Demografia e Iranit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Piramida e popullsisë së Iranit
dendësia e popullsisë sipas provincave në Iran

Irani ka 70.049.262 banor sipas regjistrimit të vitit 2006. Gati një e katërta e popullsisë është më e re se 15 vjet.

lëvizja e popullsisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

shtimi i natyror[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

17,17 lindje / 1000 banor (2009 ).[1]

në vendin e 120 botë

struktura moshore dhe gjinore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

0-14 vjet: 21,7 % (7.394.841 meshkuj / femra 7 022 076)

15-64 vjet: 72,9 % (24501544 mashkull / femër 23 914 172)

65 vjet e më tepër: 5.4 % (femra 1,725,828/femra 1.870.823) (2009 )[1]

  • mosha mesatare e popullsisë

e përgj: 27 vjet

mashkull: 26,8 vjet

femra: 27.2 vjet (2009 )[1]

struktura gjuhësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

struktura fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mysliman 98 %(Shit 89 %, sunit 9 %),

tjera (përfshin Zoroastrian, çifute, të krishterë, dhe Bah) 2%.[1]

struktura etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosha mesatare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

qytetet më të mëdha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti 2005
popullsia
1. Тeherani 8.601.473
2. Мashad 2.307.177
3. Isfahani 1.547.164
4. Таbriz 1.424.641
5. Shiraz 1.279.140

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d "CIA - The World Factbook" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 3 shkurt 2012. Marrë më 19 prill 2010.