Jump to content

Fundamentalizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Fondamentalizmi)

Fundamentalizmi zakonisht ka një konotacion fetar që tregon lidhjen e palëkundur me një sërë besimesh të pakalueshme.[1] Sidoqoftë, fundamentalizmi ka ardhur për t'u zbatuar në një tendencë midis grupeve të caktuara - kryesisht, edhe pse jo ekskluzivisht, në fe - e cila karakterizohet nga një literalizëm shumë i rreptë pasi zbatohet ndaj disa shkrimeve të shenjta specifike, dogmave ose ideologjive dhe një ndjenjë të fortë e rëndësisë së mbajtjes së dallimeve të grupeve të brendshme dhe të jashtme,[2][3][4][5] duke çuar në një theks mbi pastërtinë dhe dëshirën për t'u kthyer në një ideal të mëparshëm nga i cili avokatët besojnë se anëtarët kanë humbur. Refuzimi i shumëllojshmërisë së mendimit të aplikuar për këto "themele themelore" dhe interpretimi i tyre i pranuar brenda grupit është shpesh rezultat i kësaj tendence.[6]

Varësisht nga konteksti, fundamentalizmi mund të jetë një karakter pejorativ dhe jo neutral, i ngjashëm me mënyrat se si perspektivat politike "krahu i djathtë" ose "krahu i majtë" mund të kenë, për disa, konotacione negative.[7][8]

Fondamentalizmi budist ka synuar gjithashtu grupe të tjera fetare dhe etnike, të tilla si ajo në Mianmar. Si një vend i dominuar budist, Mianmar ka parë tensionet e fundit midis pakicave muslimane dhe shumicës budiste, sidomos gjatë trazirave anti-muslimane në Birmani 2013, të supozuara që janë nxitur nga grupe të ashpra si Lëvizja 969.[9] Gjithashtu atë në Sri Lanka. Si një komb i mbizotëruar nga Budistët, Sri Lanka ka parë tensione të kohëve të fundit midis pakicave muslimane dhe shumicës Budiste, veçanërisht gjatë trazirave antimuslimane të 2014 2014 Trazirat anti-myslimane në Sri Lanka[10] dhe trazirat anti-myslimane të vitit 2018 në Sri Lanka[11] që pretendohet se janë nxitur nga grupe të rrepta si Bodu Bala Sena.

Ekzistojnë shembuj historikë dhe bashkëkohorë të fondamentalizmit budist në secilën nga tri degët kryesore të budizmit: Teravada, Mahayana dhe Vajrayana. Në Japoni, një shembull i shquar ka qenë praktika e shakubuku midis disa pjesëtarëve të sektit të Niçirenit - një metodë e prozelitizimit që përfshin dënimin e ashpër të sekteve të tjera si të mangëta ose të këqija. Në mënyrë të ngjashme, disa anëtarë të Traditës së Re Kadampa të Budizmit Tibetian dhe Shoqërisë Perëndimore Shugden e kanë përvetësuar hyjninë e mbrojtësit Dorje Shugden, që është kontradiktore dhe shumë sektare si një simbol i ruajtjes së pastërtisë së sektit Gelugpa nga ndotja nga mësimet e sekteve të tjera, duke dënuar qasjen eklektike të Dalai Lamës.[12]

Fondamentalizmi i krishterë është përcaktuar nga Xhorxh Marsden si kërkesë për një respektim të rreptë të doktrinave të caktuara teologjike, në reagim kundër teologjisë moderniste.[13] Termi u krijua fillimisht nga mbështetësit e saj për të përshkruar atë që pretendonin ishin pesë besime teologjike klasike specifike të krishterimit dhe që u zhvilluan në një lëvizje fundamentaliste të krishterë brenda komunitetit protestant të Shteteve të Bashkuara në fillim të shekullit të 20-të.[14] Fondamentalizmi si një lëvizje u ngrit në Shtetet e Bashkuara, duke filluar nga teologët konservator presbiterianë në Seminarin Teologjik Princeton në fund të shekullit të 19-të. Shpejt u përhap në konservatorë midis Baptistëve dhe besimeve të tjera rreth viteve 1910-1920. Qëllimi i lëvizjes ishte të ripohonte parimet kryesore teologjike dhe t'i mbrojë ato kundër sfidave të teologjisë liberale dhe kritikave më të larta.[15]

