Cërnojeviçët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Gjurashët (cirilik: Ђурашевић, tr. Djurašević) të njohur dhe si Cërnojeviçët (cirilik: Црнојевић, tr. Crnojević;[1][2][3] venet. Cernovicchio, Zernovicchio)[4] ishin familje fisnike që sunduan në periudha të ndryshme Zetën, sipas historianes gjermane Dagmar Burckhart "përfaqësonin interesat venedikase, arsye për të cilën u shpërblyen me tituj, dhurata dhe pensione".[5]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me prejardhje arbërore sipas disa burimeve,[6] malazeze,[4][7] serbe[8] apo sllavo-ortodokse sipas disa tjerave,[9] por ka burime që i cilësojnë me origjinë që nuk dihet.[10]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngritja e pushtetit të tyre nisi nga fshati Oblikë në rrjedhën e lumit Buna dhe dy-tri fshatrave në liqenin e Shkodrës.[10] Zotërimet e saj shtriheshin në Zetë fillimisht midis Budues e Tivarit dhe erdhën duke u zgjeruar drejt Lindjes. Një nga pinjollët e saj, Radiqi, arriti t’u marrë më 1393 Dukagjinëve për pak kohë qytetin e Lezhës. Ai hyri në luftë me Gjergjin II Strazimiri Balshën dhe u thye e u vra prej tij më 1396.

Radik Gjurashi ishte kundërshtar i Balshajve dhe u vra nga Gjergji II Balsha.[11]

Fisniku shqiptar Stefan Gjurashi me të bijtë mori pjesë në Kuvendin e Lezhës më 1444 krahas fisnikëve tjerë shqiptarë.[12] Në vitet 1452 dhe 1453 organizoi disa aksione të suksesshme kundër Gjergj Brankoviçit.[13]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Schmitt 2001, pp. 263–273.
 2. ^ Fine 1994, p. 521.
 3. ^ Akademia 2002, p. 401,402
 4. ^ a b "Being the Journal of the Society of Antiquaries of London". The Antiquaries Journal. 75-76: 279. 1995.
 5. ^ Burkhart, Dagmar (1974). "Crnojevići". Biographisches Lexikon zur Geschichte Südosteuropas. 1: 335–337.
 6. ^ Akademia 2002, p. 401,402
 7. ^ Vlora, Eqrem bej; Von Godin, Amelie (2010) [1955-56]. Ndihmesë për historinë e sundimit turk në Shqipëri v. I. Tiranë: 55. ff. 72, 97.  978-99943-56-83-6.
 8. ^ Elsie, Robert (2005), Albanian Literature, London: I.B. Tauris, f. 34,  1-84511-031-5
 9. ^ Dani, Doan (2016). Shpikja e Mesjetës. Tiranë: Pika pa sipërfaqe. f. 431.  9789928185303.
 10. ^ a b Fine 1994, p. 392.
 11. ^ Xhufi 2002, p. 304-305
 12. ^ Biçoku 2002, p. 401,402
 13. ^ Biçoku 2002, p. 416

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]