Ezopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portreti i Aesop nga Diego Velázquez.

Ezopi (Greqisht: Αἴσωπος, Aisōpos; rreth vitit 620 – 564 para erës sonë) ishte një fabulist dhe tregimtar grek, i cili u vlerësua me një numër të përrallave të njohura kolektivisht si Fabulat e Aesop. Megjithëse ekzistenca e tij mbetet e paqartë dhe asnjë shkrim i tij nuk mbijeton, përralla të shumta që i janë besuar atij, u mblodhën përgjatë shekujve dhe në shumë gjuhë në një traditë tregimi që vazhdon edhe sot e kësaj dite. Shumë nga tregimet karakterizohen nga kafshët dhe objektet e pajetë që flasin, zgjidhin problemet dhe në përgjithësi kanë karakteristika njerëzore.

Detajet e shpërndara të jetës së Aesopit mund të gjenden në burime të lashta, duke përfshirë Aristotelin, Herodotin dhe Plutarkun. Një vepër e lashtë letrare e quajtur The Aesop Romance tregon një version episod, ndoshta shumë fiktiv të jetës së tij, duke përfshirë përshkrimin tradicional të tij si një skllav i shëmtuar (δοῦλος) i cili me zgjuarsinë e tij fiton liri dhe bëhet këshilltar i mbretërve dhe qyteteve. Fjalët e vjetra të emrit të tij kanë përfshirë Esop(e) dhe Isope. Përmbledhjet e Aesopit në kulturën popullore gjatë 2500 viteve të fundit kanë përfshirë shumë vepra arti dhe paraqitjen e tij si karakter në shumë libra, filma, shfaqje dhe programe televizive.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet më të hershme greke, duke përfshirë Aristotelin, tregojnë se Aesop ka lindur rreth vitit 620 pes në Trakia, në një vend në bregun e Detit të Zi, i cili më vonë do të bëhej Mesembria. Një numër i shkrimtarëve të mëvonshëm të periudhës së perandorisë romake (duke përfshirë Fedrodin, të cilët i përshtatën legjendat në latinisht) thonë se ai ka lindur në Frigji.[1] Poeti i shekullit të 3-të, Callimachus e quajti atë "Aesopi i Sardit",[2] dhe shkrimtari më vonë Maximus of Tyre e quajti atë "I urti i Lidisë".[3]

Nga Aristoteli[4] dhe Herodoti[5] mësojmë se Aesop ishte një skllav në Samos dhe se zotërit e tij ishin së pari një burrë me emrin Xanthus dhe pastaj një njeri i quajtur Iadmon; se ai duhet përfundimisht të jetë liruar, sepse ai argumentoi si një avokat për një Samian të pasur; dhe se ai takoi fundin e tij në qytetin e Delfit. Plutarku[6] na tregon se Aesop kishte ardhur në Delfi në një mision diplomatik nga Mbreti Kresus i Lidisë, se ai fyeu Delfianët, u dënua me vdekje në një akuzë të rrejshme të vjedhjes në tempull, dhe u hodh nga një shkëmb (pas të cilit Delfianët pësuan murtaja dhe urinë). Para këtij episodi fatal, Aesop u takua me PerianderKorintit, ku Plutarku ka ngrënë me shtatë të urtit e Greqisë, të ulur pranë shokut të tij Solon, të cilin e kishte takuar në Sardë. (Leslie Kurke sugjeron që vetë Aesop "ishte një konkurrent popullor për përfshirje" në listën e Shtatë të urtëve.)[7]

Problemet e pajtimit kronologjik që datojnë nga vdekja e Aesop dhe mbretërimit të Kresusit udhëheqën dijetarin e Aesopit (dhe përpiluesit e Indeksit të Perrit) Ben Edwin Perry në vitin 1965 për të arritur në përfundimin se "gjithçka në dëshminë e lashtë për Aesop që ka të bëjë me asociacionet e tij me ose Kresusi ose me cilindo nga të ashtuquajturit shtatë të urtit të Greqisë duhet të llogaritet si letërsi fiktive "dhe Perry gjithashtu e hodhi poshtë vdekjen e Aesop në Delfi si legjendare;[8] por hulumtimet e mëvonshme kanë vërtetuar se një mision diplomatik i mundshëm për Kresusin dhe një vizitë në Periander "janë në përputhje me vitin e vdekjes së Aesop."[9] Ende problematike është historia e Fedrodit që ka Aesopin në Athinë, duke u treguar fabulat e bretkosave që kërkuan një mbretëri, gjatë sundimit të Peisistratos, që ndodhi disa dekada pas datës së supozuar të vdekjes së Aesop.[10]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Brill's New Pauly: Encyclopaedia of the Ancient World (hereafter BNP) 1:256.
  2. ^ Callimachus. Iambus 2 (Loeb fragment 192)
  3. ^ Maximus of Tyre, Oration 36.1
  4. ^ Aristotle. Rhetoric 2.20 Arkivuar 2011-05-24 tek Wayback Machine.
  5. ^ Herodotus. Histories 2.134 Arkivuar 2012-05-21 tek Wayback Machine.
  6. ^ Plutarch. On the Delays of Divine Vengeance; Banquet of the Seven Sages; Life of Solon.
  7. ^ Kurke 2010, p. 135.
  8. ^ Perry, Ben Edwin. Introduction to Babrius and Phaedrus, pp. xxxviii–xlv.
  9. ^ BNP 1:256.
  10. ^ Phaedrus 1.2