Enis Rama

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Enis Rama
Enis Rama - Çka thotë feja (drejtpërdrejtë)
U lind në12 qershor, 1976
Kombësiashqiptar
Punësimihoxhë

Enis Rama u lind më 12 qershor 1976 në qytetin e Mitrovicës. Është hoxhë, imam në xhaminë 'Isa Beg' në Mitrovicë si dhe kryeredaktor në televizionin Peace TV Shqip.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enis Rama u lind më 12 qershor 1976 në qytetin e Mitrovicës, ku edhe e kreu shkollën fillore. Më pas morri rrugën e kërkimit të diturisë dhe e përfundoi me sukses Medresenë e Mesme ‘Alaudin’ në kryeqytet. Por, ambicjet e tij drejt përvetësimit të diturisë fetare nuk mjaftuan me kaq. Kërkoi që të përsoste mësimin gjuhës arabe në një nga universitetet e Amanit në Jordani, ku përveç tjerash këtu pati nderin ta takojë edhe një nga kolosët e dijes të cilët jetuan në kohërat tona; dijetarin me origjinë nga Shkodra, Muhamed Nasirudin Albanin.

Duke e ndjekur shembullin e këtij dhe shumë dijetarëve e hoxhallarëve të tjerë, vazhdoi rrugën e kërkimin e diturisë, për tu ndalur në stacionin e radhës - Universitetin IslamikMedinë, në degën e hadithit. Ku normalisht se nuk u kënaq vetëm me studimet e marra vetëm nga Universiteti, por kërkonte çdo ligjëratë që mbahej nga dijetarët e mëdhenj.

Në vitin 2006 i përfundoi studimet posdiplomike në Universitetin e Hapur Amerikan në Kajro të Egjiptit në degën Bazat e fesë (‘Usulud -Din’).

Me t’u kthyer në Kosovë e filloi punën e tij intensive për thirrjen e njerëzve në fenë e Zotit, punë kjo që po vazhdon pa reshtur tashmë për disa vite. Hoxhë Enis Rama jeton dhe vepron në Mitrovicë, ku edhe mban ligjerata të rregullta javore. Ai po ashtu njihet edhe për ligjeratat e rregullta në Prishtinë, ku marrin pjesë jo vetëm muslimanët e kryeqytetit. Ai veçanërisht shquhet për kuptimet e thella të teksteve sheriatike dhe për ligjëratat e tij mbi shërimin e zemrave dhe besimin Islam.

Poashtu, ai është recenzent i disa prej librave të përkthyera në gjuhën shqipe.

Seritë më të njohura të ligjëratave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Rruga drejt Allahut
  • Komentim i kapitullit Rikak nga libri Sahih el-Buhari
  • Komentim i librit Akideja e Vasitit të Ibn Tejmijes
  • Komentim i librit Kitabu Teuhid
  • Komentim i librit Tre parimet dhe argumentet e tyre
  • Ta njohim Allahun
  • Komenti i 40 haditheveimam Neveviut
  • Pëfitime nga jeta e Muhamedit alejhi selam
  • Besimtari mes mëkatit dhe pendimit
  • Si ta përfitojmë dashurinë e Allahut

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]