Deciu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Deciu (latinisht: Gaius Messius Quintus Traianus Decius, rreth 201 – Qershor 251), ndonjëherë i përkthyer si Trajan Decius, ishte perandor romak nga 249 në 251.

Një politikan i shquar gjatë mbretërimit të Filip Arapit, Decius u shpall perandor nga trupat e tij pasi bëri një rebelim në Moesia.Në 249, ai mundi dhe vrau Filipin pranë Veronës dhe u njoh si perandor nga Senati.Më pas,gjatë mbretërimit të tij, ai u përpoq të forconte shtetin romak dhe fenë e tij, duke çuar në përndjekjen Decian, ku një numër i krishterëve të shquar (përfshirë Papa Fabian ) u vranë.

Në vitin e fundit të mbretërimit të tij, Decius bashkëqeverisi me djalin e tij Herennius Etruscus, derisa të dy u vranë nga Gotët në Betejën e Abritus .

Jeta e hershme dhe ngritja në pushtet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antoninianus nga Trajan Decius. Mbishkrimi: PUN. CMQ TRAIANVS PREJ AVG.

Decius, i cili lindi në Budalia, [1] afër Sirmium në Pannonia Inferior (tani Martinci dhe Sremska Mitrovica në Serbi ), ishte një nga të parët midis një trashëgimie të gjatë të perandorëve romakë me origjinë nga provincat e Danubit, shpesh thjesht i quajtur Illyricum. [2] Ndryshe nga disa nga paraardhësit e tij të menjëhershëm perandorakë si Filip arab ose Maximinus të cilët nuk kanë përvojë të gjerë administrative para marrjes në fron. Decius ishte një senator i shquar i cili kishte shërbyer në 232, kishte qenë guvernator i Moesia dhe Gjermanisë inferiore. Më pas, shërbeu si guvernator i Hispania Tarraconensis midis 235 dhe 238 dhe ishte prefekt urban i Romës gjatë mbretërimit të hershëm të Perandorit Filip Arab (Marcus Iulius Phillippus). [3]

Rreth vitit 245, Filipi i besoi Deciusit një komandë të rëndësishme në Danub. [4] Nga fundi i vitit 248 ose 249, Decius u dërgua për të shuar revoltën e Pacatianus dhe trupave të tij në Moesia dhe Pannonia; disa historianë modernë e shohin këtë rebelim si një reflektim të separatizmit ballkanik në zhvillim. [5] Pas rënies së revoltës, Decius i lë trupat ta shpallnin atë perandor. Filipi përparoi kundër tij dhe u vra në Verona, Itali, në Shtator 249. [6] Senati e njohu Deciusin si perandor, duke i dhënë atributin Traianus në lidhje me Perandorin Trajan. Sipas historianit bizantin Zosimus, Decius ishte i veshur me vjollcë dhe u detyrua të merrte përsipër barrat e qeverisë, pavarësisht ngurrimit dhe mosdëshirës së tij. [7]

Nisma politike dhe monumentale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programi politik i Deciusit ishte përqendruar në rivendosjen e forcës së shtetit, duke kundërshtuar ushtarakisht kërcënimet e jashtme dhe duke rivendosur devotshmërinë publike me një program të rinovimit të fesë shtetërore .

Ringjallja e censurës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qoftë si një koncesion për senatin, ose ndoshta me idenë e përmirësimit të moralit publik, Decius u përpoq të ringjallë zyrën dhe autoritetin e veçantë të censorit. Zgjedhja iu la senatit, i cili unanimisht zgjodhi Valerianin (perandorin e ardhshëm). Por Valerian, i vetëdijshëm për rreziqet dhe vështirësitë që i ishin shoqëruar zyrës në një kohë të tillë, hodhi poshtë përgjegjësinë. Pushtimi i Gotëve dhe vdekja e Deciusit i dha fund përpjekjes abortive.