Termi "fundamentalizëm" ka rrënjë në Konferencën e Biblës të Niagarës (1878-1897), e cila përcaktoi ato parime që ai i konsideronte themelore për besimin e krishterë. Termi u përcaktua nga The Fundamentals, një koleksion prej dymbëdhjetë librash në pesë tema të botuara në vitin 1910 dhe të financuar nga vëllezërit Milton dhe Lyman Stewart, por i shpikur nga Curtis Lee Lawes, redaktor i The Watchman-Examiner, i cili propozoi pas Takimi i para-konventës 1920 i Konventës Veriore Baptiste (tani Kishat Baptiste Amerikane në SHBA) që ata që luftojnë për bazat e besimit quhen "fundamentalistë".[16] Bazat erdhën për të përfaqësuar një polemikë fondamentaliste-moderniste që u shfaq në fund të shekullit të 19-të brenda disa denominacioneve protestante në Shtetet e Bashkuara dhe vazhdoi me zell gjatë viteve 1920. Formulimi i parë i besimeve fondamentaliste amerikane është gjurmë në Konferencën e Biblës në Niagara dhe në vitin 1910 në Asamblenë e Përgjithshme të Kishës Presbyteriane, e cila i distiloi ato në atë që u bë e njohur si pesë bazat:[17]

 • Frymëzimi biblik dhe pagabueshmëria e shkrimit të shenjtë si rezultat i kësaj
 • Lindja e Virgjër e Jezusit
 • Besimi se vdekja e Krishtit ishte shlyerja për mëkatin
 • Ringjallja trupore e Jezusit
 • Realiteti historik i mrekullive të Jezusit

Ajo ende nuk u lidh me parime të tilla si krijimi i rinj në Tokë.

Nga fundi i viteve 1910, konservatorët teologjikë që u bashkuan rreth pesë bazave u njohën si "fundamentalistë". Ata e refuzojnë ekzistencën e ngjashmërive me tradita religjioze të lidhura me teologjinë, siç është grupimi i krishterimit, islamit dhe judaizmit në një familje abrahami të feve. Në të kundërt, grupet ungjillore zakonisht bien dakord mbi "bazat" e teologjisë siç shprehen në The Fundamentals, shpesh janë të gatshëm të marrin pjesë në ngjarje me grupe fetare që nuk i mbajnë doktrinat thelbësore.[18]

Dijetarët identifikojnë disa lëvizje hindu aktive politike si pjesë e "familjes Hindu fundamentaliste".[19]

Ekstremizmi brenda Islamit kthehet në shekullin e 7-të deri në kohën e Havarixhve. Nga pozicioni i tyre politik, ata zhvilluan doktrina ekstreme që i veçonin nga të dy sunnetët dhe muslimanët shiitë. Kharijitët u vunë re sidomos për miratimin e një qasje radikale ndaj Tekfirit, me ç'rast i shpallën muslimanët e tjerë të jenë jobesimtarë dhe prandaj i konsideronin ata të denjë për vdekje.[20][21][22]

Konfliktet fetare shiite dhe sunite që nga shekulli i 7-të krijuan një hapje për ideologët radikalë, të tillë si Ali Shariati (1933-77), për të bashkuar revolucionin social me fondamentalizmin islam, siç ilustrohet nga Revolucioni iranian në vitin 1979.[23] Fondamentalizmi islamik është shfaqur në shumë vende;[24] versioni vehabi promovohet në mbarë botën dhe financohet nga Arabia Saudite, Katari dhe Pakistani.[25][26]

Kriza e pengjeve të Iranit në vitet 1979-80 shënoi një pikë kthese të madhe në përdorimin e termit "fundamentalizëm". Mediat, në një përpjekje për të shpjeguar ideologjinë e Ajatollah Khomeinit dhe Revolucionit iranian në një audiencë perëndimore, e përshkruan atë si një "version fundamentalist të Islamit" nëpërmjet analogjisë me lëvizjen fondamentaliste të krishterë në SHBA. Kështu lindi termi fondamentalist islam, e cila u bë një përdorim i zakonshëm i termit në vitet në vijim.

