Jump to content

De Administrando Imperio

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kostandini VII Porfirogjeni në një fildish të gdhendur të vitit 945.

De Administrando Imperio ("Mbi qeverisjen e Perandorisë") është titulli latin i një vepre në gjuhën greke të shkruar nga perandori romak lindor i shekullit të 10-të, Konstandini VII. Titulli grek i veprës është Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν ("Për djalin tim Romanos"). Është një manual i politikës së brendshme dhe të jashtme për përdorimin e djalit dhe pasuesit të Kostandinit, perandorit Romanos II. Është një shembull i spikatur i enciklopedizmit bizantin.

Autori dhe sfondi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perandori Konstandini VII "Porphyrogenitus" (905-959) ishte djali i vetëm i mbijetuar i perandorit Leo VI i Urti (886-912). [1] Leo VI i dha kurorën Konstandinit VII të ri në vitin 908 dhe ai u bë bashkë-perandor. [2] Leo VI vdiq në maj 912, dhe vëllai i tij dhe bashkë-perandori Aleksandri u bë sundimtar i Kostandinopojës, por Aleksandri vdiq në vitin 913. [3] [2]

Kostandini VII ishte shumë i ri për të sunduar vetë prandaj edhe u krijua guvernatori. [4] [3] Më vonë në maj 919 Konstandini VII u martua me Helena Lekapene, e bija e Roman Lekapenit. Në dhjetor 920, Roman I Lekapeni (920–944) u kurorëzua si një bashkë-perandor, por ai me të vërtetë mori përsipër mbretërimin perandorak në Kostandinopojë . [3] Nga viti 920, Kostandini VII u largua gjithnjë e më shumë nga autoritetet perandorake; deri në dhjetor 944, kur djemtë e perandorit Romani I u rebeluan befas dhe e mbyllën babanë e tyre. Konstandini VII, me ndihmën e mbështetësve të tij, mbylli kunetërit e tij dhe drejtoi personalisht nga Perandoria Romake Lindore nga janari 945 deri në vdekjen e tij në nëntor 959. [4] [3] [5]

Babai i Konstandinit, Leo ishte i njohur për mësimet dhe shkrimet e tij, dhe, saktë apo jo, Konstandini VII besonte gjithashtu se nëna e tij, Zoe Karbonopsina, ishte një e afërme e kronikanit Theofan Rrëfimtari, [6] një nga Historianët e Mesëm Bizantin. Konstandini VII ishte një dijetar-perandor, i cili u përpoq të nxiste mësimin dhe arsimimin në Perandorinë Romake Lindore . Ai mblodhi një grup njerëzish të arsimuar dhe iu përkushtua shkrimit të librave për administrimin, ceremonitë dhe historinë e Perandorisë Romake Lindore. Një rreth njerëzish të arsimuar u formua përreth Konstandinit VII, shkroi tre libra të papërfunduar (De Administrando Imperio, De Ceremoniis dhe Mbi temat) dhe përfundoi një biografi të gjyshit të tij, Vasili I. [6] [7] [8]

Teksti i njohur si De Administrando Imperio u shkrua nga perandori Konstandin VII Porfirogjeni, por ai kishte të paktën një "Bashkëpunëtor Anonim" të arsimuar. [5] Thirrjet e drejtpërdrejta të Konstandinit VII për djalin e tij Romanit II dhe komentet në vetën e parë të Kostandinit gjenden si në fillim të traktatit në Proem dhe në kapitullin 13, si dhe në fund të tekstit, në kapitullin 51 [5] Në këtë tekst, i biri i tij Romani II nuk është caktuar kurrë si një sundimtar i vetë-qëndrueshëm. [5] Natyrisht, i gjithë De Administrando Imperio Constantine VII u shkrua kur ai ishte gjallë.

Thuhet se De Administrando Imperio u shkrua midis viteve 948 dhe 952. [9] [10] [11] [12] Kapitujt 27, 29 dhe 45 të veprës e mbështesin këtë pikëpamje. Kapitulli 29 thotë, "tani (sot) është indikcioni VII, viti 6457 nga krijimi i botës," dhe viti bizantin 6457 nga krijimi i botës korrespondon me 948/949 e.s. [7] Kapitulli 45 thotë, " tani (sot) është indikcioni X, viti i krijimit të botës 6460 në mbretërimin e Kostandinit [VII] dhe Romanit [II] ”, dhe viti bizantin 6460 nga krijimi i botës korrespondon me 951/952 të erës sonë. [7] Nga kjo, duket se disa pjesë të veprës janë shkruar në periudhën 948-952 të e.s. Sipas studiuesve të tjerë, De Administrando Imperio u përpilua në një moment pas vitit 952 dhe para nëntorit 959 kur vdiq Konstandini VII. [5] Akoma të tjerë besojnë se libri është vetëm një dorëshkrim i papërfunduar i shkruar midis viteve 926 dhe nëntorit 959. [7] [13]

Në fillim të De Administrando Imperio, Konstandini VII shkroi se vepra ishte një grup njohurish që do t'i nevojiteshin djalit të tij Romanit II (lindur në 938 dhe sundoi mes viteve 959-963). [1] [2] Synimi i perandorit Konstandin VII për të shkruar një manual për pasardhësin e tij, Romani II, redukton mundësinë që të jenë shkruar të pavërteta të mëdha. Prandaj, De Administrando Imperio është një nga burimet më të rëndësishme për studimin e Perandorisë Romake Lindore (Bizantit) dhe fqinjëve të saj.

