Gjeografia e Suazilandisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia e Suazilandisë

AFRIKA E
JUGUT
AFRIKA E
JUGUT
MOZ.
redaktoni hartën

Suazilandia (ang.: Swaziland) ndodhet në Afrikën jugore, në mes të Mozambikut dhe Afrikës së Jugut.

Sipërfaqja e përgjithshme e Suazilandës 17.363 km2 (pakë ma e madhe se Malcia) prej së cilës 160 km2 janë ujë. Suazilanda shtrihet rreth koordinatave gjeografike 26 30 ‘‘‘J’’’, 31 30 ‘‘‘L’’’.

Suazilanda nuk ka bregdet ndëra vija kufitare është 535 km e gjatë dhe e ndanë atë nga : Mozambiku 105 km dhe Afrika e Jugut 430 km.

Klima në Suazilandë ndryshon nga ajo tropikale në temperatura mesatare.

Relievi i Suazilandës kryesisht malorë dhe shkëmborë me disa rrafshnalta mesatare. Pika më e ultë e relievit 21 m është përgjatë lumit Usuti i madh (ang. : Great Usutu) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1.862 metrave në Emlembe (ang. : Emlembe).

Si pasurit natyrore të Suazilandës sipas CIA-Factboock llogariten të jenë : Asbesti, Qymyri, tokë qeramike, Kasitiriti, Prurja e ujit, Pyjet (druri), rezerva të vogla Ari (Au) , rezerva Diamante, gur Kuarci dhe Taliumi. Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 10,35 % e sipërfaqes së vendit.