Fondamentalizmi hebre është përdorur për të karakterizuar sionizmin fetar militant, si dhe versionet Ashkenazi dhe Sephardik të Haredi Judaizmit.[27] Ian S Lustik e ka karakterizuar fundamentalizmin hebre si "një ideologji ultranacionaliste, eskatologjike dhe irredentiste".[28]

"Fundamentalist" është përdorur me forcë për t'iu referuar filozofive të perceptuara si mendje-literale ose që kanë një pretendim për të qenë burimi i vetëm i së vërtetës objektive, pavarësisht nëse zakonisht quhet fe. Për shembull, Kryepeshkopi i Uellsit ka kritikuar "fundamentalizmin ateist" në përgjithësi[29][30] dhe tha: "Çdo lloj fundamentalizmi, qoftë biblik, ateist apo islam, është i rrezikshëm".[31] dhe tha: "Çdo lloj fundamentalizmi, qoftë biblik, ateist apo islam, është i rrezikshëm".

Në Inkuizicionin e Ri, Robert Anton Wilson ndjell anëtarët e organizatave skeptike siç është Komiteti për Hetimin Shkencor të Kërkesave të Paranormaleve si materialistë fondamentalistë, duke pretenduar se ata dogmatikisht hedhin poshtë çdo provë që bie në kundërshtim me materializmin si hallucinim apo mashtrim.[32]

Në Francë, vendosja e kufizimeve mbi veshjen e shamive në shkollat shtetërore është quajtur "fundamentalizëm laik".[33][34] Në Shtetet e Bashkuara, jotoleranca private apo kulturore e grave që mbajnë hixhabin (mbulimin me sy të islamit) dhe aktivizmin politik nga myslimanët, gjithashtu është etiketuar si "fundamentalizëm laik" nga disa muslimanë në SHBA.[35]

Termi "fondamentalizëm" nganjëherë aplikohet për të treguar një besnikëri kundërkulturore ndaj një principi ose grup parimesh, si në termin pejorativ "fondamentalizëm i tregut", që përdoret për të nënkuptuar besimin e ekzagjeruar të besimit fetar në aftësinë e laissez-faire ose pikëpamjet ekonomike të tregut të lirë ose politikat për të zgjidhur problemet ekonomike dhe sociale. Sipas ekonomistit John Quiggin, veçoritë standarde të "retorikës fundamentaliste ekonomike" janë pohimet "dogmatike" dhe pohimi se kushdo që mban pikëpamjet e kundërta nuk është një ekonomist i vërtetë. Profesor në pension në studimet fetare Roderick Hindery liston cilësi pozitive që i atribuohen formave politike, ekonomike ose të tjera të fondamentalizmit kulturor, duke përfshirë "vitalitetin, entuziazmin, gatishmërinë për të mbështetur fjalët me veprime dhe shmangien e kompromisit të lehtë", si dhe aspekte negative , të tilla si qëndrimet psikologjike, herë pas here perspektiva elitiste dhe pesimiste, dhe, në disa raste, literalizëm.[36]

Në dhjetor të vitit 2007, arqipeshkvi anglikane i Uellsit, Barry Morgan, kritikoi atë që ai e quajti "fondamentalizëm ateist", duke pretenduar se ai mbrojti se feja nuk ka asnjë substancë dhe "se besimi nuk ka vlerë dhe është absurditet paragjykues". Ai pretendoi se kjo çoi në situata të tilla si këshillat që thërrasin Krishtlindjet "Winterval", shkollat që refuzojnë të mbajnë lule të lindjes dhe kalimet largohen nga kishat. Të tjerë kanë kundërshtuar se disa prej këtyre sulmeve në Krishtlindje janë legjendat urbane, jo të gjitha shkollat luajnë nativitet, sepse zgjedhin të kryejnë luajtje të tjera tradicionale si Krishtlindja Carol ose Mbretëresha e Snow dhe, për shkak të tensioneve në rritje midis feve të ndryshme, hapjes së hapësirave publike për të shfaqur alternative në vend të skenës së Lindjes së Krishtit është një përpjekje për të mbajtur qeverinë neutrale ndaj fesë.

