Jump to content

Bribiri (Skradin)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bribiri është një fshat në qarkun Shibenik-Knin, afër qytetit të Skradinit, në jug të Kroacisë.

Në periudhën romake, qyteti (municipium) i Varvarisë u krijua në shekullin I pas Krishtit në kodrën e Bribirit ( kroatisht: Bribirska glavica), i cili tani është një vend arkeologjik. Deri në pushtimin romak, liburnët kishin banuar në rajon, duke i dhënë emrin e tyre provincës romake të Liburnisë . Plini Plaku përmendi Varvarinin si një nga 14 komunat nën juridiksionin e Skardonës (Skradin). Në periudhën e migrimit, pas rënies së Perandorisë Romake, rajoni ndërroi duart, duke u pushtuar nga ostrogotët, bizantinët dhe më pas nga kroatët.

Në veprën me titull De Administrando Imperio (950), Berberi është një nga qarqet pjesë e Kroacisë Littoral . Bribiri arriti kulmin e tij në shekullin e 13-të dhe të 14-të, gjatë periudhës kur anëtarët e familjes Šubić sundonin mbi Kroacinë si Bansat e Kroacisë . Šubiqët quheshin fisnikë, komitë ose principe Breberienses (Princat e Brebirit, kroatisht: Knezovi bribirski ). Ata ndërtuan një pallat të madh në kodrën e Bribirit, një vend ideal për të kontrolluar territorin përreth, duke mbikëqyrur të gjitha rrugët dhe qasjet nga deti në brendësi.

Qyteti u vendos nga popullsia ortodokse në shekullin e 16-të. Ishte pjesë e Republikës së Krajinës Serbe të kohës së luftës (1991–1995).

Ndërtesat dhe monumentet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Kisha Ortodokse Serbe (Tempulli) e Shën Joakim dhe Anës, e ndërtuar në vitin 1574
  • Mbetjet e kishës së Shën Mërisë dhe manastirit françeskan nga rreth. 1300
  • Rotonda antike e vonë (poshtë SS Joachim dhe Ann) dhe mauzoleumi i hershëm i krishterë me sarkofagë
  • Mbetjet e kishës së stilit gotik nga rreth. shekulli i 14-të
  • Mbetjet e kishës së stilit romanik nga rreth. shekulli i 13-të
  • Varreza e hershme mesjetare Vratnice nga rreth. shekulli i 9-të
  • Mbetjet e mureve të qytetit të epokës romake, me kullë mbrojtëse mesjetare
  • Mbetjet e kullës mbrojtëse otomano-veneciane
  • Nimfeu i epokës romake me mozaikë
  • Mbetjet e ndërtesave romake dhe mesjetare

Historia demografike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Histori demografike
Grup etnik 1961 1971 1981 1991 2001 2011
serbët 665 528 454 517 (94.17%)
kroatët 37 18 28 21 (3.82%)
Të tjerët 4 34 86 11
Total 706 580 568 549 79 103

Qyteti ishte para Luftërave Jugosllave i banuar nga 10 familje më të mëdha ortodokse serbe : Bijelić, Gnjidić, Milloshević, Ostojić, Pavić, Stevelić, Šarić, Šimpraga, Šuša dhe Šušić .