Banjat e Deciusit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë mbretërimit të tij, ai vazhdoi me disa projekte ndërtimi në Romë, "përfshirë termat e Decianae ose banjot e Deciusit në Aventë", i cili përfundoi në 252 dhe mbijetoi deri në shekullin e 16-të; Decius gjithashtu riparoi Koloseun, i cili ishte dëmtuar nga goditjet e rrufesë. [3]

Në janar 250, Decius thuhet se ka lëshuar një nga ediktet më të shquara perandorake-romake. Nga tekstet e shumta të mbijetuara nga Egjipti, duke regjistruar aktin e flijimit, duket se vet dekreti ishte mjaft i qartë. [8]

Sipas DS Potter, Decius nuk u përpoq të impononte epërsinë e Panteonit romak mbi ndonjë perëndi tjetër. Është e mundshme që dekreti të ishte një përpjekje për të legjitimuar pozicionin e tij dhe për t'iu përgjigjur një shqetësimi të përgjithshëm të provokuar nga kalimi i mijëvjeçarit romak. [9] Ndërsa vet Decius mund ta ketë menduar dekretin si një mënyrë për të riafirmuar vizionin e tij konservator të Pax Romana dhe për të qetësuar qytetarët e Romës se perandoria ishte akoma e sigurtë, ajo gjithsesi shkaktoi një "krizë të tmerrshme autoriteti pasi peshkopët e ndryshëm të krishterë dhe tufat e tyre reaguan ndaj në mënyra të ndryshme". Së pari u morën masa duke kërkuar që peshkopët dhe oficerët e kishës të bënin një sakrificë për perandorin. Sakrifica ishte në emër të pro perandorit, jo për të perandorit, pasi një perandori e gjallë nuk konsiderohej hyjnore. Janë lëshuar çertifikata për ata që kanë kënaqur komisionerët gjatë përndjekjes së të krishterëve nën Decius. Janë botuar dyzet e gjashtë çertifikata të tilla, të gjitha datojnë nga 250, katër prej tyre nga Oxyrhynchus . [10] Kushdo, përfshirë pasuesit e krishterë, të cilët refuzuan të ofrojnë një flijim për Sipas DS Potter, Decius nuk u përpoq të impononte epërsinë e Panteonit romak mbi ndonjë perëndi tjetër. Është e mundshme që dekreti të ishte një përpjekje për të legjitimuar pozicionin e tij dhe për t'iu përgjigjur një shqetësimi të përgjithshëm të provokuar nga kalimi i mijëvjeçarit romak. [9] Ndërsa vet Decius mund ta ketë menduar dekretin si një mënyrë për të riafirmuar vizionin e tij konservator të Pax Romana dhe për të qetësuar qytetarët e Romës se perandoria ishte akoma e sigurtë, ajo gjithsesi shkaktoi një "krizë të tmerrshme autoriteti pasi peshkopët e ndryshëm të krishterë dhe tufat e tyre reaguan ndaj në mënyra të ndryshme". Së pari u morën masa duke kërkuar që peshkopët dhe oficerët e kishës të bënin një sakrificë për perandorin. Sakrifica ishte në emër të pro perandorit, jo për të perandorit, pasi një perandori e gjallë nuk konsiderohej hyjnore. Janë lëshuar çertifikata për ata që kanë kënaqur komisionerët gjatë përndjekjes së të krishterëve nën Decius. Janë botuar dyzet e gjashtë çertifikata të tilla, të gjitha datojnë nga 250, katër prej tyre nga Oxyrhynchus . [10] Kushdo, përfshirë pasuesit e krishterë, të cilët refuzuan të ofrojnë një flijim për perandorinSipas DS Potter, Decius nuk u përpoq të impononte epërsinë e Panteonit romak mbi ndonjë perëndi tjetër. Është e mundshme që dekreti të ishte një përpjekje për të legjitimuar pozicionin e tij dhe për t'iu përgjigjur një shqetësimi të përgjithshëm të provokuar nga kalimi i mijëvjeçarit romak. [9] Ndërsa vet Decius mund ta ketë menduar dekretin si një mënyrë për të riafirmuar vizionin e tij konservator të Pax Romana dhe për të qetësuar qytetarët e Romës se perandoria ishte akoma e sigurtë, ajo gjithsesi shkaktoi një "krizë të tmerrshme autoriteti pasi peshkopët e ndryshëm të krishterë dhe tufat e tyre reaguan ndaj në mënyra të ndryshme". Së pari u morën masa duke kërkuar që peshkopët dhe oficerët e kishës të bënin një sakrificë për perandorin. Sakrifica ishte në emër të pro perandorit, jo për të perandorit, pasi një perandori e gjallë nuk konsiderohej hyjnore. Janë lëshuar çertifikata për ata që kanë kënaqur komisionerët gjatë përndjekjes së të krishterëve nën Decius. Janë botuar dyzet e gjashtë çertifikata të tilla, të gjitha datojnë nga 250, katër prej tyre nga Oxyrhynchus . [10] Kushdo, përfshirë pasuesit e krishterë, të cilët refuzuan të ofrojnë një flijim për perandorin dhe mirëqenien e perandorisë deri në një datë të caktuar rrezikuan torturat dhe ekzekutimet. [11] Një numër i krishterëve të shquar, në fakt, nuk pranuan të bënin një sakrificë dhe u vranë gjatë procesit, duke përfshirë vetë Papën Fabian në 250, dhe "ndjenja antikrishtere çoi në vrasje në Kartagjenë dhe Aleksandri". Në realitet, megjithatë, kah fundi i vitit të dytë të mbretërimit të Deciusit, "egërsia e persekutimit antikristian ishte lehtësuar dhe tradita e hershme e tolerancës kishte filluar të rikonfirmohej". Pavarësisht nga asnjë shënim në tekstet e mbijetuara se dekreti synonte ndonjë grup të veçantë, të krishterët morën barrën e persekutimit dhe kurrë nuk e harruan mbretërimin e Deciusit; të cilët i kujtuan si "ai tiran i egër.

