Feja në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fetë sipas censusit të vitit 2011:
Gjelbër dhe bruz: Myslimanët
Blu dhe të kuqe: Të krishterë Gri: Jofetarë dhe të padeklaruar

Fetë më të zakonshme të praktikuar në Shqipëri janë Islami dhe krishterizmi, ndërkohë që një pjesë e shqiptarëve nuk kanë asnjë besim fetar. Shqipëria sipas kushtetutës nuk ka fe zyrtare dhe shteti është asnjëanës në çështjet e ndërgjegjes. Vendi nuk ka një histori të ekstremizmit fetar dhe merr krenari në harmoninë që ekziston në traditat fetare. Në vitin 1967 praktika fetare u ndalua zyrtarisht në Shqipëri, dhe pas rënies se komunizmit të shtetit, në vitin 1991 rifilluan aktivitetet fetare.

Katedrali i Qendres e Korces
Xhamia e Et'hem BeutTiranë

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

:
:

Praktikimi i fesë në Shqipëri (UNDP 2018) [1]

  Praktikon fe (37.3%)
  Nuk praktikon fe (62.7%)
Censusi i 2011 në Shqipëri
Myslimanë
56.70%
Katolikë
10.03%
Ortodoksë
6.75%
Bektashinj
2.09%
Të krishterë të tjerë
0.14%
Besimtarë të pacilësuar
5.49%
Të padeklaruar
13.79%
Ateistë
2.5%

Në Censusin e 2011 (i cili pati kontestime të shumta Këshilli i Evropës dhe organizma të tjerë)[2] grupi më i madh fetar ishin myslimanët 56.7%) që pasoheshin nga katolikët (10.03%), ortodoksët (6.75%) dhe bektashinjtë (2.09%). Pjesa tjetër prej 21.78% përbëhej nga të padeklaruar, besimtarë që nuk identifikoheshin me ndonjë fe dhe ateistë.

Një studimi i tjetër në 2012 gusht nga Pew Research gjeti se vetëm 15% e popullsisë, për shembull, e konsiderojnë fenë si një faktor shumë i rëndësishëm në jetën e tyre, e cila ishte përqindja më e ulët në botë në mesin e vendeve me popullsi të konsiderueshme myslimane.[3] Një studimi edhe i tjetër kryer nga Gallup Global Reports e 2010 tregon se feja luan një rol të rëndësishëm për 39% të shqiptarëve, dhe e rendit Shqipërinë si vendin e trembëdhjetë paktën fetare në botë.[4]

Sipas sondazhit WIN/Gallup International në 2016 për besimet e shqiptarëve:

 • 80% besojnë në ndonjë zot
 • 40% besojnë në jetën pas vdekjes
 • 57% besojnë se njerëzit kanë shpirt
 • 40% besojnë në ferr
 • 42% besojnë në parasjë [5]
Xhamia e Kokonozit
Skeda:Xhami Pellumb.jpg
Xhamia e Plumbit
Skeda:Figura16XhamiVokopol.jpg
Xhamia e Vokopoles

Toleranca fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas një studimi të organizatës UNDP të OKB-së, pesë faktorët kryesorë që mundësojnë tolerancën fetare në Shqipëri janë evidentuar të mëposhtmet:

 • Indiferenca fetare ose mungesa e njohurive për fetë (76% e shqiptarëve mendojnë kështu)
 • Kultura vendore (kombëtare) dhe dominimi i traditave kombëtare ndaj atyre fetare (83.3% )
 • Respekti i ndërsjellë dhe respektim për liritë individuale
 • Sekularizmi (83.1%)
 • Ateizmi i trashëguar nga periudha komuniste (67.6%) [6]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të Dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Religious Tolerance in Albania" (PDF). UNDP. 25 prill 2018. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 5 maj 2018. Marrë më 18 qershor 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Third Opinion on Albania, adopted on 23 November 2011. Published Strasbourg 4 June 2012. Available here: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/minorities/3_fcnmdocs/PDF_3rd_OP_Albania_en.pdf
 3. ^ http://www.pewforum.org/Muslim/the-worlds-muslims-unity-and-diversity-infographic.aspx
 4. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 14 tetor 2013. Marrë më 5 korrik 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 5. ^ "Religion prevails in the world" (PDF). Gallup. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 14 nëntor 2017. Marrë më 2017-07-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ ""Religious Tolerance in Albania"" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 27 tetor 2018. Marrë më 30 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)