Sociologu i fesë Tex Sample pohon se është një gabim t'i referohemi një fondamentalisti musliman, hebre ose të krishterë. Përkundrazi, fondamentalizmi i fondamentalistit është shqetësimi i tyre kryesor, mbi dhe mbi konsiderata të tjera konfederative apo besimi.[37]

Një kritikë nga Eliot N. Dorff:

Për të zbatuar programin fondamentalist në praktikë, do të duhej një kuptim i përsosur i gjuhës së lashtë të tekstit origjinal, nëse vërtet teksti i vërtetë mund të dallohet nga variantet. Për më tepër, qeniet njerëzore janë ata që e transmetojnë këtë mirëkuptim ndërmjet gjeneratave. Edhe nëse dikush dëshiron të ndjekë fjalën e fjalëpërfjalshme të Perëndisë, nevoja që njerëzit të kuptojnë më parë se kjo fjalë kërkon interpretimin njerëzor. Nëpërmjet këtij procesi, gabimi njerëzor është i përzier në mënyrë të pazgjidhshme në vetë kuptimin e fjalës hyjnore. Si rezultat, është e pamundur të ndiqni fjalën e padiskutueshme të Perëndisë; mund të arrihet vetëm një kuptim njerëzor i vullnetit të Perëndisë.[38]

Howard Thurman u intervistua në fund të viteve 1970 për një tipar të BBC-së mbi fenë. Ai i tha intervistuesit:

Unë them se besimet, dogmat dhe teologjitë janë shpikje të mendjes. Është natyra e mendjes që të ketë kuptim jashtë përvojës, për të zvogëluar konglomeratet e përvojës në njësitë e kuptimit të cilat i quajmë parime, ideologji apo koncepte. Përvoja fetare është dinamike, lëngëse, e çimentuar, e mahnitshme. Por mendja nuk mund t'i trajtojë këto, kështu që duhet të vërë në provë përvojën fetare në një farë mënyre, ta fusë në shishe. Pastaj, kur përvoja ngadalësohet, mendja tërheq një sferë të kuqe mbi të dhe nxjerr konceptet, nocionet, dogmat, në mënyrë që përvoja fetare të ketë kuptim në mendje. Ndërkohë përvoja fetare vazhdon të përjetojë, kështu që në kohën kur unë e mora dogmën e deklaruar në mënyrë që unë të mund të mendoj për këtë, përvoja fetare bëhet objekt i mendimit.[39]

Kritikat me ndikim të fondamentalizmit përfshijnë librat e Xhejms Barrit mbi fondamentalizmin e krishterë dhe analizën e Bassam Tibit për fondamentalizmin islamik.

Përdorimi politik i termit "fundamentalizëm" është kritikuar gjithashtu. "Fundamentalizmi" është përdorur nga grupet politike për të sulmuar kundërshtarët e tyre, duke përdorur këtë term fleksibil në varësi të interesave të tyre politike. Sipas Judith Nagata, një profesor i Institutit të Kërkimeve Aziatike në Universitetin Kombëtar të Singaporit, "Muxhahidini afgan, i mbyllur në luftë me armikun sovjetik në vitet 1980, mund të vlerësoheshin si" luftëtarë të lirisë "nga mbështetësit e tyre amerikanë në atë kohë, ndërkohë që talebanët e pranishëm, mes të tjerash, si mbrojtës të armikut amerikan Osama bin Laden, janë pa dyshim "fundamentaliste". "[40]

Një studim në Universitetin e Edinburgut zbuloi se nga gjashtë dimensionet e matura të religjionit, "inteligjenca më e ulët lidhet më shumë me nivelet më të larta të fundamentalizmit".[41]

AP Stylebook i Associated Press rekomandon që termi fondamentalist të mos përdoret për asnjë grup që nuk e përdor termin në vetvete. Shumë studiues kanë adoptuar një qëndrim të ngjashëm.[42] Studiues të tjerë, megjithatë përdorin termin në kuptimin më të gjerë përshkrues për t'iu referuar grupeve të ndryshme në tradita të ndryshme fetare, duke përfshirë ato grupe që do të kundërshtonin klasifikimin si fondamentalistë, siç është Projekti i Fundamentalizmit.[43]

