Jump to content

Bosnja e Re

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Disa nga anëtarët me Gavrilo Principin.

Bosnja e Re (serbo-kroatisht: Mlada Bosna / Млада Босна) ishte një lëvizje separatiste dhe revolucionare aktive në bashkëpronësinë e Bosnjë-Hercegovinës, Austro-Hungari para Luftës së Parë Botërore.

Anëtarët e saj ishin kryesisht studentë të rinj meshkuj, kryesisht serbë boshnjakë, por ajo përfshinte gjithashtu myslimanë boshnjakë dhe kroatë. Në mesin e anëtarëve të grupit u promovuan dy ideologji kryesore: Jugosllavizmi (bashkimi në Jugosllavi) dhe pan-serbe (bashkimi në Serbi). Filozofikisht, Bosnja e Re u frymëzua nga një shumëllojshmëri idesh, lëvizjesh dhe ngjarjesh, si romanticizmi gjerman, anarkizmi, socializmi revolucionar rus, Fjodor Dostojevski, Friedrich Nietzsche dhe Beteja e Kosovës.

Ngritja në pushtet e dinastisë popullore Karagjorgjeviq në Serbi në vitet 1900 pas përmbysjes në maj të dinastisë Obrenoviq nga ushtria serbe në 1903, stimuloi mbështetjen si nga serbët ashtu edhe nga sllavët e jugut për bashkimin e tyre në një shtet të udhëhequr nga Beogradi. Mbështetja për jugosllavizmin revolucionar në Bosnje u rrit me ngritjen e Organizatës Progresive Serbo-Kroate në vitin 1911 dhe tërhoqi mbështetje për kauzën nga serbët, si dhe nga kroatët dhe disa boshnjakë.[1]

  1. ^ Stevan K. Pavlowitch (2002). Serbia: The History of an Idea. New York University Press. fq. 90–91. ISBN 978-0-8147-6708-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)