllokuar; edhe pse ndalimi i të gjithë transportit tokësor për në dhe nga një zonë mund të konsiderohet gjithashtu një bllokadë. Bllokadat kufizojnë të drejtat tregtare të neutralëve, të cilët duhet të dorëzojnë për inspektim për kontrabandë, të cilën fuqia bllokuese mund ta përcaktojë ngushtë ose gjerësisht, ndonjëherë duke përfshirë ushqimin dhe ilaçet. Në shekullin e 20-të, fuqia ajrore është përdorur gjithashtu për të rritur efektivitetin e bllokadës duke ndaluar trafikun ajror brenda hapësirës ajrore të bllokuar.

Patrulla e ngushtë e porteve armiqësore, për të parandaluar daljen e forcave detare në det, quhet edhe bllokadë. Kur qytetet ose kështjellat bregdetare rrethoheshin nga ana e tokës, rrethuesit shpesh bllokonin edhe anën e detit. Kohët e fundit, bllokadat kanë përfshirë ndonjëherë ndërprerjen e komunikimeve elektronike duke bllokuar sinjalet e radios dhe shkëputjen e kabllove nënujore.

  1. ^ "Opening Borders: Armenia's Economic Risks". www.evnreport.com (në anglisht). 9 mars 2021. Marrë më 2021-05-12.
  2. ^ Sahakyan, Armen (2014-02-20). "Economic Blockades and International Law: The Case of Armenia". The Armenian Weekly (në anglishte amerikane). Marrë më 2021-05-12.