 1. ^ Nagata, Judith (June 2001). "Përtej Teologjisë: Drejt një antropologjie të "Fundamentalizmit". Antropologu Amerikan. 103 (2): 481–498. ido:10.1525%2Faa.2001.103.2.481(në anglisht). Pasi të konsiderohet ekskluzivisht një çështje e fesë, teologjisë, apo korrektësisë së shkrimeve të shenjta, përdorimi i termit fondamentalizëm kohët e fundit ka pësuar zgjerim metaforik në fusha të tjera [...].
 2. ^ Altemeyer, B.; Hunsberger, B. (1992). "Autoritarizmi, fondamentalizmi fetar, kërkimi dhe paragjykimi". Revista Ndërkombëtare për Psikologjinë e Fesë. 2 (2): 113–133. ido:10.1207/s15327582ijpr0202_5(në anglisht)
 3. ^ Kunst, J., Thomsen, L., Sam, D. (2014). Ribashkimi i vonë Abrahamik? Fundamentalizmi fetar parashikon negativisht kategorizimin e dyfishtë të grupeve Abrahamike midis myslimanëve dhe të krishterëve. Revista Evropiane e Psikologjisë Socialehttps://www.academia.edu/6436421/Late_Abrahamic_reunion_Religious_fundamentalism_negatively_predicts_dual_Abrahamic_group_categorization_among_Muslims_and_Christians
 4. ^ Kunst, J. R.; Thomsen, L. (2014). "Bijtë Prodigal: Kategorizimi i dyfishtë Abrahamik ndërmjetëson efektet e dëmshme të fondamentalizmit fetar në marrëdhëniet e krishtera-myslimane". Revista Ndërkombëtare për Psikologjinë e Fesë. ido:10.1080%2F10508619.2014.93796(në anglisht) (joaktiv Janar 22, 2020).
 5. ^ Hunsberger, B (1995)."Feja dhe paragjykimi: Roli i fondamentalizmit fetar, kërkimit dhe autoritarizmit të krahut të djathtë". Journal of Social Issues. 51 (2): 113–129. ido:10.1111%2Fj.1540-4560.1995.tb01326.x(në anglisht) [...] fondamentalizmi dhe marrëdhëniet kërkuese me paragjykimet janë veçanërisht domethënëse në dritën e një shoqërie me autoritarizmin e krahut të djathtë. [...] Në fund, do të duket se nuk është vetë feja, por më tepër mënyrat në të cilat individët mbajnë bindjet e tyre fetare, të cilat shoqërohen me paragjykime.
 6. ^ "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 gusht 2013. Marrë më 9 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 7. ^ Harris, Harriet (2008). Fundamentalism and Evangelicals. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-953253-2. OCLC 182663241. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Boer, Roland (2005). "Fundamentalizmi" (PDF). Në Toni Bennett; Lawrence Grossberg; Meaghan Morris; Raymond Williams (eds.). Fjalë kyçe të reja: një fjalor i rishikuar i kulturës dhe shoqërisë. Cambridge, Massachusetts: Botime Blackwell. fq 134–137. ISBN 978-0-631-22568-3 OCLC 230674627. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 10 Shtator 2008. Marrë më 27 korrik 2008. Përdorur gjerësisht si një term pejorativ për të caktuar kundërshtarët fanatikë të dikujt - zakonisht fetar dhe / ose politik - në vend se vetvetja, fondamentalizmi filloi në Protestantin e Krishterë qarqe në eC20. Fillimisht i kufizuar në debate brenda Protestantizmit evangjelist ('bazuar në ungjill'), tani është e punësuar t'i referohet cilitdo personi ose grupi që karakterizohet si i pavullnetshëm, rigoroz, intolerant dhe militant. Termi ka dy përdorime, ai paraprak një vetë-përshkrim pozitiv, i cili më pas u shndërrua në përdorimin e mëvonshëm devogator që tani është i përhapur
 9. ^ KYAW ZWA MOE (30 mars 2013). "Root Out the Source of Meikhtila Unrest". Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2013. Marrë më 4 nëntor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Athas, Iqbal; Hume, Tim (qershor 24, 2014). ""Frika, shoku në mesin e muslimanëve të Sri Lankës pas dhunës së turmës Budiste"(në anglisht)". CNN. Marrë 23 janar 2020.
