Jump to content

Demografia e Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeorgjia ka qenë shtet i pavarur prej shek. Të IV para Krishtit dhe zhvillimin më të hovshëm kulturor dhe ekonomik e arrinë në shekullin XII. Në vitin 1555 Gjeorgjia ndahet në dy pjesë në perëndim nën ndikimin e Persaisë dhe në lindje nën ndikimin e Turqisë. Në shekullin XIX përjeton pushtimin rus.

Gjeorgjia në vitin 1967 ka pasur 4,6 milion banorë. Sipas të dhënave të vitit 1998 ajo shënon një popullsi 5,1 milion banorë Për këtë periudhë popullsia e Gjeorgjisë ëhit shtuar për 500.000 banorë. Në vitin 1996 shkalla e lindshmërisë ka qenë 9,9 ‰, e vdekshmërisë 6,4 ‰ dhe shtim natyrorë 3,5 ‰. Përbërja etnike e Gjeorgjisë ëhit mjaft heterogjene. Grupin më të madh etnik e bëjnë gjeorgjianët me 70 %, pas tij armenët 8 %, rusët 6 %, azerbejxhanët 6 %, osetinët 3,2 %, etj.

Numri saktë i popullsisë është i paqartë .[1] Sipas regjistrimit të popullsisë të kryera në vitin 2003 ajo ka 215.972 banorë, në të cilën jetojnë gruzianët (gjeorgjian) (rreth 46%), abhazët (rreth 15%) muslimanë, armenët (rreth 15%), rusët (2414%), ortodoks greqishtfolës, ukrainasët etj. Kryeqyteti quhet Suhuni me mbi 120 mij banorë. Republika Autonome Axharia (3000km2) ka 360 mij banortë, prej të cilëve 83% janë axharë(mysliman), rusë (rreth 8%), armenë (rreth 4%), pastaj ortodoksët greqishtfolës, ukrainas etj. Kryeqytet është Batumi me rreth 140 mijë banorë. Krahina Autonome Osetia Jugore (3900 km2) ka 70 mijë banorë, prej tyre 66% janë osetët (mysliman), 29% gruzianë, 2% rusë, Kryeqytet është Zhinvali me 43 mijë banorë

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Demografia e Gjeorgjisë – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale