Jump to content

Demografia e Irakut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Iraku si shtet modern formohet në vitin 1918, kurse në vitin 1926 Ii bashkangjoitet vilajeti Mosul, dhe me këtë është kryer formimi territorial i tij. Mandati i Britanisë së madhe ka zgjatur nga viti 1918 – 1932, e prej nga viti 1932 deri në vitin 1958 ka qenë shtet i pavarur mbretërorë.

Iraku ka 28,221,180 (qershor 2008 vlerësim.)

Lëvizja e popullsisë së Irakut

Strutura moshore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

nga 0-14 vjet: 39.2 % (meshkuj 5,613,420/femra 5,438,770)

nga 15-64 vjet: 57.9 % (meshkuj 8,270,573/femra 8,057,423)

65 e më tepër vjet: 3 % (meshkuj 396,751/femra 444,244) (2008 vler.)

  • Mosha mesatare:

e përgjithshme: 20.2 vjet

meshkuj: 20.1 vjet

femrae: 20.2 vjet (2008 vlersim.)[1]

Shtimi natyrorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2.562 % (2008 vlerësim)

  • nataliteti:

30.77 të lindur/1,000 banorë (2008 vlerësim)

  • mortaliteti:

5.14 të vdekur/1,000 banorë (2008 vlerësim)[1]

Struktura gjinore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të posalindurit: 1.05meshkuj(ndaj)/femra

deri 15vjet: 1.03 male(s)/female

15-64 vjet: 1.03 meshkuj(ndaj)/femra

65 e më tepër vjet: 0.89 meshkuj(ndaj)/femra

  • popullsisa e përgj.: 1.02 meshkuj(ndaj)/femra (2008 vler.)
  • mortaliteti i foshnjave:

totalel: 45.43 të vdekur/1,000 të lindur gjallë

mashkuj: 51.06 të vdekur/1,000 të lindur gjallë

femrae: 39.53 të vdekur/1,000 lindur gjallë (2008 vler.)

  • jetëzgjatja:

pop.e përgj: 69.62 vjet

mashkuj: 68.32 vjet

femra: 70.99 vjet (2008 vle.)[1]

Struktura etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura etnike

Arab 75 %-80 %,

Kurd 5 %-10 %,

Turkmen 6 %, Asirian, dhe të tjerë 9 %

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c "CIA - The World Factbook" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 24 dhjetor 2018. Marrë më 7 dhjetor 2008.