 11. ^ "Sri Lanka lufton të ndalë ditët e trazirave budiste".. BBC News. 7 Mars 2018. Marrë më 23 janar 2020.
 12. ^ "New Kadampa Tradition - Kadampa Buddhism (NKT-IKBU) - Kadampa Meditation Center". info-buddhism.com. Marrë më 22 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ George M. Marsden, Fundamentalism and American Culture, (1980) pp 4-5 Over 1400 scholarly books have cited Marsden's work, according to Google Scholar.
 14. ^ Buescher, John. "A History of Fundamentalism", Teachinghistory.org Arkivuar 11 korrik 2011 tek Wayback Machine. Retrieved August 15, 2011.
 15. ^ Mark A. Noll, A History of Christianity in the United States and Canada (1992) pp 376-86
 16. ^ Curtis Lee Laws, "Convention Side Lights," The Watchman-Examiner, 8, no. 27 (1 July 1920), p 834.
 17. ^ George M. Marsden, "Fundamentalism and American Culture", (1980) p. 117
 18. ^ Carpenter, Revive us Again (1997) p 200
 19. ^ Brekke (1991). Fundamentalism: Prophecy and Protest in an Age of Globalization. Cambridge University Press. fq. 127. ISBN 9781139504294. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Another battle with Islam's 'true believers'". The Globe and Mail. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Mohamad Jebara More Mohamad Jebara. "Imam Mohamad Jebara: Fruits of the tree of extremism". Ottawa Citizen. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 gusht 2014. Marrë më 2015-11-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 23. ^ William E. Griffith, "The Revival of Islamic Fundamentalism: The Case of Iran", International Security, June 1979, Vol. 4 Issue 1, pp 132-138 in JSTOR
 24. ^ Lawrence Davidson, Islamic Fundamentalism (Greenwood, 2003)
 25. ^ Natana DeLong-Bas, Wahhabi Islam: From Revival and Reform to Global Jihad (Oxford University Press, 2008)
 26. ^ Lindijer, Koert (24 gusht 2013). "How Islam from the north spreads once more into the Sahel". The Africanists. Marrë më 24 nëntor 2014. Hundreds of years later, Islam again comes to the Sahel, this time with an unstoppable mission mentality and the way paved by money from Saudi Arabia, Qatar and Pakistan. Foreigners, and also Malians who received scholarships to study in Saudi Arabia, introduce this strict form of Islam, and condemn the sufi's [sic]. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[verifiko burimin]
 27. ^ "fundamentalism - religious movement". britannica.com. Marrë më 22 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Ian S. Lustik. "Israel's Dangerous Fundamentalists". fq. 118–139. ISSN 0015-7228. Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2009. Marrë më 4 nëntor 2013. Foreign Policy Number 68 Fall 1987 {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Alister McGrath and Joanna Collicutt McGrath, The Dawkins Delusion? Atheist Fundamentalism and the Denial of the Divine, Society for Promoting Christian Knowledge (SPCK), February 15, 2007, ISBN 978-0-281-05927-0
 30. ^ "Yr Eglwys yng Nghymru | The Church in Wales". Arkivuar nga origjinali më 16 mars 2008. Marrë më 9 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "Archbishop of Wales fears the rise of "Atheistic Fundamentalism"". Arkivuar nga origjinali më 27 dhjetor 2007. Marrë më 4 nëntor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Pope Robert Anton Wilson, The New Inquisition: Irrational Rationalism and the Citadel of Science. 1986. 240 pages. ISBN 1-56184-002-5
 33. ^ "Secular fundamentalism", International Herald Tribune, December 19, 2003
 34. ^ "Headscarf ban sparks new protests," BBC News, January 17, 2004
