Dita e Novruzit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Dita e Novruzit apo e quajtur ndryshe edhe dita e Sulltan Novruzit e ditëlindjen e Imam AliutQabe. Në këtë ditë çdo gjë ringjallerohet, lind shpresa, ringjallja për gjithë njerëzimin. Ajo është një ditë e re, kur të gjithë shpresojnë për një të ardhme më të mirë.

"Nevruzi" vjen nga persishtja dhe do të thotë “Dita e re”, ndërsa "Sulltan" është titulli i lartë që tregon rëndësinë e kësaj dite. Festa e Sulltan Novruzit ka mbërritur në viset shqiptare së bashku me besimin bektashian, në shekujt XV-XVI. Në shekullin XX dhe në mënyrë të veçantë në mesin e tij, kjo festë është shndërruar në një manifestim mbarëkombëtar. Diktatura komuniste në Shqipëri, e prirur drejt ateizmit, në vitin 1967 i mbylli të gjitha objektet e kultit, përfshi ato të besimit bektashian. Në Shqipëri Dita e Novruzit, festa më e rëndësishme e Bektashizmit, u dekretua si festë kombëtare në vitin 1996. Sekti i bektashinjve është i vendosur kryesisht në jug të vendit, ndërkohë që ai ka një shtrirje të konsiderueshme në territorin e Republikës së Shqipërisë. Bektashinjtë janë të përhapur edhe në Kosovë dhe në Maqedoni, ku krahas sunitëve ata përbëjnë popullsinë shqiptare të besimit mysliman.

Dita e Novruzit festohet edhe ne vende te tjera të botës myslimane, në ditë që variojnë nga 20 deri më 26 mars, si:

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ http://www.centcom.mil/news/key-afghan-us-leadership-plant-trees-for-farmer-s-day
 2. ^ Azerbaijan 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.
 3. ^ Nowruz Declared as National Holiday in Georgia. Civil.Ge (1 korrik 2001). Vizituar në 6 prill 2010.
 4. ^ Kyrgyzstan 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.
 5. ^ Iraq 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.
 6. ^ Iran (Islamic Republic of) 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.
 7. ^ Celebrating Nowruz in Central Asia. fravahr.org. Vizituar në 23 mars 2007.
 8. ^ The World Headquarters of the Bektashi Order – Tirana, Albania. komunitetibektashi.org.
 9. ^ Albania 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.
 10. ^ Tajikistan 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.
 11. ^ Turkmenistan 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.
 12. ^ Uzbekistan 2010 Bank Holidays. Bank-holidays.com. Vizituar në 6 prill 2010.