Jump to content

Liria e fesë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Myslimanët duke u lutur në Xhaminë Xhama në Indi, një vend me shumicë hindu .

Liria e fesë ose liria fetare është një parim që mbështet lirinë e një individi ose komuniteti, publikisht ose privatisht, për të praktikuar fenë ose besimin në mësimdhënie, praktikim, adhurim dhe respekt. Ai përfshin gjithashtu të drejtën për të mos deklaruar asnjë fe ose besim [1] ose "të mos praktikosh një fe" (shpesh quhet liri nga feja). [2]

Koncepti i lirisë fetare përfshin, dhe disa thonë se kërkon, liberalizmin laik dhe përjashton versionet autoritare të shekularizmit. [3] [4] [5]

Liria e fesë konsiderohet nga shumë njerëz dhe shumica e kombeve si një e drejtë themelore e njeriut . [6] [7] Liria e fesë mbrohet në të gjitha konventat më të rëndësishme ndërkombëtare për të drejtat e njeriut, si Konventa Ndërkombëtare e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat Civile dhe Politike, Konventa Amerikane për të Drejtat e Njeriut, Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe Konventa e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Fëmijës. Në një vend me një fe shtetërore, liria e fesë përgjithësisht konsiderohet se nënkupton që qeveria lejon praktikat fetare të komuniteteve të tjera përveç fesë shtetërore dhe nuk persekuton besimtarët në besime të tjera ose ata që nuk kanë besim; në vende të tjera, liria e fesë përfshin të drejtën për të refuzuar mbështetjen, me taksa ose ndryshe, një fe shtetërore.

Liria e fesë përfshin dhe mund të shkojë përtej lirisë së besimit (kjo liri zakonisht kufizohet në të drejtën për të besuar çfarëdo që dëshiron një person, grup ose fe). Përkundrazi, liria e fesë përfshin, lirinë e praktikimit, të drejtën për të praktikuar fenë ose besimin hapur dhe jashtë në mënyrë publike, për të cilën disa besojnë se është një aspekt qëndror i lirisë fetare. [8] Një term i tretë, liria e adhurimit është me përkufizim të pasigurt dhe mund të konsiderohet se bie midis dy termave. Termi "besim" konsiderohet gjithëpërfshirës i të gjitha formave të mosbesimit, duke përfshirë ateizmin, humanizmin, ekzistencializmin. apo shkolla të tjera të mendimit. Nëse jobesimtarët apo humanistët duhet të konsiderohen për qëllimet e përkufizimit të lirisë së fesë është një çështje e kontestuar në kontekstet ligjore dhe kushtetuese. Thelbësore në shqyrtimin e kësaj lirie është çështja nëse praktikat fetare dhe veprimet e motivuara që përndryshe do të shkelnin ligjin laik duhet të lejohen për shkak të ruajtjes së lirisë së fesë, e konsideruar p.sh., (në jurisprudencën amerikane) Reynolds kundër Shteteve të Bashkuara ose Wisconsin kundër Yoder, (në të drejtën evropiane ) SAS kundër Francës, dhe shumë juridiksione të tjera.

  1. ^ "CCPR General Comment No. 22: Article 18 (Freedom of Thought, Conscience or Religion)". korrik 30, 1993 – nëpërmjet https:refworld.org. 5. The Committee observes that the freedom to 'have or to adopt' a religion or belief necessarily entails the freedom to choose a religion or belief, including the right to replace one's current religion or belief with another or to adopt atheistic views. [...] {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  2. ^ "CASE OF BUSCARINI AND OTHERS v. SAN MARINO". European Court of Human Rights. shkurt 18, 1999. § 34. Marrë më janar 24, 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja).
  3. ^ Andrew Koppelman, How could religious liberty be a human right?, International Journal of Constitutional Law, Volume 16, Issue 3, July 2018, Pages 985–1005, https://doi.org/10.1093/icon/moy071
  4. ^ "Is the liberal state secular? How much state-religion separation is necessary to secure liberal-democratic ideals". Religion and Global Society. 2017-04-05. Marrë më 2024-03-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Rosentiel, Tom (2007-12-03). "Religion and Secularism: The American Experience". Pew Research Center. Marrë më 2024-03-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Davis, Derek H. "The Evolution of Religious Liberty as a Universal Human Right". Arkivuar nga origjinali më 1 shkurt 2008. Marrë më 5 dhjetor 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  7. ^ Congress, U. S. (2008). Congressional Record #29734 – 19 November 2003. U.S. Government Printing Office. ISBN 978-0160799563. Marrë më 3 shtator 2011. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  8. ^ Farr, Thomas (1 nëntor 2019). "What in the World is Religious Freedom?". Religious Freedom Institute. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)