Në këtë kohë, kishte një shpërthim të dytë të Murtajës Antonine, e cila në kulmin e saj nga 251 në 266, mori jetën e 5,000 çdo ditë  në Romë. Ky shpërthim është referuar si " Murtaja e Qiprianit " ( Qipriani ishte peshkop i Kartagjenës, ku edhe murtaja dhe persekutimi i të krishterëve ishin veçanërisht të ashpra). Biografi i Qiprianit Ponc dha një pamje të gjallë të efekteve demoralizuese të murtajës  dhe Qipriani e moralizoi ngjarjen në esenë e tij De mortalitate. Në Kartagjenë, "persekutimi Decian", i lëshuar në fillim të murtajës, kërkoi dhi të turpshme të krishtera. Ediktet e Deciusit u rinovuan nën Valerian në 253 dhe u shfuqizuan nën djalin e tij, Gallienus, në 260–261.

Pushtimet Gotike të viteve 250–251 pas Krishtit

Inkursionet barbare në perandori po bëheshin gjithnjë e më të guximshme dhe të shpeshta ndërsa perandoria po përballej me një krizë serioze ekonomike në kohën e Decius. Gjatë mbretërimit të tij të shkurtër, Decius u angazhua në operacione të rëndësishme kundër Gotëve, të cilët kaluan Danubin për të sulmuar rrethet e Moesia dhe Thrakia. Ky është rasti i parë i konsiderueshëm nga gotët të cilët më vonë do të vinin të luanin një rol kaq të rëndësishëm – paraqiten në regjistrin historik. Gotët nën mbretin Cniva u befasuan nga perandori ndërsa rrethuan Nikopolin në Danub; gotët ikën nëpër terrenin e vështirë të Ballkanit, por më pas u dyfishuan dhe i befasuan romakët pranë Beroë ( Stara Zagora moderne), duke rrëmbyer kampin e tyre dhe duke shpërndarë trupat romake. Gotët më pas u zhvendosën për të sulmuar Plovdivin, i cili ra në duart e tyre. [12] Guvernatori i Trakisë, Titus Julius Priscus, e deklaroi veten perandor nën mbrojtjen gotike në kundërshtim me Decius, por sfida e Priscus u bë e diskutueshme kur ai u vra shpejt më vonë. [3] Atëherë pushtuesit filluan të ktheheshin në atdheun e tyre, të ngarkuar me plaçkë dhe robër, mes tyre shumë të rangut senator. [13]

