Jump to content

Bredhi Siberian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bredhi Siberian
Një trung i ri, Rusi
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Picea
Lloji:
Emri binomial
Picea obovata
Sinonimet[2]
 • Picea abies subsp. obovata (Ledeb.) Hultén
 • Picea excelsa var. altaica Tepl.
 • Picea obovata var. coerulea Tigerstedt
 • Picea obovata var. argentea Luchnik
 • Picea obovata var. krylovii Luchnik
 • Picea obovata var. lucifera Luchnik
 • Picea obovata var. lutescens Luchnik
 • Picea obovata var. pendula Luchnik
 • Picea obovata var. seminskiensis Luchnik
 • Picea obovata var. tschiketamanica Luchnik

Picea obovata, bredhi Siberian, është një specie e bredhit në Siberi, nga Malet Urale në lindje deri në Oblastin e Magadanit dhe nga pylli i Arktikut në jug deri në malet Altai në Mongolinë veriperëndimore.

Karakteristikat dhe përdorimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është një pemë e mesme, që rritet në lartësi 15–35 metres (49–115 ft) dhe me diametër trungu deri në 1.5 metres (4.9 ft), dhe një kurorë konike me degëzime të ulëta. Fidanët janë ngjyrë kafe, me variacion të shpërndarë në pubescentë të dendur. Gjethet janë si gjilpëra, 1–2 centimetres (0.39–0.79 in) të gjata. Boçet janë cilindrike, 5–10 centimetres (2.0–3.9 in) të gjatë dhe 1.5–2 centimetres (0.59–0.79 in) të gjerë, të gjelbër ose të purpurt, të pjekur me shkëlqim kafe 4-6 muaj pas pllenim, dhe kanë shkallë të ngurtë.

Është një pemë e rëndësishme drunore në Rusi, druri që përdoret për ndërtim të përgjithshëm dhe për prodhimin e letrës. Gjethet përdoren për të bërë birrë bredhesh.

Peshku i kuzhinës së bardhë Siberiane përdoret si ushqim nga vemjet e tombolës Cydia illutana.

Taksonomia dhe sistematika

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bredhi Siberian dhe bredhi Norvegjez (Picea abies) kanë rezultuar të jenë jashtëzakonisht të ngjashme gjenetikisht dhe mund të konsiderohen dy nënspecie të lidhur ngushtë me P. abies.[3]

Bredhi Siberian hybridizohet gjerësisht me bredhin Norvegjez ku dy llojet takohen në Europën Verilindore; pemët mbi një zonë të gjerë nga Norvegjia verilindore dhe veriu i Finlandës lindore në Malet Urale janë klasifikuar si hibridi i Picea × fennica (ose P. abies × fennica, nëse dy taksat konsiderohen nënlloje); ata ndryshojnë nga P. obovata, duke pasur boçe më shpesh në formë trekëndëshi.

 1. ^ A. Farjon (2013). "Picea obovata". Lista e BNRN-së e specieve të rrezikuara (në anglisht). BNRN. 2013: e.T42331A2973177. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T42331A2973177.en. Marrë më 15 janar 2018.
 2. ^ Christopher J. Earle. "Picea obovata Ledeb. 1833". Gymnosperm Database (në anglisht). Marrë më 10 dhjetor 2014.
 3. ^ Konstantin V. Krutovskii & Fritz Bergmann (1995). "Introgressive hybridization and phylogenetic relationships between Norway, Picea abies (L.) Karst., and Siberian, P. obovata Ledeb., spruce species studied by isozyme loci". Heredity (në anglisht). 74 (5): 464–480. doi:10.1038/hdy.1995.67.