Gjeometria elementare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeometria elementare është një gjeometri e përcaktuar kryesisht nga një grup lëvizjesh dhe një grup ngjashmërish. Megjithatë, përmbajtja e gjeometrisë elementare nuk shterrohet nga këto transformime. Në gjeometrinë elementare studiohen edhe koncepte të tilla si transformimi i inversionit, elementet e gjeometrisë sferike, elementet e konstruksioneve gjeometrike (gjeometria konstruktive), teoria e matjes së madhësive gjeometrike dhe fusha të tjera të përafërta të matematikës. Megjithatë, nuk ka as një përmbajtje përafërsisht të skicuar qartë të gjeometrisë elementare. Gjeometria elementare, ashtu si edhe gjeometritë e tjera, vazhdon të evoluojë edhe sot.

Në shumicën e programeve të shkollave të mesme, gjeometria elementare quhet Gjeometria Euklidiane.

Aksioma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aksioma (greq. αξιωμα - vlerë, vleftë) është një pohim në vërtetësinë e të cilit nuk dyshohet, d.m.th. shpreh një marrdhënie mes kuptimeve themelore të një teorie e cila nuk përkufizohet d.m.th është e njohur apriori. Në matematikë, aksiomë është çdo hamendësim i filluar nga i cili rrjedhin formulime të tjera logjike. P.sh. kuptime themelore të matematikës janë numri, bashkësia, pika, drejtëza, rrafshi etj. Nëse këto kuptime themelore i lidhim me relacione themelore përftojmë pohimet themelore d.m.th. aksiomat. nëpër dy pika të ndryshme kalon një dhe vetëm një drejtëzë nëpër tre pika të ndryshme që nuk i takojnë një drejtëze kalon një dhe vetëm një rrafsh.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

drejteza e cila deperton rrafshin[lidhje e vdekur]