Demografia e Pakistanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
demografia e Pakistanit, numri i popullsisë në mijë
grupet më tëdha etnike në Pakistan dhe në viset përrreth viti 1980

Pakistani konsiderohet si një ndër vendet më të populluara të botës me rreth 180 milionë banorë. Aktualisht ai renditet i 6-ti pas Brazilit. Nga viti 1951 deri 1998 popullsia urbane e Pakistanit është rritur për shtatë herë.

Pakistani në vitin 1951 ka pasur vetëm 33 milion banorë. Një rritje e tillë dramatike megjithëate shenja të ngadalsimit Nataliteti në Pakistan është 34 promila, ndërsa mortaliteti është 10 promila. Shkala e shtimit natyrorë 24 promila. Urdu është gjuhë nacionale edhe pse është gjuhë amtare e vetëm 8% të popullsisë., ndërsa gjuha angleze është gjuhë zyrtare, e cila shfrytëzohet sipas kushtetutës, në bisnes, dhe në shumicën e Universiteteve. Gjuhën pengjabe e flasin 60 milion banorë , por nuk është e pranuar për gjuhë zyrtare.

historia e numrit të popullsisë
regjistrimi popullsia % urbane

1951 33,816,000 17.80%
1961 42,978,000 22.46%
1972 65,321,000 25.40%
1981 84,254,000 28.28%
1998 130,580,000 32.51%

struktura etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

struktura religjioze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

struktura gjuhësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]