Gjeografia e Ugandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia e Ugandës

SUDANI
KENIA
T A N Z A N I A
RUANDA
REP. DEM.
KONGO
Ekuatori
Liqeni
Viktoria
L.Gjorgje
L.Eduard
L.Albert
L.Kjoga
L.Kvania
redaktoni hartën

Uganda ndodhet në Afrikën lindore, në perëndim të Kenisë.

Sipërfaqja e përgjithshme e Ugandës 236.040 km2 (21 herë e diçka ma e madhe se Kosova) prej së cilës 36.330 km2 janë ujë. Uganda shtrihet rreth koordinatave gjeografike 1 00 ‘‘‘V’’’, 32 00 ‘‘‘P’’’.

Uganda nuk ka bregdet përpos daljeve në liqenet e shumta dhe në liqenin e madh Viktoria ndërsa vija kufitare prej 2.698 km e ndanë atë nga : Republika Demokratike e Kongos 765 km, Kenia 933 km, Ruanda 169 km, Sudani 435 km, Tanzania 396 km.

Klima në Ugandë është tropikale dhe në përgjithësi mund të ndahet në dy sezone të reshjeve, atë nga dhjetori deri në shkurt dhe nga qershori deri në gusht. Në pjesën verilindore është një klimë gjysmë shkretinore.

Relievi i Ugandës përbëhet kryesisht nga rrafshet e përmbyllura nga malet anash. Pika më e ultë e relievit 621 m është në liqenin Albert dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 5.110 metrave te pika Margarita në malet Stanley (ang. : Margherita Peak on Mount Stanley ), në kufi me RD Kongos.

Si pasurit natyrore të Ugandës sipas CIA-Factboock llogariten të jenë : Bakri (Cu), Kobalti (Co), Prurja e ujit, Guri gëlqerorë, Kripa dhe Toka e punueshme. Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 25,88 % e sipërfaqes së vendit.