Jump to content

Fluria (kimi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lëngu i bromit kalon lehtësisht në avull në temperaturën e dhomës, duke treguar paqëndrueshmëri të lartë

kimi, fluria është një cilësi materiale që përshkruan se sa lehtë avullon një substancë. Në një temperaturë dhe presion të caktuar, një substancë me fluri të lartë ka më shumë gjasa të ekzistojë si avull, ndërsa një substancë me fluri të ulët ka më shumë gjasa të jetë e lëngshme ose e ngurtë . Fluria mund të përshkruajë gjithashtu prirjen e një avulli për t'u kondensuar në një lëng ose të ngurtë; substancat më pak të flurshme do të kondensohen më lehtë nga një avull sesa ato shumë të flurshme. [1] Ndryshimet në fluri mund të vërehen duke krahasuar se sa shpejt substancat brenda një grupi avullohen (ose sublimohen në rastin e lëndëve të ngurta) kur ekspozohen në atmosferë. Një substancë shumë e flurshme si alkooli i fërkimit ( alkool izopropil ) do të avullojë shpejt, ndërsa një substancë me fluri të ulët si vaji vegjetal do të mbetet e kondensuar. [2] Në përgjithësi, lëndët e ngurta janë shumë më pak të flurshme se lëngjet, por ka disa përjashtime. Lëndët e ngurta që sublimohen (ndryshojnë drejtpërdrejt nga të ngurta në avull) si akulli i thatë ( dioksidi i ngurtë i karbonit ) ose jodi mund të avullojnë me një shpejtësi të ngjashme si disa lëngje në kushte standarde. [3]

  1. ^ Felder, Richard (2015). Elementary Principles of Chemical Processes. John Wiley & Sons. fq. 279–281. ISBN 978-1-119-17764-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Koretsky, Milo D. (2013). Engineering and Chemical Thermodynamics. John Wiley & Sons. fq. 639–641. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Zumdahl, Steven S. (2007). Chemistry. Houghton Mifflin. fq. 460-466. ISBN 978-0-618-52844-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)