 35. ^ Ayesha Ahmad, "Muslim Activists Reject Secular Fundamentalism", originally published at IslamOnline, April 22, 1999. See also Minaret of Freedom 5th Annual Dinner, Edited Transcript, Minaret of Freedom Institute website.
 36. ^ Hindery, Roderick (2008). "Comparative Ethics, Ideologies, and Critical Thought" Arkivuar 28 janar 2012 tek Wayback Machine
 37. ^ Tex Sample. Public Lecture, Faith and Reason Conference, San Antonio, TX. 2006.
 38. ^ Dorff, Elliot N. and Rosett, Arthur, A Living Tree; The Roots and Growth of Jewish Law, SUNY Press, 1988.
 39. ^ "An Interview With Howard Thurman and Ronald Eyre" Arkivuar 26 qershor 2009 tek Wayback Machine, Theology Today, Volume 38, Issue 2 (July 1981).
 40. ^ Nagata, Judith. 2001. Toward an Anthropology of "Fundamentalism." Toronto: Blackwell Publishing, p.9.
 41. ^ Gary J. Lewis; Stuart J. Ritchie; Timothy C. Bates (2011-09-03). "The relationship between intelligence and multiple domains of religious belief: Evidence from a large adult US sample" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ "Can anyone define 'fundamentalist'?", Terry Mattingly, Ventura County Star, May 12, 2011. Retrieved August 6, 2011.
 43. ^ See, for example, Marty, M. and Appleby, R.S. eds. (1993). Fundamentalisms and the State: Remaking Polities, Economies, and Militance. John H. Garvey, Timur Kuran, and David C. Rapoport, associate editors, Vol 3, The Fundamentalism Project. University of Chicago Press.
 • Appleby, Scott R., Gabriel Abrahamit Bajame, dhe Emmanuel Sivan (2003). E Fortë Të Fesë. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 0-226-01497-50-226-01497-5
 • Armstrong, Karen (2001). Beteja për Perëndinë: Një Histori e Bazë. New York: Ballantine Books. ISBN 0-345-39169-10-345-39169-1
 • Brasher, Brenda E. (2001). Njeriu i ngjan kafshës Bazë. New York: Routledge. ISBN 0-415-92244-50-415-92244-5
 • Caplan, Lionel. (1987). "Studime në Bazë Fetare". Londër: MacMillan Press Ltd.
 • Dorff, Eliot N. dhe Rosett, Arthur, Jetesës në Një Pemë, Rrënjët dhe Rritjes së Hebre Ligji, SUNY Press, 1988.
 • Keating, Karl (1988). Katolicizmin dhe Bazë. San Francisko: Ignatius. ISBN 0-89870-177-50-89870-177-5
 • Gorenberg, Gershomi. (2000). Në Fund të Ditëve: Bazë dhe të Luftës për Malin e Tempullit. New York: The Free Press.
 • Hindery, Roderick. 2001. Indoktrinimi dhe Vetë-mashtrimit ose të Lirë dhe Mendimit Kritik? Mellen Shtyp: aspektet bazë, pp. 69-74.
 • Lawrence, Bruce B. Mbrojtësit e Perëndisë: Fundamentalist Revoltë kundër epokës Moderne. San Francisko: Harper & Row, 1989.
 • Marsden; Xhorxh M. (1980). Bazë dhe Kulturën Amerikane: Formësimin e Shekullit të Njëzetë Evangelicalism, 1870-1925 Oxford University Press.
 • Marty, Martin E. dhe R. Scott Appleby (eds.). Në Bazë Të Projektit. Chicago: University of Chicago Press.
 • Noll, Mark A. Një Histori e Krishterimit në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Grand Pragje Të Lumit: Eerdmans, 1992.
 • Ruthven, Malise (2005). "Bazë: Kërkimi i Kuptimit". Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-280606-80-19-280606-8
 • Torrey, R. A. (ed.). (1909). Bazat. Los Angeles: Instituti Biblik të Los Anxhelos (B. I. O. L. A. tani Biola Universitetit). ISBN 0-8010-1264-30-8010-1264-3
 • "Lëvizjet fetare: fundamentalist". Në Goldstein, Norma (Ed.) (2003). Associated Press Stylebook dhe Njoftimin për Media të Ligjit të vitit 2003 (38 ed.), f. 218. Nju Jork: The Associated Press. ISBN 0-917360-22-20-917360-22-2.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]