Jump to content

Familja Gjini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Familja Gjini ( kroatisht: Gini, italisht: Ginni ose Ghini) ishte një familje mesjetare shqiptare që jetoi në Shqipërinë veneciane në shekullin e 16 dhe 17, e cila luajti një rol të madh në historinë shoqërore dhe ushtarake në bregdetin lindor të Adriatikut.[1] Fisniku Mark Gjini i përkiste kësaj familjes.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Krahe dhe Lambertz, emri Gjin mund të jetë një emër i lashtë shqiptar, një formë e antroponimit Gentius. [2] Emri Gjin përgjithësisht nga të krishterët shqiptarë lidhet me figurën e një shenjtori. [2]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja Gjini përmendet për herë të parë në vitin 1216 në një letër që Papa Inocenti III i dërgoi Dhimitër Gjinit, Princit të Shqipërisë.[3]

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja Gjini, midis familjeve si Bruti, Bruni, Krutaj, Skuraj, u arratis në Shqipërinë veneciane për shkak të presionit osman në shekullin e 16-të, megjithëse migrimet kishin filluar tashmë në vitin 1479, pas rënies së Shkodrës. Një degë emigruan në Kërçovë, në fshatin Prapadisht, rreth vitit 1490 ose pak para. Jan në shënime të xhamis të fshatit.

Familja Gjini prodhoi avokatë që jetonin dhe punonin në Zadar dhe Dalmaci, si dhe anëtarë që shërbyen në ushtrinë veneciane gjatë Luftës së Kretës (1645-1669).[4] M. Antonovic shkruan për një Clement Ginni, një paraardhës i mundshëm i familjes Gjini që figuronte në Shkodër në vitin 1330. Familja rishfaqet vetëm në vitin 1536 me testamentin e Nikolla Murthes, mërgimtar nga Tivari, me banim në Venecia. Njëfarë baroni Stjepan thuhet se ka ikur pas rënies së Shkodrës. Në vitin 1598, avokatët Nikola dhe Marko Ginni, djemtë e Gjon Palit, regjistrohen në Zadar. Nikolla ishte një kapiten në ushtrinë veneciane në 1622 ku ai bëri biznes me kreun e Zarës, Simon Celadic. Në vitin 1593 kapiten Marko Ginni u regjistrua si komandant i njësisë detare me ushtarë të komanduar nga mërgimtari ulqinas dhe zadari Nikolla Mesili (Melili) nga Ulqini. Në 1595, u regjistruan dy avokatë - John dhe Paul Ginni, ky i fundit ishte kapiten në 1595 kur u martua me një fisnike Margaret, vajzën e Bartol Ferr. Në vitin 1602, Pali u regjistrua si komandant i një njësie shqiptare. Një ushtar i quajtur Leka Fransi nga lumi Bojana ishte nën komandën e Palit. Në 1610, Gini duhej të lundronte me një anije tregtare nga Venecia në Split. Në verë, Gjini u kthye në Istria, ku së bashku me kapitenin Petar Žarković, komanduan një detashment prej 38 ushtarësh. Përmendja e fundit e Paul Ginni është regjistruar në vitin 1612, ku ai zuri pesë ngushtica në Senj.[5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Čoralić, Lovorka (2007). The Albanian family Ginni in the sixteenth- and seventeenth-century histories of Dalmatia and Istria: a contribution to the study of communications along the East Adriatic Coast (në kroatisht). fq. 271–286. Marrë më 10 nëntor 2019.
  2. ^ a b Riska, Albert (2013). "The Christian Saints in the (Micro)toponymy of Albania". Anglisticum Journal (IJLLIS) vol 2 issue 3. Pages 167-176. Page 174
  3. ^ Durham, Mary Edith (1928). Some Tribal Origins, Laws and Customs of the Balkans (në anglisht). George Allen & Unwin. fq. 65. Marrë më 10 nëntor 2019.
  4. ^ Coralic, Lovka (2004). ZADARSKI KANONIK – SKADRANIN GIOVANNI CAMPSI (bot. UDK 929:659.3 G. Campsi Izvorni znanstveni rad). Hrvatski institut za povijest Zagreb. Marrë më 10 nëntor 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
  5. ^ Čoralić, Lovorka (2007). Albanska obitelj Ginni u povijesti Dalmacije i Istre (xvi. i xvii. st.) – prilog poznavanju komunikacija duž istočnojadranske obale. UDK 929.5 Ginni, obitelj “15/16” 94 (497.5 Dalmacija) “15/16” Izvorni znanstveni rad Primljeno: 21. svibnja 2007. Prihvaćeno za tisak: 3. prosinca 2007.: Hrvatski institut za povijest Opatička 10 10000 Zagreb Republika Hrvatska. fq. 1–17. Marrë më 10 nëntor 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (lidhja)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]