Monedhë e Herennius Etruscus. Mbishkrimi: E SAJ. ETR MES ZGJEDH NOB. C. / CONCORDIA AVG. F

Në ndërkohë, Decius ishte kthyer me ushtrinë e tij të riorganizuar, i shoqëruar nga djali i tij Herennius Etruscus dhe gjenerali Trebonianus Gallus, me qëllim për të mposhtur pushtuesit dhe për të rimarrë plaçkën. Fejesa e fundit, beteja e Abritus, në të cilën gotët luftuan me guximin e dëshpërimit, nën komandën e Cniva, u zhvilluan gjatë javës së dytë të qershorit 251 në tokë kënetore në Ludogorie (rajoni në Bullgarinë verilindore që bashkohet me Dobruja pllaja dhe Rrafshi i Danubit në veri) pranë vendbanimit të vogël të Abritus [1] ose Forum Terebronii ( Razgrad modern). [14] Jordanes shënon se djali i Deciusit, Herennius Etruscus u vra nga një shigjetë në fillim të betejës dhe për të brohoritur njerëzit e tij Decius thirri: "Mos lejo askush të qajë; vdekja e një ushtari nuk është një humbje e madhe për republikën." Sidoqoftë, ushtria e Deciusit u përfshi në moçal dhe u asgjësua në këtë betejë, ndërsa ai vetë u vra në fushën e betejës. Siç tregon historiani Aurelius Victor :

Një traditë letrare pretendon se Decius u tradhtua nga pasardhësi i tij, Trebonianus Gallus, i cili ishte i përfshirë në një aleancë të fshehtë me gotët, por kjo nuk mund të vërtetohet dhe ka shumë të ngjarë të ishte një shpikje e mëvonshme pasi Gallus u ndie i detyruar të birësonte djalin e vogël të Decius, Gaius Valens Hostilianus, si perandor i përbashkët edhe pse ky i fundit ishte shumë i ri për të sunduar në të drejtën e tij. [15] [16] Gjithashtu nuk ka gjasa që legjionet e shkatërruara romake të shpallnin si perandor një tradhtar i cili ishte përgjegjës për humbjen e kaq shumë ushtarëve nga radhët e tyre. [17] Decius ishte perandori i parë Romak që vdiq në betejën kundër një armiku të huaj. [11]

 • Në kulturën persiane, "Epoka e Deciusit" ( persisht : عهد علتانوس, ahd-e daqyānus ) i referohet kohërave antike. Kur diçka është e vjetër dhe e vjetëruar, njerëzit thonë: "Kjo i përket Epokës së Deciusit". [18]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Loka, Nikollë (2003). Genivs Illvrici: Dyzet e dy perandorë ilirë të Romës. Tiranë: Mirdita.
Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Deciu.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Handbook to life in ancient Rome, By Lesley Adkins, Roy A. Adkins, 2004, p. 28
 2. ^ "These men are usually called the Illyrian emperors since they all were born in that province (Illyricum) and were raised to power by legions stationed there". Joseph Ward Swain, The Ancient World
 3. ^ a b c Scarre 1995, p.169
 4. ^ Chisholm 1911
 5. ^ Potter 2004, pp.634–5 (note 106)
 6. ^ Potter 2004, pp.240–241
 7. ^ Zosimus, New History I.22
 8. ^ Potter 2004, p.241
 9. ^ a b c Potter 2004, p.243
 10. ^ a b c "Ancient History Sourcebook". Arkivuar nga origjinali më 16 nëntor 2014. Marrë më 27 qershor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b Scarre 1995, p.170
 12. ^ Chisholm 1911
 13. ^ Wolfram 1988, p.46
 14. ^ Chisholm 1911
 15. ^ Scarre 1995, pp.168–169
 16. ^ Southern 2001, p.308
 17. ^ Potter 2004, p.247
 18. ^ "Travel to the Age of Decius". Hamshahri Online (në persisht). 2007-02-13. Marrë më 2019-08-08.