Jump to content

Fazan i artë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fazan artë (Chrysolophus pictus), i njohur gjithashtu edhe si fazan kinez dhe fazan me ngjyrat e ylberit, është shpend gjahu i llojit Galiform (zog pule) dhe familjes Phasianidae ( Fazan ). Emri i tij rrjedh nga greqishtja e lashtë khrusolophos, "me kreshtë të artë", dhe pictus është latinisht për "pikturuar" nga pingere, "për të pikturuar". [1]

Ky lloj zogu është vendas në pyjet e zonave malore të Kinës perëndimore, por popullatat e egra janë vendosur në Mbretërinë e Bashkuar, Kanada, Shtetet e Bashkuara, Meksikë, Kolumbi, Peru, Bolivi, Kili, Argjentinë, Uruguaj, Ishujt Falkland, Gjermani, Belgjikë, Hollanda, Franca, Irlanda, Australia dhe Zelanda e Re . [2] Në Angli ato gjenden në Anglinë Lindore, në peizazhin e dendur pyjor të Breklandit si dhe Tresko të Ishujve e Sicilisë .

Mashkulli i rritur është i gjatë 90–105 cm (35–41 in), bishti i tij përbën dy të tretat e gjatësisë totale. "Pelerina" e thellë ngjyrë portokalli mund të përhapet në gjithë trupin, duke u shfaqur si një tifoz alternativ i zi dhe portokalli që mbulon të gjithë fytyrën, përveç syrit të verdhë të ndritshëm në ngjyrë të zezë.

Fazan mashkull në Parkun e Shpendëve Kuala Lumpur, Malajzi

Meshkujt kanë një kreshtë të verdhë të artë me një nuancë të kuqe në majë. Fytyra, gusha, mjekra dhe anët e qafës janë në ngjyrë të kuqe ndryshku. Kreshta dhe pjesa rreth syve janë në ngjyrë të verdhë, ndërsa një pjesë e trupit është në portokalli të lehtë. Një pjesë e sipërme e shpinës është në ngjyrë të gjelbër dhe të verdhë e artë. Terciaret janë blu, ndërsa pjesa rreth krahëve është e kuqe e errët. Karakteristikat e tjera të pendës mashkullore janë pendët qendrore të bishtit, njolla të zeza në kanellë, si dhe maja e bishtit duke qenë ngjyrë kanelle. Mbulesat e bishtit të sipërm janë me të njëjtën ngjyrë si pendët qendrore të bishtit. Mashkulli gjithashtu ka një gjoks të kuqërremtë dhe pjesët e poshtme të krahëve janë ngjyrë gështenjë në të kuqe të ndezur. Këmbët dhe kthetrat e poshtme janë në të verdhë të zbehtë.

Femra (pula) është shumë më pak e dukshme, me një pendë kafe me njolla të ngjashme me atë të fazanit të zakonshëm femër. Ajo është më e errët dhe më e hollë se pula me një bisht proporcionalisht më të shkurtër (gjysma e 60–80 cm (24–31 në) në gjatësi. Gjoksi dhe pjesët anësore të femrës janë në ngjyrë kafe në të zezë dhe barku është i butë. Ajo ka fytyrë dhe fyt të butë.

Si meshkujt ashtu edhe femrat kanë këmbë dhe sqep të verdhë.

Ata ushqehen me drithëra, gjethe dhe jovertebrorë dhe natën enden nëpër pemë. Gjatë dimrit, tufat tentojnë të ushqehen afër vendbanimeve njerëzore në buzë të pyllit, duke marrë kryesisht gjethe gruri dhe fara. [3] Ndonëse janë të ngathta në fluturim, ata preferojnë të vrapojnë dhe të kalojnë shumicën e kohës në tokë. Nëse befasohen, ata papritmas mund të shpërthejnë përpjetë me shpejtësi të madhe dhe me një tingull të veçantë krahësh.

Fazanët e artë lëshojnë 8 deri në 12 vezë në të njëjtën kohë dhe më pas do t’i inkubojnë këto për rreth 22–23 ditë. Ata priren të hanë manaferrat, fara dhe lloje të tjera të bimësisë .

Mashkulli ka një thirrje metalike në sezonin e shumimit.

Fazani i artë zakonisht gjendet në kopshtet zoologjike, por shpesh si ekzemplarë hibridë kanë farën e ngjashme të fazanit të zonjës Amherst .

Ekzistojnë gjithashtu mutacione të ndryshme të fazanit të artë të njohur nga zogjtë në robëri. Në blegtori, lloji i egër quhet "i kuq-artë" për ta dalluar atë nga mutacione të ndryshme.

  • Lista e specieve të rrezikuara dhe të mbrojtura të Kinës
  1. ^ Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names (në anglisht). London: Christopher Helm. fq. 105, 306. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  2. ^ Long, John L. (1981).
  3. ^ Wu, Bao-Hua, and Xiao-Ping Yu Tao Li. "Winter Diet and Digestive Tract of the Golden Pheasant (Chrysolophus Pictus) in the Qinling Mountains, China".