Jump to content

Forcat e Armatosura të Nepalit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat e Armatosura të Nepalit (FAN) janë forcat ushtarakeNepalit. Ato janë të përbëra kryesisht nga Ushtria Nepaleze tokësore, e organizuar në gjashtë divizione luftarake aktive, Forcat e Armatosura Nepaleze operojnë gjithashtu shërbimin më të vogël Ajror të Ushtrisë Nepaleze e krijuar për të mbështetur operacionet e ushtrisë së Nepalit dhe për të ofruar mbështetje të lehtë luftarake. Ushtria Nepaleze operon gjithashtu formacione më të vogla përgjegjëse për organizimin e mbrojtjes ajrore, logjistikës, komunikimeve ushtarake, artilerisë dhe forcave ajrore brenda territorit të Nepalit. Forca e Armatosur e Policisë vepron si një forcë paraushtarake e ngarkuar me ruajtjen e sigurisë së brendshme brenda Nepalit.

Forcat e Armatosura Nepaleze janë disa forca vullnetare me rreth 95,000 personel aktiv në detyrë që nga viti 2010, me një buxhet ushtarak vjetor të vlerësuar prej rreth 60 milionë dollarë amerikanë, pa përfshirë financimin e ndihmës ushtarake nga Republika e Indisë dhe Republika Popullore e Kinës ose së fundmi nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Megjithëse shumica e pajisjeve ushtarake të Nepalit janë importe nga India ose Kina fqinje, Nepali ka marrë 20,000 pushkë M-16, si dhe pajisje për shikim natën nga ShBA-ja për të ndihmuar përpjekjet e vazhdueshme në fushatën globale të Luftës kundër Terrorit pas 11 shtatorit. Ushtria Nepaleze bleu 1000 pushkë Galil nga Izraeli dhe 2 helikopterë V-5 nga Rusia.