Ai përmban këshilla për qeverisjen e perandorisë heterogjene, si dhe për të luftuar armiqtë e huaj. Vepra kombinon dy nga traktatet e mëparshme të Konstandinit, "Mbi qeverisjen e shtetit dhe kombeve të ndryshme" (Περὶ Διοικήσεως τοῦ Κράτους βιβλίον καὶ τῶν διαφόρων Ἐθνῶν), në lidhje me historitë dhe personazhet e kombeve fqinje me Perandorinë, duke përfshirë hungarezët, peçenegët, rusët e Kievit, sllavët e jugut, arabët, lombardët, armenët dhe gjeorgjianët ; dhe "Mbi temat e Lindjes dhe Perëndimit" ( Περὶ θεμάτων Ἀνατολῆς καὶ Δύσεως , i njohur në latinisht si De Thematibus ), në lidhje me ngjarjet e fundit në provincat perandorake. Këtij kombinimi iu shtuan udhëzimet politike të vetë Konstandinit ndaj djalit të tij, Romanit.

Përmbajtja e librit, sipas parathënies së tij, ndahet në katër pjesë: [14]

 • një çelës për politikën e jashtme në fushën më të rrezikshme dhe më të ndërlikuar të skenës politike bashkëkohore, në zonën e veriorëve dhe skithëve,
 • një mësim në diplomacinë që duhet ndjekur në trajtimin e kombeve të së njëjtës zonë
 • një studim gjithëpërfshirës gjeografik dhe historik i shumicës së kombeve përreth dhe
 • një përmbledhje e historisë së fundit të brendshme, politikës dhe organizimit të Perandorisë.

Për sa i përket informacionit historik dhe gjeografik, i cili shpesh është konfuz dhe i mbushur me legjenda, ky informacion është në thelb i besueshëm. [14]

Traktati historik dhe antikuar, të cilin Perandori e kishte përpiluar gjatë viteve 940, përmbahet në kapitujt 12-40. Ky traktat përmban histori tradicionale dhe legjendare se si territoret që rrethonin Perandorinë u pushtuan në të kaluarën nga njerëzit që jetonin në to në kohën e perandorit (saracenët, lombardët, venecianët, serbët, kroatët, magjarët, peçenegët). Kapitujt 1-8, 10-12 shpjegojnë politikën perandorake ndaj peçenegëve dhe turqve. Kapitulli 13 është një direktivë e përgjithshme mbi politikën e jashtme që vjen nga Perandori. Kapitujt 43-46 kanë të bëjnë me politikën bashkëkohore në veri-lindje (Armeni dhe Gjeorgji). Udhëzuesit për përfshirjen dhe taksimin e provincave të reja perandorake, dhe për disa pjesë të administratës civile dhe detare, janë në kapitujt 49-52. Këta kapituj të mëvonshëm (dhe kapitulli 53) u krijuan për t'i dhënë udhëzime praktike perandorit Romani II dhe ndoshta janë shtuar gjatë vitit 951–52, për të shënuar ditëlindjen e katërmbëdhjetë të Romanit (952).


 1. ^ a b Moravcsik 1967.
 2. ^ a b c Литаврин 1991.
 3. ^ a b c d Острогорский 2011.
 4. ^ a b Ostrogorsky 1956.
 5. ^ a b c d e Shchavelev 2019.
 6. ^ a b Treadgold 2013.
 7. ^ a b c d Logos 2019.
 8. ^ Aleksandar Logos (2019). Istorija Srba 1 - Dopuna 4; Istorija Srba 5. Beograd: ATC. fq. 10. ISBN 978-86-85117-46-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Bury 1920.
 10. ^ 1967.
 11. ^ Günter Prinzing; Maciej Salamon (1999). Byzanz und Ostmitteleuropa 950-1453: Beiträge zu einer table-ronde des XIX. International Congress of Byzantine Studies, Copenhagen 1996. Otto Harrassowitz Verlag. fq. 24–. ISBN 978-3-447-04146-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Angeliki E. Laiou (1 janar 1992). Byzantium: A World Civilization. Dumbarton Oaks. fq. 8–. ISBN 978-0-88402-215-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Aleksandar Logos (2019). Istorija Srba 1 - Dopuna 4; Istorija Srba 5. Beograd: ATC. fq. 8, 10–11. ISBN 978-86-85117-46-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b Ostrogorsky 1995.